OBJAVLJEN TESTAMENT VELIKOG PISCA: Dobrici Ćosiću STALO SRCE dok je pisao o TITU!

Autor:

Zabava

31.01.2024

23:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nad ovim rukopisom 18. maja 2014. godine preminuo je Dobrica Ćosić.

OBJAVLJEN TESTAMENT VELIKOG PISCA: Dobrici Ćosiću STALO SRCE dok je pisao o TITU!

Foto: Laguna

Na poslednje delo Dobrice Ćosića "Knjiga o Titu" čekalo se čitavu deceniju, a ćerka velikog književnika Ana Ćosić Vukić je rekla da su mnogi znali da je njen otac stvarao ovu knjigu u svoje 93 godine, i pitali su se kom izdavaču će ponuditi svoj rukopis o maršalu Titu.

Poslednje delo Dobrice Ćosića promovisano je u knjižari Delfi SKC u Beogradu. U "Knjizi o Titu" pisac je pripovedao o svom odnosu sa Josipom Brozom Titom, od prvog susreta do prekida odnosa, nakon pisma o smeni Aleksandra Leke Rankovića.
Ovo je takođe rekonstrukcija jednog vremena, raspada zemlje, jugoslovenstva, i najviše - srpskog poraza.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Dobrica Ćosić

Nad ovim rukopisom 18. maja 2014. godine preminuo je Dobrica Ćosić. Sa setom je Ana Ćosić Vukić govorila o činjenici da dela njenog oca odavno više nisu ponovno objavljivana, kako tvrdi, iz političkih razloga, te da je ona kao kćerka želela da se prvo opet objave svi njegovi romani.

Nakon toga je plan bio da svetlost izdavaštva ugleda i Ćosićeva zaista poslednja knjiga na kojoj je radio do pred sam kraj života. Ona je podsetila da je "Laguna" poslednjih godina ušla u ovaj veliki izdavački izazovni poduhvat i objavila sledeće romane: "Daleko je Sunce", "Koreni", "Bajka", "Vreme smrti" I-IV, "Deobe", "Dvanaest portreta", "Vreme vlasti" I-IV, "Vernik" I-II, "Vreme zla" ("Grešnik", "Otpadnik"), "U tuđem veku II".

- Tek nakon objave svih tih romana mog oca imalo je smisla da se pojavi i poslednje delo o Titu. Bez svih ostalih, to bi izgledalo tako da se godinama ništa ne objavljuje od stvaralaštva Dobrice Ćosića i onda se ođednom, eto, pojavi neka njegova poslednja knjiga. Ovako je mnogo prirodnije, i eto objašnjenje zašto se čekalo 10 godina da objavimo "Knjigu o Titu" - navela je ćerka.

Ona je ocenila da je sudbina srpskog naroda Ćosiću bila jedna od najvažnijih tema u svojim velikim i neprolaznim književnim delima. Ana Ćosić Vukić je takođe podsetila da je otac želeo tokom života da završi sva započeta dela.

Republika

Foto: Laguna

Ana Ćosić Vukić

- Zanimala ga je društvena stvarnost druge polovine 20. veka. Želeo je da konačno završi sagu o porodici Katić i započeo je roman 'Vreme vlasti II'. Ipak, moj otac nije bio samouveren, mislio je da nema dovoljno romaneskne sposobnosti u poznim godinama da to uradi. Ali, na kraju ga je završio 2007. godine i objavio u 'Prosveti', osvrnula se kćerka na taj period. Na kraju, ona je dodala da je njen otac završio i knjigu memoara "Piščevi zapisi" i time obeležio šest decenija svog rada, i poslednji književni projekat mu je bio "U tuđem veku II", koji mi se posebno svideo, završio je roman pred smrt, gde je opisana bolest moje majke - rekla je ona.

O knjizi su govorili kćerka velikog pisca Ana Ćosić Vukić, istovremeno priređivač ove knjige, Veljko Lalić, glavni i odgovorni urednik magazina "Nedeljnik", Marko Krstić, urednik dela, dok je moderator bila Tanja Vučković ispred Lagune.

- Knjiga predstavlja važan istorijski dokument, istorijski izvor prvog reda. Dobrica Ćosić i Tito su ovde dve važne pojave. Ovo delo je moglo da se objavljuje kao neki feljton u nastavcima. Tek će knjiga imati svoju pravu važnost vremenom. Toliko je vrhunski napisana, na svetskom nivou, da bi trebalo da je izučavaju barem 15 instituta - smatra Lalić, pa dodaje:

Republika

Foto: Profimedia

Josip Broz Tito

- Zapravo, ovo je njegova prva politička knjiga. Ćosić je priznao sebi da žali što je pisac Dobrica Ćosić postao političar Dobrica Ćosić. To izgleda nikada nije prežalio. Memoari su mu otvoreni do kraja, on je prvo veoma oduševljen Titom, koji mu je nudio da postane predsednik SFRJ, a onda kada se razočarao duboko u njega, radovao se Titovoj smrti. Ovde je Tito prikazan isključivo kao političar, priča samo o tim temama, ništa drugo. A Dobrica Ćosić je tvrdio da nema talentovanijeg političara kod nas od Zorana Đinđića - zaključio je Veljko Lalić.

Urednik Marko Krstić je ukazao na to da je ova knjiga poslednja istina o najkontroverznijem sukobu u istoriji Jugoslavije, Tita i Ćosića:

Republika

Foto: Laguna

 

- Ovo su "Vreme smrti", "Vreme zla" i "Vreme vlasti" sabrani na jednom mestu. Knjiga nije dnevnik, već vrsta dokumentarnog romana. Opisuje se kako Dobrica Ćosić ulazi na veliku scenu, bori se za svoju ideju, a onda prolazi kao protivnik te iste ideje koju je toliko dugo podržavao. Tolike velike romane je stvarao svih tih decenija, izuzetno mi je drago što je konačno izašlo i njegovo poslednje takođe veliki i važno delo.

Stvaralaštvo Dobrice Ćosića je veoma zainteresovalo glumca i producenta Gorana Šušljika, koji je realizovao TV serije "Koreni" (2018) i "Vreme zla" (2021), a uskoro se očekuje i emitovanje serije "Vreme smrti" iz 30 epizoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading