DANAS SVI KUPUJU OVAKVE BURME A TO JE BAKSUZ: Staro narodno verovanje smatra da donose LOŠU sreću i toksičan brak!

Autor: M.O.

Lifestyle

21.09.2023

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi i danas smatraju da je važno pridržavati se ovih pravila.

DANAS SVI KUPUJU OVAKVE BURME A TO JE BAKSUZ: Staro narodno verovanje smatra da donose LOŠU sreću i toksičan brak!

Foto: pixabay.com

Prstenju se u svakoj kulturi pridaje određen i drugačiji značaj. Ponekad je reč samo o ukrasnom nakitu, dok je ponekad reč o simboličnom odrazu statusa, moći, ličnosti.

Venčana burma predstavljaju posebnu vrstu prstena koji se na svakom venčanju razmenjuje sa budućim supružnikom.

Burme predstavljaju simbol doživotne ljubavi i vernosti. 

Srpski običaj nalažu da burme kupuju kumovi, obzirom da se za naš narod kumstvo predstavlja kao svetinja.  Kada kum svedoči venčanju, on postaje blizak član te porodice. 

Republika

Foto: pixabay.com

Burme su simbol večne ljubavi

 

Prema starom sujeverju, venčano prstenje nikada ne treba skidati.

Iako je sada trend takav da je često ženska burma dosta elegatnija i tanja od muške, veruje se da se same burme ne bi trebale razlikovati. Smatra se da to može da negativno utiče na harmoniju u porodici.

Ukoliko je pak burma napravljena od dve vrste zlata, veruje se da je to loš znak. Kažu da supružnici neće biti iskreni jedno prema drugom, već će voditi dvostruke živote.

Burme danas širom sveta predstavljaju izraz ljubavi, deo nakita kojim su se mladenci zakleli na večnu ljubav. Sam oblik burme, krug, predstavlja simbol večnosti

Običaj je da se pri veridbi ženi stavlja verenički prsten na buduće mesto burme, kako bi joj simbolično čuvao mesto. Nakon venčanja verenički prsten se premešta na domali prst leve ruke ili ostaje da deli mesto sa burmom.

U Srbiji je danas običaj da se burme nose na domalom prstu desne ruke, dok se u većem delu zapadnog sveta burma nosi na domalom prstu leve ruke.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading