DOKUMENT ZBOG KOG SU SRBI DOŽIVELI GENOCID: Hitlerova direktiva 25 izložena u Narodnom muzeju!

Autor: Aleksandar Anđelić

Zabava

25.01.2024

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na aukciji u SAD, pored naše države, učestvovalo čak 15 potencijalnih kupaca, ali zahvaljujući sjajnoj strategiji, ovaj artefakt ipak stigao u Beograd

DOKUMENT ZBOG KOG SU SRBI DOŽIVELI GENOCID: Hitlerova direktiva 25 izložena u Narodnom muzeju!

Foto: AP, Wikipedia, Profimedia

Zloglasna Hitlerova direktiva broj 25 kojom je 28. marta 1941. izdato naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku od juče je izložena u Narodnom muzeju u Beogradu. Ovaj dokument na četiri strane, inače jedan od najvažnijih kad je u pitanju srpski narod, premijerka Ana Brnabić je u sredu uručila direktoru Muzeja žrtava genocida Dejanu Ristiću, koji nam je otkrio kako smo uspeli da dođemo do njega na aukciji koja je održana u SAD, gde se artefakt nalazio.

Prvo javno izlaganje

Ovo je inače prvo javno izlaganje jednog od najznačajnijih istorijskih izvora celokupne nacionalne prošlosti srpskog naroda i čitavog našeg regiona. Stručnjaci tvrde da je on uporediv po svome značaju samo s telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od Austrougarskog carstva od 28. jula 1914.

ZAHVALNOST DRŽAVI

- Pre svega, treba da zahvalimo predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, kao i našim diplomatskim predstavništvima, koja su pomogla da učestvujemo na ovoj aukciji. Pored nas, na aukciji je bilo još 15 učesnika. Možemo samo da pretpostavimo da je među njima bilo i nekih institucija iz inostranstva, nekih zainteresovanih država, ali i privatnih kolekcionara - ispričao nam je direktor Muzeja žrtava genocida.

Republika

Foto: Profimedia

 

Iako je država bila rešena da kupi ovaj dokument, koji otkriva korene genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, ipak se vodilo računa da se artefakt ne preplati.


- Mi smo na ovoj aukciji učestvovali anonimno da ne bi smo podigli cenu, iako nam je Ministarstvo finansija za ovu priliku na raspolaganje stavilo neograničena sredstva. Ukoliko se jedna država zvanično pojavi na aukciji nekog artefakta, naravno da će njena cena otići u nebesa. Nismo se čak preterano ni interesovali da ne bismo otkrili da smo zainteresovani i da ćemo i mi učestvovati na aukciji. Mi smo, na kraju, uspeli ovaj dokument da kupimo po izuzetno povoljnoj ceni, za 42.500 dolara, što je ispod svakog minimuma, imajući u vidu značaj ovog artefakta. Time smo pokazali da se ponašamo izuzetno racionalno - rekao nam je Ristić.

IZLOŽEN DO SRETENJA

Ovaj dokument će u Narodnom muzeju biti izložen do 18. februara, kada Srbija obeležava Dan državnosti, a u buduće će, zbog izuzetne važnosti, biti izlagan samo u posebnim prilikama.


Što se tiče samog dokumenta, radi se o jednom od 13 originala direktive broj 25, koji je svojeručno potpisao Adolf Hitler. Radi se o prvorazrednom istorijskom izvoru koji će u buduće biti čuvan u Muzeju žrtava genocida. Ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji, kao i to da će političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji, što je rezultiralo stvaranjem NDH i genocidom nad Srbima Jevrejima i Romima u toj nazovi državnoj tvorevini.

Istražuju se dve nepoznanice

Ostale su dve nepoznanice što se tiče ovog dokumenta, a to su, put koji je prošao od izdavanja, pa do trenutka kada ga je država Srbija otkupila na aukciji.


- Mi pokušavamo da rekonstruišemo šta se sve dešavalo s ovom direktivom otkad ju je Hitler potpisao 28. marta 1941, pa do 29. novembra 2023, kad je došla u posed Republike Srbije. Već neke naznake imamo i to će biti jedan istraživački izazov. Na drugoj strani još jedan istraživački izazov će biti, a svi koji budu došli da vide ovaj dokument, moći će da vide da on sadrži veliki broj parafa ko su ti Hitlerovi saradnici koji su potpisali ovaj jezivi dokument - kaže za Srpski telegraf Dejan Ristić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading