OVAJ ČUVENI GLUMAC JE OTAC IVANA TASOVCA! Bio je španski plemić, družio se s Andrićem!

Autor:

Zabava

09.04.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji prvi čovek Beogradske filharmonije poticao je iz ugledne porodice, a njegov otac bio je jedan od legendarnih umetnika Narodnog pozorišta.

OVAJ ČUVENI GLUMAC JE OTAC IVANA TASOVCA! Bio je španski plemić, družio se s Andrićem!

Foto: printskrin

Život slavnog pijaniste Ivana Tasovca iznenada je završen 2021. godine. Tog 29. septembra javnost je potresla vest o smrti direktora Beogradske filharmonije i bivšeg ministra kulture, koji je preminuo u svom domu u 56. godini. 

O životu Ivana Tasovca nije se znalo mnogo, osim da je osnovao porodicu sa 19 godina mlađom patnerkom Marijom Borotom sa kojom je dobio sina Luku, dok je iza sebe ostavio i sina, kog je imao sa bivšom nevenčanom suprugom.

Dok je svoju intimu držao podalje od medija, Tasovac je rado govorio za medije o svojim roditeljima i odrastanju u Beogradu. Njegov otac bio je ugledni glumac Predrag Tasovac, koji je zabeležio veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a dobitnik je mnogih priznanja.

Prvu ulogu dobio je u televizijskom filmu "Svi na more" 1952. godine, posle čega ga je publika gledala u "Maršu na Drinu", "Dimu", "Operaciji Beograd", "Samcima", "Veličanstvenom rogonji", "Čedomiru Iliću", "Povratku Otpisanih", " Varljivom letu '68" i mnogim drugim ostvarenjima.

 

 

Uz to je igrao i u predstavama "Ana Karenjina", "Tihi Don", "Hamlet", "Pigmalion"...

- Kada sam se rodio, tata nije bio u Beogradu. Narodno pozorište je 21. juna 1966. godine gostovalo u Bukureštu, tako da je gosn Tasa saznao da je postao ćale zahvaljujući Tanjugu, koji je svom novinaru poslao telegram sa tekstom: "Sin, četiri kile i sto grama, pedeset santimetara!" - ispričao je svojevremeno Ivan Tasovac.

On je otkrio da je, teatralno kako to samo glumci umeju, njegov otac tada zbunio sve prisutne.

- Pretpostavljam da su gosti luksuznog rumunskog prestoničkog hotela sa nemalom rezervom gledali scene koje su zatim usledile i čoveka koji je izašao iz hotelske sobe u papučama, pidžami i penjoaru, ušao u lift noseći dve flaše viskija ispod miške, a zatim krenuo da šparta kroz lobi hotela, mrmljajući sebi u bradu: "Sin, četiri kile, pedeset santimetara... sin, četiri kile, pedeset santimetara... sin... četiri..." – pričao je Tasovac kroz smeh.

Kako je istakao, prisutni su bili zbunjeni prizorom, ali i razneženi jer je njegova sreća bila očigledna.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Ivan Tasovac (1966-2021)

- Poveća grupa ljudi umesto da beži od čoveka koji u pidžami nešto mrmlja na stranom jeziku potrčala mu je u susret, grlila se s njim, radovala, nadvikivala, pila i nazdravljala iz flaša koje su se zatim vraćale na mesto koje je valjda najlogičnije za držanje viskija, ukoliko ste u penjoaru i papučama na javnom mestu - ispod miške -pričao je Ivan Tasovac.

Interesantno je da je Predrag Tasovac bio prijatelj s nobelovcem Ivom Andrićem, koji mu je poklonio njegovo rodoslovno stablo koje je pronašao u Dubrovačkom arhivu. Zahvaljujući njemu, glumac je saznao da je španski plemić u 15. veku doplovio u Boku Kotorsku, gde se zaljubio u devojku iz plemena Tasovac i, da bi mogao da oženi, svi Tasovci su dobili špansko plemstvo!

Predrag Tasovac preminuo je u Beogradu 2010. u 89. godini.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading