IZLOŽBA "BATA U 90 SLIKA" U ZGRADI BORBE! Postavka prepuna simbolike, VALTER USKORO I U PEKINGU!

Autor:

Zabava

01.04.2024

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor časopisa Borba Andrija Jorgić istakao je da će ovu putujuću izložbu videti i "braća Kinezi".

IZLOŽBA "BATA U 90 SLIKA" U ZGRADI BORBE! Postavka prepuna simbolike, VALTER USKORO I U PEKINGU!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Danas je u zgradi Borbe svečano otvorena izložba "Bata u 90 slika" posvećena Velimiru Bati Živojinoviću, jednom od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca. U prisustvu mnogobrojnih prijatelja porodice Živojinović i poštovalaca legendarnog Bate postavka koja je pretpremijerno prikazana u Istočnom Novom Sarajevu sada je doživela svoju veliku premijeru. 

Uz snimke i slike koji prikazuju slavnog glumca kroz različita životna razdoblja, kao i stare isečke iz intervjua iz bogate arhive Borbe, prisutnima su se obratili Ljubica Đurić, Miodrag Ivanović, Andrija Jorgić, Miljko Živojinović, Radoslav Zelenović i Elena Stojanović.

Direktor časopisa Borba Andrija Jorgić istakao je za Republiku da je ovo najmanje što su mogli da učine za ovog doajena jugoslovenskog i srpskog glumišta. 

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Andrija Jorgić

- Uvek volim da kažem da najmanje što smo mogli da učinimo za našeg doaejna jugoslovenskog i srpskog glumišta Velimira Batu Živojinovića to je da ovde u zgradi Borbe premijerno predstavimo izložbu "Bata u 90 slika", koja je imala pretpremijeru u Istočnom Novom Sarajevu. To je simbolika pošto smo prošle godine obeležavali 90 godina od Batinog rođenja. Ideja se rodila zajedno sa porodicom Živojinović - rekao je Jorgić i dodao:

Miljko nam je bio u poseti, a mi smo prethodno 2019. godine sa gospođom Lulom, Batinom suprugom, ovde u zgradi Borbe inicirali da jedna ulica u Beogradu nosi ime Velimir Bata Živojinović. To je posle Goran Vesić realizovao i Bata je dobio ulicu na Vračau, gde su Živojinovići živeli. Tu smo već gledali neke fotografije, a onda sam pre godinu i pod dana seo sa Miljkom i zajedno smo gledali neke fotografije koje i on prvi put vidi. To su fotografije iz bogate Borbine arhive i sa njima Miljko nikada do sada nije imao priliku da se susretne. Jedva smo izabrali tih 90 od nekih 700 fotografija, koliko je bilo u ponudi. Ima ovde fotografija iz mnogih filmova koje je radio - od "Valter brani Sarajevo" do "Štefice Cvek u raljama života".

Kako nam otkrio Jorgić, ova izložba nosi posebnu simboliku.

- Porodice Borba i Živojinović godinama sarađujuju, spojile su nas i teške i mučne teme i onda smo poželeli da se malo bavimo i ovim lepim temama. Borba kao inicijator u sadejstu sa Ministarstvom kulture realizovala je pretpremijernu izložbu u Istočnom Novom Sarajevu, koju je obišlo oko 7.000 ljudi za nepunih mesec dana. Mi smo na taj kulturni način ovom izložbom želeli da prezentujemo šta je to što mi ovde imamo u Srbiji. Izložba "Bata u 90 slika" u Beogradu je otvorena tačno u 13 časova jer je Batin omiljeni broj bio 13, a simbolično smo postavili 90 stolica - kaže Jorgić.

U zgradi Borbe izložba će trajati tri nedelje, a direktor časopisa Borba otkriva dalji plan kretanja ove putujuće postavke. 

- Nakon Beograda demo u Bajinu Baštu, zatim u prestonicu kulture - Užice, gde ćemo ići vozom i usput igrati šah. Pre nekoliko dana smo dobili i zvanično odobrenje od Ministarstva kulture da ovu izložbu nosimo u Peking, gde ćemo našoj braći Kinezima izložiti Batu. On je tamo bio omiljen i nadam se da će to biti pun pogodak - ponosan je Jorgić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading