MUZEJ GRADA BEOGRADA VRATIO PAJINO REMEK-DELO KUĆI: "Odmor bašibozuka" će se ponovo naći u Srbiji

Autor:

Zabava

09.11.2023

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedno delo Paje Jovanovića bilo je ponuđeno na aukciji u istoj kući u Londonu 2018. godine - "Dva bašibozuka ispred kapije".

MUZEJ GRADA BEOGRADA VRATIO PAJINO REMEK-DELO KUĆI: "Odmor bašibozuka" će se ponovo naći u Srbiji

Foto: Profimedia, Wikipedia

Remek-delo Paje Jovanovića (1859-1957) vraća se u Srbiju! Slika "Odmor bašibozuka" kupio je danas na aukciji kuće "Sotbi" iz Londona za 240.000 funti (275.000 evra) Muzej grada Beograda, koji čuva dela i legat našeg velikog umetnika. Na tu cifu se dodaje i porez, pa ćemo je platiti 304.800 funti (oko 350.000 evra).

Ova slika ne bi mogla da se vrati kući bez podrške predsednika Aleksandra Vučića, Ministarstva finansija i Ministarstva kulture. Njena početna procenjena vrednost iznosila je između 70.000 i 100.000 funti. Ulje na dasci ima dimenzije 68 sa 60,5 centimetara sa ramom, dok je bez rama 41 sa 32,5 centimetara, prenosi Kurir.

Još jedno delo Paje Jovanovića bilo je ponuđeno na aukciji u istoj kući u Londonu 2018. godine - "Dva bašibozuka ispred kapije". Tada je ova slika postigla cenu od preko pola miliona evra, postavši tako najskuplje prodata slika jednog srpskog slikara. Početna procenjena vrednost iznosila je 150.000 funti, ali je prodana za trostruko veći iznos, što je oborilo rekord za vrednost jedne Jovanovićeve slike. Do tada, najveću tržišnu vrednost držala je njegova slika "Ukrotitelj zmija", koja je 1999. godine na aukciji kod "Kristija" u Njujorku prodata za nešto više od 168.000 evra.

Pavle Paja Jovanović rođen je 1859. u Vršcu, a preminuo je 1957. u Beču. Bio je jedan od najznačajnijih srpskih slikara i tipičan predstavnik akademskog realizma. Počevši od 1895. godine, Paja Jovanović se posvetio slikanju istorijskih kompozicija, kao što je "Seoba Srba" pod vođstvom Arsenija III Čarnojevića.

Stvorio je mnoga dela, uključujući "Bitku u Teutoburškoj šumi", "Ženidbu hercega Ferija IV s Jelisavetom Habzburškom". Po porudžbini kralja Milana Obrenovića naslikao je "Takovski ustanak", a autor je i dela "Proglašenje Dušanovog zakonika" i "Krunisanje cara Dušana". Među čuvenim delima Paje Jovanovića su i "Borba petlova", "Guslar" i "Kićenje neveste"...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rade

14.11.2023 18:37

Ne znam da li se ovim postupkom slavi Paja ili slikarska tema, koja je odvratna. Značaj bašibozuka (krvoločnih razbojnika ) za Srbiju je isti kao npr slika Velje Nevolje pored mašine za mlevenje. 🤔😅😂🤣😇👽🤕💀🤮