NE MOŽEŠ DA ZASPIŠ? Doktorka otkrila NAMIRNICU koja će vas "baciti" u krevet, i ne, nisu banane!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

17.02.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Probaj ovo ako patite od nesanice.

NE MOŽEŠ DA ZASPIŠ? Doktorka otkrila NAMIRNICU koja će vas "baciti" u krevet, i ne, nisu banane!

Foto: pixabay.com

spavanje

Ako imate problema sa nesanicom, postoji ukusna hrana koja vam može pomoći da zaspite. Pistaći sadrže značajnu količinu melatonina, hormona koji doprinosi kvalitetnom snu.

- Od svih orašastih plodova, pistaći imaju najviši sadržaj melatonina, čineći ih najboljim izborom za promovisanje sna. Melatonin nam pomaže da brže zaspimo i duže ostanemo u snu. Takođe poboljšava kvalitet sna, što je ključno za mentalno i fizičko zdravlje - prema doktorki Diksi Bhavsar, pistaći su idealna večera za nas. 

Republika

Foto: Shutterstock

Svi volimo pistaće, u sirovom obliku ili kremu, zdravi su za naš organizam


Snažan uticaj melatonina

Melatonin, koji se obilno nalazi u pistaćima, igra ključnu ulogu u regulisanju ciklusa spavanja i budnosti. Njegovo prisustvo u pistaćima čini ih prirodnim i efikasnim pomagačem za one koji imaju problema sa snom.


Pored melatonina, pistaći takođe sadrže magnezijum i vitamin B6.

- Magnezijum ne samo pomaže da zaspite već i promoviše dubok i odmoran san. Vitamin B6 igra ključnu ulogu u sintezi triptofana i serotonina, koji oboje imaju značajan uticaj na san -  objašnjava doktorka Bhavsar.

Za one koji se bore sa nesanicom, doktorka Bhavsar preporučuje konzumiranje pistaća sat vremena pre spavanja umesto uzimanja tableta za spavanje. Ovaj prirodni pristup ne samo pruža nutritivni podsticaj već takođe pruža zdravo i efikasno rešenje za poboljšanje kvaliteta sna.

Sedeći put kada se nađete kako se prevrćete po krevetu tokom noći, razmislite o tome da uzmete šaku pistaća kako biste se prirodno uspavali u miran san.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading