SRBIJA POBEDILA NA AUKCIJI BOGATOG EGIPĆANINA: Izložena slika "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića u Konaku kneginje Ljubice (FOTO+VIDEO)

Autor:

Zabava

05.03.2024

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izložbu je otvorila ministarka kulture Maja Gojković.

SRBIJA POBEDILA NA AUKCIJI BOGATOG EGIPĆANINA: Izložena slika "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića u Konaku kneginje Ljubice (FOTO+VIDEO)

Foto: ST/Nemanja Pančić


U Konaku kneginje Ljubice od 10 časova izložena je najnovija slika otkupljena za kolekciju Muzeja grada Beograda na aukciji kod londonskog "Sadebija".

Reč je o delu čuvenog slikara Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", koja je kupljena na aukciji za 270.000 funti.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

U pitanju je ulje na platnu koje sa ramom ima dimenzije 68 puta 60,5 centimetara, a nrkadašnji vlasnik ga je kupio 1994. godine na aukciji u "Kristiju" u Londonu, s tim da je delo tada prodato pod nazivom "Arnautski ratnik".

Od danas posetioci će u autentičnom prostoru Konaka tokom meseca marta posetioci će moći da pogledaju ovo vredno delo najpoznatijeg srpskog slikara.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministarka Maja Gojković i direktorka muzeja Jelena Medaković


Izložbu je otvorila ministarka kulture Maja Gojković, koja je ponosno izjavila da je Srbija pobedila u nadmetanju na akciji prebogatog Egipćanina, koji se borio da ovo delo Paje Jovanovića bude u njegovoj vrednoj kolekciji.

- Po ko zna koji put sam impresionirana delima Paje Jovanovića. Posetioci će moći da uživaju u kompletnom stvaralaštvu Paje Jovanovića koje poseduje grad Beograd. U njegovo legatu nalaze se 112 slika i oko 600 ličnih predmeta koje je 1950. Paja Jovanović poklonio Beogradu. Inicijator kupovine ovog vrednog dela je predsednuk Aleksandar Vučić, koji je prvi primetio da se ono našlo na aukciji. Ministarstvo finansija i ministarstvo kulture uspeli su zajedničkim snagama da ovo delo vrate kući. Svakom vrednom delu Paje Jovanovića mesto je u Srbiji - rekla je Gojković i dodala da je ubrzo nako ove usledila kupovina vrednog dokumenta, Hiterove naredbe za napad Beograda, a da se trenutno radi na kupovini jednog dela primenjene umetnosti.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Direktorka muzeja Jelena Medaković pozvala je građane da posete Konak kneginje Ljubice i uživaju u virtuelnoj turi kroz izložbu Paje Jovanovića.

Osim slike "Odmor bašibozuk" izloženi su slikarski štafelaj, četke i paleta slavnog slikara, kao i još nekolicina Jovanovićevih ličnih predmeta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading