BOSILJČIĆ ZAIGRAO KOLCE NA GRADSKOM TRGU: Užice proglašeno Prestonicom kulture!

Autor:

Zabava

22.03.2024

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svečanom ceremonijom u okviru programa "Praznik svetlosti" na Trgu partizana, Užice je od sinoć i zvanično postalo Prestonica kulture Srbije za 2024. godinu.

BOSILJČIĆ ZAIGRAO KOLCE NA GRADSKOM TRGU: Užice proglašeno Prestonicom kulture!

Foto: ATA Images

Nacionalnu prestonicu kulture otvorila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i istakla da kultura pripada svim njenim građanima podjednako, a da je projekat Prestonica kulture Srbije jedan od najvažnijih koraka u ispunjenju tog cilja. 

Pred Užičanima je jedna više nego zanimljiva godina, ispunjena mnogobrojnim i kvalitetnim kulturnim programima i sadržajima. Ne sumnjam da će Užice kao Prestonica kulture uspeti da ispuni sva očekivanja i ispiše nove stranice u bogatoj istoriji grada, baš kao što je to učinio Čačak kao prva nacionalna prestonica kulture - rekla je Gojković.

Republika

Foto: Foto Dario Konstantinović

 

Kultura, kako je Gojković rekla, mora da pripada svima, jer je to njena priroda.

- I zato, zbog slavnih predaka i bogate tradicije, zbog Užica i svih drugih gradova širom Srbije, izuzetno je važno što smo uspeli u tome da kultura pripada svim njenim građanima podjednako. Jedan od najvažnijih koraka u ispunjenju tog cilja upravo je projekat Prestonica kulture Srbije, na koji sam posebno ponosna - istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbija je, na sreću svih nas, oduvek imala značajne kulturne centre u takozvanoj unutrašnjosti, iz kojih su potekla neka od najvećih imena naše istorije i kulture.

Republika

Foto: Foto Dario Konstantinović

Bosiljčić igra kolo na proglašenju nove prestonice kulture Srbije

- Jedno od takvih važnih središta je i Užice, koje je iznedrilo velike umetnike kao što su Milutin Uskoković, Maga Magazinović, Mihailo Milovanović, Ljubinka Dobrijević ili Stiv Tešić, da pomenem samo neke. Uz to, ovde se odigravaju brojne manifestacije koje decenijama unazad imaju vidljivo mesto na kulturnoj mapi Srbije i Evrope. Među njima i dešavanja u čarobnom Drvengradu nedaleko odavde, koji je, zahvaljujući briljantnoj zamisli svog osnivača profesora Emira Kusturice, postao kultno mesto ljubitelja filma i muzike, na kome se susreću sva magija umetnosti i nepregledna lepota prirode - ukazala je Gojković.

Zvanična ceremonija otvaranja "Praznik svetlosti" održana je na gradskom trgu u Užicu, a program su vodili Irina Vukotić i Ivan Bosiljčić koji je u jednom momentu zaigrao i čuveno užičko kolo.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević rekla je da počinje novo poglavlje Užica koje je putevima kulture hodilo vekovima.

Republika

Foto: Foto Dario Konstantinović

 

- Užice sa velikom radošću otpočinje poglavlje kulturnog delovanja, ispisujemo novu istoriju delovanjem naših lučonoša. Nije slučajno što je monah Teodosije napisao "Rujansko četvorojevanđelje", još je manja slučajnost što je na našoj Đetinji zaiskrila prva hidrocentrala po Teslinim principima. Tesla i Teodosije su naši nosioci, ali nismo izostavili ni balerinu Magu Magazinović, ni utemeljivača modernog romana Milutina Uskokovića, akademskog slikara Mihaila Milovanovića i oskarovca Stiva Tešića - rekla je Raković Radivojević i istakla da se pažljivo brinulo da ono što se zbiva u godini kulture bude temelj za buduće generacije, oslanjajući se na kulturno-istorijsko nasleđe.

Umetnički koncept ovogodišnjeg projekta Prestonica kulture Srbije razvijen je pod motom svetlosti, duboko utemeljenim u lokalnoj tradiciji i činjenici da je Užice među prvima u Evropi imalo hidrocentralu, zasnovanu na principima Nikole Tesle. Programski sadržaji biće realizovani pod sloganom „Era kulture", kroz četiri tematske oblasti, koje obuhvataju kulturno-istorijsko nasleđe i savremene umetničke prakse i perspektive u duhu Strategije razvoja kulture grada Užica („Lučonoše", „Pla(e)menite baklje", „Šarena svetla reflektora" i „Sajber era").

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading