ĐINĐIĆEV ATENTATOR USKORO NA SLOBODI? Tojaga odslužio 15 godine robije

Autor: Alo,Republika

Hronika

11.01.2018

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Željko Tojaga (47) zvani Žmigi, bivši pripadnik "Crvenih beretki”, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod sadašnje "Kombank arene” 21. februara 2003, idućeg meseca trebalo bi da izađe na slobodu, kad odsluži celu kaznu, saznaje "Alo!”.

Željko Tojaga

Tojaga, koji kaznu izdržava u požarevačkom zatvoru "Zabela”, još u aprilu 2013. je stekao pravo na prevremeno puštanje na slobodu, nakon što je odslužio dve trećine kazne, ali je više puta odbijan za uslovni otpust.

"Doktor za zolju“, kako su ga zvali u Jedinici za specijalne operacije, za to vreme je stekao status "slobodnjaka“, pa je tako postao glavni majstor u poluotvorenom delu požarevačkog zatvora "Zabela“.

- On redovno izlazi kući za vikende kako bi video suprugu Adrijanu i dvoje dece. Status je dobio zbog dobrog vladanja, pa ima pravo na slobodno kretanje u zatvoru, za razliku od svojih kolega, koji izdržavaju kaznu u strogo čuvanom delu sedmog paviljona, u kojem su smeštene bivše „crvene beretke“ - navodi sagovornik.

Jedno vreme je kontrolisao vodu u tom kazamatu, ali i kosio travu, u sklopu radne obaveze.

- Tojaga je sam redovno pisao i žalbe za uslovno puštanje na slobodu, ali je uporno odbijan. Najpre je bio u dobro obezbeđenom delu "Zabele“, ali je pre četiri godine prebačen u poluzatvoreni deo - dodaje izvor "Alo!”.

Tojagu je presudom Specijalnog suda za organizovani kriminal od 23. maja 2007. godine veće sudije Nate Mesarović osudilo na 30 godina zatvora, ali je krajem 2008. Vrhovni sud prepolovio kaznu.

U obrazloženju odluke je navedeno da je procenjeno da je Tojaga učestvovao samo u jednoj radnji izvršenja krivičnog dela (pokušaj ubistva Đinđića kod tadašnje Hale "Limes” u Novom Beogradu), kada je sa Zvezdanom Jovanovićem Zvekijem (52) "zoljom“ trebalo da puca na premijera. Međutim, od toga su odustali jer bi, kako je Jovanović rekao, "to bio masakr”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading