OVO JE NAJBOLJI ROMAN! Proglašen dobitnik priznanja "Beogradski pobednik"

Autor:

Zabava

22.01.2024

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najužem izboru za prestižnu nagradu našlo se šest romana.

OVO JE NAJBOLJI ROMAN! Proglašen dobitnik priznanja "Beogradski pobednik"

Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

U Biblioteci grada Beograda danas je proglašen dobitnik nagade "Beogradski pobednik" za najbolji roman u 2023. godini, koja je pripala Vladanu Matijeviću za roman "Pakrac" u izdanju "Lagune".

Matijevićev roman pobedio je većinom glasova članova žirija, koji su ocenili da se "Pakrac" izdvojio "majstorstvom pripovedenja, kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta". 

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

 

Žiri su činili predsednik Predrag Petrović, Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković.

Priznanje se sastoji od statue Beogradskog pobednika, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, kao i diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. 

O ČEMU JE ROMAN?

Traumatizovani veteran pakračkog ratišta svakodnevno prebiva na Bulevaru kralja Aleksandra, ispred pijace Đeram, sa grupom promašenih ljudi, narkomana, pijanaca, uličnih svirača, prosjaka, policijskih doušnika, sitnih kriminalaca, dilera droge i deviza, bivših ratnika, anarhista, prekupaca i drugih nevoljnika. Apsurd života koji se tu odigrava utoliko je opor i prepoznatljiv jer se dešava danas i ovde, u sredini gde su raspad svih vrednosti, sunovrat morala i golo nasilje postali normalna pojava.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

 


Psihologija neuravnoteženog junaka ove bespoštedne anatomije posrnuća, između ostalog, oslikava naličje posleratne Srbije, osiromašene i moralno devastirane. Njegov dugotrajan unutrašnji monolog je upućen Pepiju, prijatelju sa ratišta. U tu ispovest o sebi i ljudima sa bulevara, svom svedenom životu između pijace Đeram i garsonjere pune oružja, povremeno se upliću krvave scene iz Pakraca. I dok opsesivno prati vesti iz današnje crne hronike, on se sa divljenjem seća Pepijeve surovosti ispoljene na ratištu. Istovremeno, glavnog junaka sve više obuzima želja da nekog ubije, da se tako uklopi u procvat crne svakodnevice…

KO SE BORIO ZA NAGRADU?

Za ovo prestižno pruiznanje borilo se šest autora, koji su bili u užem izboru: Stevan Vraneš "Devojačka soba" (Dokaz izdavaštvo), Filip Grbić "Kanon potištenog uma" (Vulkan), Maja Iskra "Aperkat" (Lom), Vladan Matijević "Pakrac" (Laguna), Vladimir Pištalo, "Pesma o tri sveta" (Agora) i Bojan Savić Ostojić "Vreme vode" (Kontrast izdavaštvo).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading