PROGRAM POSVEĆEN VELIKANIMA: Grad Užice postaje nacionalna PRESTONICA KULTURE, evo i KADA!

Autor:

Zabava

06.03.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Programske celine u okviru kojih će biti prikazano više od 200 kuturnih događaja su Lučonoše, Plemenite baklje, šarena svetla folklora i Sajber Era.

PROGRAM POSVEĆEN VELIKANIMA: Grad Užice postaje nacionalna PRESTONICA KULTURE, evo i KADA!

Foto: Shutterstock

Grad Užice postaje nova prestonica kulture Srbije, a programski sadržaj koji je ovaj grad pripremio podeljen je u četiri tematske celine.

- One obuhvataju kulturno istorijsko nasleđe i savremene umetničke prakse i perspektive u duhu strategije razvoja kulture grada Užica - istakla je sinoć na ceremoniji predstavljanja programskih aktivnosti gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

- Tesla i Teodosije jesu lučonoe i vodeće ličnosti sa kojima smo započeli pisanje aplikacije koja nam je donela ovu prestižnu titulu prestonica kulture Srbije, ali pišući tu aplikaciju i tragajući kroz bogatu istoriju i nasleđe nismo mogli izostaviti ni Mariju Magu Magazinović, prvu modernu balerinu koja se izborila na dobijanje prava na redovno univerzitetsko obrazovanje devojaka, Milutina Uskokovića, utemeljivača građanskog romana i doktora pravnih nauka, Mihaila Milovanovića prvog akademskog slikara iz naših krajheva niti Stiva Tešića, režisera i oskarovca - istakla je gradonačelnica Užica.

REKONSTRUKCIJA KULTURNOG CENTRA

Ona je naglasila da su njihovo delo i zaostavština bili temelj na koji su nadograđene druge ličnosti i njihov rad, posvećene su im određene programske celine i u skladu sa njihovim delovanjem kreirani događaji koji će biti realizovani u godini prestonice kulture, ali je programom predviđeno i mnogo infrastrukturnih projekata.

- Rekonstrukcija velike sale Gradskog kulturnog centra, simbol jednog vremena i posebnog duha Užica privodi se kraju pa ćemo nakon više od 50 godina imati moderan i multifunkcionalan prostor sa novom binom, stolarijom, izolacijom i gluvom sobom, a u istoj ustanovi završen je lift za osobe sa invaliditetom - dodala je gradonačelnica i podvukla da će na mestu nekadašnje streljane biti sagrađen višespratni objekat u kojem će biti salon umetničke keramike i Dečji kulturni centar.

Vila slikara Mihaila MIlovanovića u njegovoj rodnoj Ribaševini biće rekonstruisana i dobiće svoj legat.

Stalna postavka Užice kroz vekove biće u zgradi Narodnog muzeja, u Mokroj Gori će se graditi dinarsko ribarsko naseljo sačinjeno od dva dela - sa muzejskom postavkom tradicionalnog života sa kraja 19. i početka 20 veka, dok će drugi deo biti posvećen savremenim turističkim potrebama.

Sve ustanove kulture u Užicu biće spremne da realizuju pažljivo osmišljene događaje - počev od predstava, izložbi, koncerata, festivala, promocija knjiga.

Republika

Foto: Nemanja Živković

Ivan Bosiljčić

SVEČANA CEREMONIJA

Ceremonija svečanog otvaranja planirana je za 21. mart u 20.00 časova na gradskom trgu gde će nastupiti Simfonijski orkestar i hor Radio televizije Srbije, KUD Ere i orkestar Dejana Petrovića.

- Tokom godine svetlosti u gradu na Đetinji nastupiće i hor Kolibri, Ivan Bosiljčić i orkestar Stanislav Binički, tu je i festival Kustendorf, Licidersko srce, Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda", Kolonija umetničke keramike "Užice je grad velike stvaralčke energije, ogromnog kulturnog potencijala, grad slobodarskog duha, vrednih i mudrih ljudi koji otvara jednu novu eru u svojoj istoriji - eru kulture - rekao je Branislav Mitrović, menadžer projekta i koordinator i dodao da u vremenu kada se moderni svet koleba i posrće, kada vapaj za mirom podrhtava, kada se stari obilici ruže, a novi još uvek nisu nastali u epohi u kojoj je materijalno glasnije od duhovnog, grad Užice uz podršku Ministarstva kulture na pijedestal stavlja upravo kulturu.

- U godini prestonice kulture Grad Užice se odužuje svojim akademskim vajarima I postavlja skulpturu Miluna Vidića i Milana Miša Vergovića. Užice planira i poprsja Ljube Stojanovića, Mališe Astanackovića kao i Pauna Petronijevića u Ribaševini, ali i skulpturu posvećenu Rujanskom četvorojevanđelju - naglasio je Mitrović.

Užice će titulu prestonice od grada Čačka preuzeti 21. marta kada će i zvanično početi obeležavanje godine kulture u gradu na Đetinji. Programske celine u okviru kojih će biti prikazano više od 200 kuturnih događaja su Lučonoše, Plemenite baklje, šarena svetla folklora i Sajber Era.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading