MAJMUNSKE BOGINJE MENJAJU IME? SZO: Postojeći naziv im podstiče na diskriminaciju!

Autor:

Lifestyle

02.07.2022

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majmunske boginje mogle bi da dobiju novi naziv, jer im ime podstiče na diskriminaciju i stigmatizira.

MAJMUNSKE BOGINJE MENJAJU IME? SZO: Postojeći naziv im podstiče na diskriminaciju!

Foto: shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je prošle nedelje da s partnerima i stručnjacima širom sveta radi na promeni naziva virusa majmunskih boginja i njegovih sojeva. Ti sojevi su posebno kontroverzni jer su nazvani po afričkim regijama.

Prošle godine je SZO sve varijante kovida odlučio da nazove po slovima grčkog alfabeta kako se ne bi stigmatizovala mesta gde su se prvi put pojavile. Samo nekoliko dana pre nego što je SZO objavio da će majmunskim boginjama promeniti naziv, grupa naučnika u javnom pismu je pozvala na hitnu potrebu uvođenja nediskriminatorne i nestigmatizujuće nomenklature virusa.

Foto: Prinskrin

Majmunske boginje

Ojevale Tomori, virusolog na univerzitetu Redemer u Nigeriji, podržava promenu naziva sojeva majmunskih boginja, jer je naziv pogrešan. Virus je tako nazvan jer je otkriven među majmunima u danskoj laboratoriji 1958. godine, ali ljudi su se njime uglavnom zarazili od glodara, prenose Novosti.

Podsetimo, majmunske boginje su virusna zoonoza (virus koji se na ljude prenosi sa životinja) sa simptomima veoma sličnim onima koji su se ranije javljali kod pacijenata sa velikim boginjama, iako je bolest klinički manje teška. Sa iskorenjenjenjem velikih boginja 1980. godine i kasnijim prestankom vakcinacije protiv velikih boginja, majmunske boginje su ostale kao najvažniji virus iz roda Ortopoxvirus za javno zdravlje.

U Srbiji je prvi slučaj zabeležen 17. juna ove godine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading