Uber prelazi na autonomne automobile

Razonoda

21.11.2017

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi partner u ovom radikalnom zaokretu Uberu će biti švedski Volvo, koji već godinama radi na razvoju autonomnih vozila. U naredne tri godine Uber će proizvesti do 24.000 ovakvih automobila.

RepublikaFoto: Volvo Media
Uber će u naredne tri godine kupiti na hiljade autnomnih volvoa

Robo-taksi, kako ga već sada zovu, biće zasnovan na popularnom SUV-u XC90 koji je i "volvo" koristio kao sopstvenu razvojnu platformu za razvoj autonomnih vozila. Ovaj model već sada poseduje pregršt naprednih tehnologija koje su u stanju da odmene i zaštite vozača u kritičnim situacijama.

RepublikaFoto: Volvo Media
Testiranje autonomnog XC90 je već neko vreme u toku na ulicama San Franciska

Zajedničkim razvojem Uber i volvo planiraju da ubrzaju razvoj autonomnog taksi-vozila na platformi XC90 i stvore prvo pravo vozilo koje je u stanju da se bezbedno kreće bez prisustva vozača.

Inače, ovo nije prvi takav ugovor između ove dve kompanije jer su oni i ranije sarađivali na razvoju autonomnih vozila, ali ne u ovakvom obimu.

Štaviše, još se sećamo slučaja iz marta ove godine gde je autonomni uber volvo XC90 učestvovao u sudar. Posle oštrih kritika i račun autonomnih vozila i privremene suspenzije uber programa dokazano je da je za nezgodu kriv čovek – vozač drugog automobila koji nije poštovao propise.

Nadamo se da ovakvih nezgoda više neće biti. U svakom slučaju, za sada nema konkretnog odgovora kada će razvoj biti gotov, ali se zna da će volvo vozila uberu biti isporučivana u periodu od 2019. do 2021.

Ovakva autonomna taksi-vozila namenjena su tržištu SAD i za sad nema planova da se program proširi i na ostale zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading