ZA "BOJANOVE BEBE" SVI ZNAJU, a da li ste čuli za "ŠOTRINE FOKE"? Evo ko su one!

Autor:

Zabava

22.03.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Bojan Stupica iznedrio je klasu glumačkih legendi na fakultetu dramskih umestnosti, dok su drugi taj status stekli tokom samog rada na setu uz reditelja Zdravka Šotru.

ZA "BOJANOVE BEBE" SVI ZNAJU, a da li ste čuli za "ŠOTRINE FOKE"? Evo ko su one!

Foto: Tamara Pavišić

Zdravko Šotra

Srpsku kinematografiju čine mnoga velika imena, a dobro je poznato da su oni koji su studirali 1967. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Bojana Stupice neki od naših najvećih glumaca. 

Poznatu klasu "Bojanovih beba" činili su Milan Lane Gutović, Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Dušan Đurić, Branko Cvejić, Gojko Šantić, Đurđija Cvetić, Ivan Bekjarev i Svetalana Ceca Bojković.

S druge strane, Zdravko Šotra iznedrio je svoje "bebe", a njih čine svi oni glumci koji su tokom karijere sarađivali sa ovim slavnim rediteljem. Čest glumac kod Šotre, popularni Vojin Ćetković je ocenio da "kad počnete da radite sa Šotrom, to vam je kao da uđete u bračnu zajednicu, zakunete se na vernost".

Ćetković smatra da "ko je prvi put igrao kod Šotre, zaigraće stalno, nastaviče da glumi ceo vek kod njega". Tako su glumci koji su jednom sarađivali sa ovim rediteljem ispekli zanat i postali "Šotrine foke"! A zašto foke najbolje se vidi na primeru koji je na nedavnoj promociji Šotrine monografije "Mojih 500 glumaca" ispričao Ćetković.

Republika

Foto: ST/Tamara Pavišić

Ljubomir Bulajić i Sloboda Mićalović

Šotra me je naučio šta je emotivni kontinuitet lika, kako da rasporedim snagu za snimljeni materijal na filmu ili u seriji, i govorio mi je "ako ti vidiš kameru, ne brini, vidi i ona tebe" - rekao je glumac, pa se prisetio anegdote sa jednog snimanja kada su Ćetković, Nikola Đuričko i Nebojša Cile Ilić za svega 15 minuta snimili kompletnu scenu od četiri strane scenarija. Kada su ih pitali kako su to uspeli, Ćetković je uzviknuo "Mi smo Šotrine foke".

Tako bi u "Šotrine foke" mogli da se svrstaju i Ljubomir Bulajić, Sloboda Mićalović, Katarina Radivojević, Marija Vicković, Marinko Madžgalj, Ivan Bosiljčić, Tamara Aleksić i mnogi drugi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading