PAJINO REMEK-DELO VRAĆAMO IZ LONDONA: Muzej grada Beograda na aukciji u "Sotbiju"

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jovanovićeva slika "Odmor bašibozuka" biće danas u britanskoj prestonici ponuđena na prodaju, a procenjena vrednost je između 70.000 i 100.000 funti.

PAJINO REMEK-DELO VRAĆAMO IZ LONDONA: Muzej grada Beograda na aukciji u "Sotbiju"

Foto: Profimedia, Wikipedia

Muzej grada Beograda pokušaće danas na aukciji u čuvenom londonskom "Sotbiju" da kupi sliku srpskog slikara Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka". U pitanju je ulje na platnu dimenzija 68 sa 60,5 centimetara s ramom, a sadašnji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće "Kristi" pre 29 godina, s tim da je slika tada prodata pod nazivom "Arnautski ratnik", navodi se na sajtu "Sotbija". Da će Muzej grada Beograda ući u aukcijsku trku za ovo delo, potvrdila je i direktorka te ustanove Jovana Medaković.

- Ovo tehnički besprekorno ulje na dasci, s izuzetno precizno urađenim detaljima i koje se ističe lepotom, može umnogome da doprinese vrednosti naše kolekcije - kaže direktorka Muzeja grada Beograda.

Paja Jovanović je u svojoj zaostavštini već ostavio izuzetno vredna dela koja su u vlasništvu Muzeja grada Beograda.

- U kolekciji za koju je radove birao lično Jovanović imamo portrete, aktove, pejzaže, delove njegovog bečkog ateljea, ali nemamo nijedno njegovo delo iz orijentalističke faze, koja je izuzetno cenjena u svetu. Zato nam je namera da slikom "Odmor bašibozuka", a kasnije možda i nekim njegovim drugim delima, dopunimo taj deo njegovog opusa - istakla je Medakovićeva.

Muzej grada Beograda je pre ulaska u trku za ovo delo imao prepisku sa "Sotbijem", a u ovom poduhvati imaće i veliku pomoć države.

- Stupili smo u kontakt i sa svim našim kolekcionarima koji su nam potvrdili, što nam je izuzetno drago, da neće učestvovati u aukciji jer smatraju da je takvom delu mesto u muzeju - objasnila je Jovana Medaković.

Aukcija "Put svile"

Slika "Odmor bašibozuka" biće ponuđena u okviru aukcije: "Put svile: orijentalističke slike i nameštaj iz rezidencije Belgravija". U okviru nje biće ponuđeno 157 različitih dela, a slika Paje Jovanovića, prema procenama, jedna je od najvrednijih stvari na današnjoj aukciji.

Ovo delo našeg čuvenog autora procenjeno je na 70.000-100.000 funti, što je svakako impozantna suma, ali ne i konačna. Neretko se dešava, naime, da cena na aukciji višestruko premaši procenjenu vrednost. Tako je 2018. na aukciji u "Sotbiju" ponuđena slika Paje Jovanovića "Dva bašibozuka ispred kapije", procenjena između 113.420 i 170.130 evra, na kraju prodata za 465.000 funti (oko 530.000 evra). To je ujedno i najskuplje prodata Jovanovićeva slika dosad. Prethodni Jovanovićev rekord je držala slika "Ukrotitelj zmija", koja je otišla za 168.000 evra.

Pre dve godine, u sklopu aukcije umetničkih dela 19. veka, u bečkom "Doroteumu" prodate su dve slike srpskog umetnika Paje Jovanovića za višestruko veću sumu od procenjene. Malo ulje na drvetu "Albanac", dimenzija 16 sa 12 centimetara, procenjeno je tada na iznos u rasponu od 12.000 do 16.000 evra. Na kraju je prodato za 38.000 evra, ne računajući takse. Platno "Stražar", dimenzija 70 sa 56 centimetara, bilo je nuđeno u rasponu između 20.000 i 30.000 evra, a na kraju je prodato za 110.000. Ako se tome dodaju obavezne takse, koje se kreću i do 25 odsto vrednosti, krajnja suma bila je 137.000 evra.

Remek-dela slavnog slikara

Paja Jovanović, jedan od naših najpoznatijih slikara, rođen je u Vršcu 1859. Po završetku studija na prestižnoj akademiju likovnih umetnosti u Beču mnogo je putovao i radio za galeriste iz Pariza i Londona, a od 1895. živeo je u Beču. Za člana SANU izabran je 1888. U dugoj karijeri ostvario je izuzetna dela različitih žanrova poput "Seobe Srba", "Proglašenja Dušanovog zakonika", "Borbe petlova", portreta Mihaila Pupina, kralja Aleksandra i kraljice Marije Karađorđević... Njegova dela su bila izlagana u skoro svim viđenijim svetskim galerijama. Paja Jovanović je umro 1957. u Beču.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading