Vladanu Matijeviću uručena nagrada "Beogradski pobednik": Dodela počela MINUTOM ĆUTANJA!

Autor:

Zabava

30.01.2024

23:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na svečanosti u Biblioteci grada Beograda odata je počast preminulom književniku i akademiku Goranu Petroviću.

Vladanu Matijeviću uručena nagrada "Beogradski pobednik": Dodela počela MINUTOM ĆUTANJA!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Nagrada "Beogradski pobednik" danas je uručena piscu Vladanu Matijeviću u Biblioteci grada Beograda. Matijeviću je pripalo književno priznanje za roman "Pakrac".

Dodela nagrade počela je minutom ćutanja u slavu prošlogodišnjeg dobitnika nagrade "Beogradski pobednik" književnika i akademika Gorana Petrovića.

Prisutnima se obratila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, kao i predsednik žirija prof. dr Predrag Petrović i ovogodišnji laureat Vladan Matijević.

Odlomke iz nagrađenog romana „Pakrac“ čitao je glumac Jovan Jovanović.

Podsetmo, Žiri je većinom glasova doneo odluku da Nagradu „Beogradski pobednik“ za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2023. godini ponese knjiga "Pakrac" Vladana Matijevića. Za Matijevićev roman glasali su Predrag Petrović, Slađana Ilić, Petar Pijanović i Vesna Trijić, dok je Nataša Anđelković svoj glas dala romanu "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala.

Republika

Foto: ATA Images

Goran Petrović, prošlogodišnji dobitnik "Beogradskog pobednika"

Kako se navodi u obrazloženju žirija, roman "Pakrac" Vladana Matijevića "izdvojio se majstorstvom pripovedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta". Navodi se i da roman kritički preispitujući moderno srpsko društvo hrabro, provokativno i precizno otvara pitanja zla, odgovornosti i moći na kraju dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka. 

- Poetički se nadovezujući na umetničko iskustvo crnog talasa u srpskoj prozi i filmu, Vladan Matijević koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda - navodi se u obrazloženju žirija i dodaje:

- Suočavajući čitaoca sa različitim manifestacijama nasilja, pripovedač nas vodi ka spoznaji metafizičkog porekla i prirode zla. Nagrađeni roman na tragu je poetike koju je Vladan Matijević zasnovao u prethodnim ostvarenjima, prvenstveno u zbirci pripovedaka Prilično mrtvi i romanu Vrlo malo svetlosti.

U najužem izboru za nagradu "Beogradski pobednik" našlo se šest romana:

* "Devojačka soba" Stevana Vraneša (Dokaz izdavaštvo),

* "Kanon potištenog uma" Filipa Grbića (Vulkan),

* "Aperkat" Maje Iskre (Lom),

* "Pakrac" Vladana Matijevića (Laguna),

* "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala (Agora) i

* "Vreme vode" Bojana Savića Ostojića (Kontrast izdavaštvo)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading