UŽAS NA JUGU SRBIJE! MONSTRUM ZLOSTAVLJAO I UBIJAO ŽIVOTINJE! Preti mu se novčanom i zatvorskom kaznom

Autor: M.B.

Hronika

09.02.2024

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optužni predlog zbog zlostavljanja zmije otrovnice.

UŽAS NA JUGU SRBIJE! MONSTRUM ZLOSTAVLJAO I UBIJAO ŽIVOTINJE! Preti mu se novčanom i zatvorskom kaznom

Foto: Printskrin/Youtube/min994

Javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Leskovcu podneo je sudu optužni predlog protiv N.K. (64) zbog krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životinja. Okrivljenom je stavljeno na teret da je tokom novembra i decembra meseca 2023. godine u porodičnom stanu, u dva spojena plastična balona držao zmiju otrovnicu. Ovim postupkom, okrivljeni je uskratio osnovne potrebe ovom gmizavcu u pogledu slobodnog kretanja, fizičke aktivnosti i odgovarajućih klimatskih uslova u skladu sa potrebama vrste.

Posledice dela i zakonske odredbe

Okrivljenom N.K. (64) predstoji suđenje zbog krivičnog dela koje je propisano novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 2 godine. Uzimajući u obzir stepen zlostavljanja životinje, sud će imati značajnu ulogu u određivanju kazne koja će biti adekvatna ovom delu.

Etika i odgovornost prema životinjama

Ovo suđenje postavlja pitanje odnosa prema životinjama i odgovornosti pojedinca prema živim bićima koja su pod njegovom brigom. Zmije otrovnice su specifične životinje koje zahtevaju odgovarajuće uslove za život, pa je važno istaći važnost etičkog postupanja prema svim živim bićima.

Preventivne mere:

Kao što kažu stručnjaci, preventiva je uvek najbolja opcija. Pre odlaska na teren gde postoji rizik od ujeda otrovnih zmija, važno je informisati se o potencijalnim opasnostima. Preporučuje se nošenje čvrste obuće i dužih pantalona, kao i oprez prilikom dodira sa živim svetom u divljini. Iako se nekima može činiti nepraktično nositi duge pantalone i čvrste cipele tokom leta, stručnjaci ističu da je to ključno za zaštitu od ujeda otrovnih zmija.

Kada je reč o ujedima otrovnih zmija, pravilno pružena prva pomoć može biti ključna za oporavak osobe koja je ujedena. Važno je imobilisati ujedeni ekstremitet i u nekim slučajevima, primeniti podvezivanje ako je osoba udaljena od zdravstvene ustanove. Međutim, podvezivanje se vrši uz oprez, jer nepravilna primena može naneti veću štetu nego sama otrov. Zato je važno koristiti trakaste komade tkanine umesto pertli ili užadi, kako bi se cirkulacija usporila, a ne potpuno prekinula. Takođe, nakon pružene prve pomoći, osoba treba što pre biti transportovana do zdravstvene ustanove gde će dobiti odgovarajuću medicinsku negu.

Jedna od ključnih informacija je da serum protiv zmijskog otrova sme dati samo ovlašćena osoba, poput lekara. Samoinicijativno davanje seruma van zdravstvene ustanove može izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući anafilaktički šok koji može dovesti do smrtnog ishoda u roku od nekoliko minuta. Stoga je važno istaći da samo stručno osoblje treba da se bavi davanjem seruma protiv zmijskog otrova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading