"TVOJA MAJKA VUČE TEŽAK PRTLJAG CEO SVOJ ŽIVOT" Potresne reči legendarne Mire Furlan - pred SMRT napisala pismo sinu!

Autor:

Zabava

02.11.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavna glumica Mira Furlan za sobom je ostavila rukopis autobiografije, koji je objavio njen suprug Goran Gajić!

"TVOJA MAJKA VUČE TEŽAK PRTLJAG CEO SVOJ ŽIVOT" Potresne reči legendarne Mire Furlan - pred SMRT napisala pismo sinu!

Foto: www.profimedia.rs

Legendarna glumica Mira Furlan preminula je 2012. godine, a njen prerani odlazak potresao je region. Dugi niz godina radila je u Holivudu, a za sobom je ostavila i rukopis autobiografije, koju je posthumno objavio njen suprug Goran Gajić.

U knjizi "Voli me više od svega na svijetu" opisuje svoj život pun uzbuđenja, "američki san", ali i život svoje majke Branke, oca Ivana, bake Ljube, supruga Gorana i sina Marka, kome je knjigu posvetila.

Republika

Foto: Centar film

Mira Furlan

Deo u kom se obraća sinu mnogima je izazvao duboke emocije.

- Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao da razumeš šta se dešavalo pre tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svet iz kog su potekli tvoji roditelji? Da li uopšte želiš da znaš nešto o tome? Da li ti treba taj težak prtljag, prtljag koji tvoja majka vuče sa sobom ceo svoj život, ne nalazeći načina da ga bar začas odloži? Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da "bolje razumem samu sebe" pokušavajući da detektujem skrivenu "priču" u raštrkanom, nelogičnom, haotičnom narativu svojega života?

- Dok sam pokušavala odgovoriti na ta pitanja na koja odgovor nije moguć, boreći se s rečima jezika koji nije moj (iako se drsko pretvaram da jeste), desilo se nešto jako čudno: odrastao si. Ne samo to: Amerika je postala drugačija zemlja, zemlja zlokobno slična mestu koje smo nekada napustili s užasom i u očaju. Više nema sumnje da su sile koje su nas isterale iz naših domova izvojevale globalnu pobedu. Već smo se jednom borili s tim silama. Sada smo umorni. Iscrpljeni ponavljanjem. Uz to, prilično neobično, ova knjiga postaje drugačija knjiga. To više nije knjiga sećanja na daleko mesto i daleko vreme. Ona postaje nešto puno drugačije: molba Americi i svetu - stoji u odlomku knjige napisane na 640 stranica.

Republika

Foto: e-stock/ Časlav Vukojičić

Mira Furlan

Mira je rođena 7. septembra 1955. godine u Zagrebu. U rodnom gradu diplomirala je glumu 1978. godine na Akademiji dramske umetnosti, a potom je iste godine postala i članica HNK. Prvu filmsku ulogu imala je 1982. godine u "Kiklopu" i vrlo brzo postala jedna od vodećih jugoslovenskih glumica. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima ''U raljama života'', ''Otac na službenom putu'', ''Za sreću je potrebno troje'', "Lepota poroka" i "Braća po materi" kao i brojnim u televizijskim dramama i serijama . Radila je širom bivše zemlje, a 1991. odlazi u SAD sa mužem, gde nastupa u pozorištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a od 1996. i na televiziji (TV film My Antonia, TV serija Babylon 5 i Lost).

Preminula je u 65. godini od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila u Los Anđelesu, 20. januara 2021. godine. Njen sin Marko Lav nije deo javnog života. Živi u njihovoj porodičnoj kući u Los Anđelesu, tamo je završio srednju školu i upisao IT, a karijera mu je već krenula uzlaznom putanjom.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Mira Furlan

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading