JUGOSLAVIJA I DALJE POSTOJI: Dr Nele Karajlić napisao novu knjigu i poručio da zajednička država NIJE NESTALA

Autor: B. K. - E. S. T.

Zabava

25.12.2023

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država je samo administrativno podeljena, ima nekih granica koje da biste prešli, morate imati pasoš.

JUGOSLAVIJA I DALJE POSTOJI: Dr Nele Karajlić napisao novu knjigu i poručio da zajednička država NIJE NESTALA

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Dr Nele Karajlić (Nenad Janković) objavio je treći završni roman trilogije "Solunska 28" u izdanju "Lagune", a, promovišući ovo delo, pisac i muzičar je poručio da je uveren da Jugoslavija i dalje postoji.

Promocija je održana u velikoj sali SKC u Beogradu, a Nele je primetio da ga pogled na veliku salu SKC podseća na koncert koji je na tom mestu imao pre ravno 40 godina sa svojim rok bendom Zabranjeno pušenje.

- Mislio sam prvo tada da je to bila neka zafrkancija jer svirati u ono doba Jugoslavije u ovoj sali SKC bilo je nedostižno, praktično nemoguće, i sumnjali smo da je to istina. Tada je u SKC mogao da svira otprilike niko i samo Branimir Džoni Štulić - rekao je Karajlić i otkrio da su dva puta svirali na tom mestu uspešno.

VELIKA ENIGMA

Ali, kako je naveo, desila mu se jedna nezgoda i morao je tokom svirke da završi u Hitnoj pomoći da mu ušivaju povređenu glavu.

- Bend Zabranjeno pušenje je onda svirao bez mene sigurno pola sata i tu sam shvatio da je zapravo svako zamenljiv, makar to bio i frontmen benda.

Karajlić je čitaocima približio da mu je fenomen i istovremeno enigma bio period osamdesetih godina, o kom su svi redom govorili kao da je pravi raj na zemlji i da je neobjašnjivo šta se onda tu zapravo dogodilo. Ocenio je da se tada desila veoma dramatična decenija od smrti Josipa Broza Tita do jedne društvene, socijalne, ekonomske, državne krize, što je onda dovelo do tako užasnih ratova, o kojima ne želi da razgovara niti da ih se seća.

- Međutim, popularna kultura je tada ostavila dubokog traga, što traje i danas. Zato tvrdim da se Jugoslavija uopšte nije raspala. Kako može da se raspadne čim neke moje koleginice, kao Aleksandra Prijović, pune velike arene i dvorane u regionu. Svi oni slušaju istu muziku, gledaju iste filmove, tako da nemoguće da je nema, Jugoslavija je spasena. Ona je samo administrativno podeljena, ima nekih granica koje da biste prešli, morate imati jednu knjižicu koja se zove pasoš.

Karajlić, uz Aleksandru Prijović, pominje i Parni valjak, koji slušamo i ovde i tamo. Takođe, režiser Rajko Grlić gotovo da u Srbiji ima gledanije filmove danas nego u rodnoj Hrvatskoj.

- Istina je ono šta mi napravimo. Taj prostor bivše Jugoslavije nam je svima i dalje blizak, isti, kao da Jugoslavija zaista i dalje postoji. Kako nije istina ako kažem da je Jugoslavija živa, da je tu, da postoji? Onda svi misle da ona formalno i pravno ne postoji i biće u pravu ako tako kažu, ali ja smatram da je ona spasena jer se svi u njoj lepo razumemo.

Neletovi romani

1. "Fajront u Sarajevu"
2. "Solunska 28 - o novcu i strastima"
3. "Solunska 28 - o prijateljstvu i izdaji"
4. "Solunska 28 - o seksu, drogi i rokenrolu"

SAMO POVERENJE

Treći deo trilogije "O seksu, drogi i rokenrolu" donosi novu priču Milana Jankovića, rođenog na adresi iz naslova knjige, o tome kako je krvavi raspad Jugoslavije izbegnut zahvaljujući poverenju svih njenih naroda i narodnosti u rokenrol.

Imao udes, pa došao na podkast

Branko Rosić, pisac, novinar i nekada muzičar u pank bendu Urbana gerila, ističe da je u karijeri radio na desetine intervjua sa mnogim poznatim umetnicima, ali da je s Neletom uvek bilo drugačije:
- U pola noći u sobnim papučama, ako treba, ja bih skočio da uradimo intervju ako Nele u tom trenutku to poželi. Skoro smo snimali podkast, dogovorili smo sve i on me tog dana pita: "Je l' to danas?" Ali nije to pitao zato što je, kao, zaboravio, to se njemu ne dešava, nego jer je taj dan baš imao udes. Tako je Nele uvek u nekim zavojima, međutim, stigao je i takav da snimi podkast.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading