IZAZVALI POŽAR DA SPREČE OBNOVU! Mnogi sumnjaju da je kineski tržni centar namerno zapaljen!

Autor:

Hronika

25.01.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao da je neko vodio računa da ne bude ljudskih žrtava i da javnost to lakše proguta, kaže advokat Milan Lazić

IZAZVALI POŽAR DA SPREČE OBNOVU! Mnogi sumnjaju da je kineski tržni centar namerno zapaljen!

Foto: Republika

Kineski tržni centar

Milan Lazić, advokat i predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika lokala Kineski TC Blok 70/89, sumnja da požar koji je u sredu progutao Kineski tržni centar na Novom Beogradu, nije izbio slučajno i da je previše indicija koje ukazuju da je podmetnut.
Lazić za Republiku kaže da je, prema svedočenju očevidaca, požar izbio u delu gde uopšte nema restorana.

BEZ LOGIKE

- Mnogo je tu sumnjivih stvari. Na primer, i vatrena stihija koja je zahvatila tržni centar 2021. i ova sada dogodile su se u trenutku kada u centru nije bilo prodavaca. Pre dve i po godine požar je izbio u 21 čas, a Kinezi odlaze oko 17, 17.30, a sada u 5.30, kad još nikog nema u radnjama. Kao da je neko vodio računa da ne bude ljudskih žrtava i da to javnost lakše proguta - objašnjava Lazić.

Šta je sve sumnjivo

- požar krenuo iz dela gde nema restorana

- stihija i 2021. izbila kada u tržnom centru nije bilo ljudi
- u oba slučaja šef obezbeđenja bio van zemlje
- uloga advokata Srđana Ilinčića

On ukazuje na još jednu koincidenciju: u oba slučaja je šef obezbeđenja bio odsutan, odnosno nalazio se van zemlje:

- Moguće je da su insajderi to nekome dojavili da bi sprečili bržu reakciju i eventualne manje posledice.

Lazić otkriva da je za nedelju 28. januar bio zakazan sastanak s jednom firmom, koja posluje pod kapom kineske države i s kojom je trebalo da bude ugovoren plan rekonstrukcije objekata izgorelih 2021. Neko je to, dodaje, želeo da spreči po svaku cenu da bi se dokopao atraktivne lokacije. On, takođe, ističe da mu je u celoj priči sumnjiva i uloga njegovog kolege advokata Srđana Ilinčića.

- Bez ikakve poslovne logike, Ilinčić je 14. novembra prošle godine kupio lokal u devastiranom delu centra, i to za 19.000 evra, što je nerealno visoka cena s obzirom na to da su neophodna velika ulaganja. Sve se dešava u trenutku kada smo, zahvaljujući dobroj volji Sekretarijata za urbanizam grada Beograda, dobili dozvolu za sanaciju. Samo dan kasnije, Ilinčić je zatražio da bude strana u postupku, ali je odbijen jer lokal nije bio uknjižen. On tada ulaže žalbu i stopira rekonstrukciju, a moji pokušaji da kontaktiram s njim ostali su uzaludni - priča Lazić.

Republika

Foto: Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC

Izgoreo Kineski tržni centar u Novom Beogradu

ODBIO SASTANAK

Naime, uveren da je kolega slučajno napravio loš poslovni potez, pokušava da ugovori sastanak. Šalje mu mejl u kom mu piše da su posle silnih peripetija konačno dobili dozvolu za sanaciju i da je besmisleno da zbog mogućeg nesporazuma sve padne u vodu.

- Bilo mi je čudno što čovek kupuje ragu od lokala, a na internetu sam pročitao da se bavi i građevinarstvom. U prvi mah se javila jedna njegova saradnica, saslušala me i obećala kontakt. Kad od toga nije bilo ništa, moje sumnje su se još pojačale. Očekivao sam nevolje i to se i desilo.

Lazić ne želi ni u kog da upire prstom, ali naglašava:

- Čovek u poslednji čas kupuje lokal, zatim piše žalbu i stopira projekat rekonstrukcije. Potom, samo nekoliko dana pre dogovora s kineskim partnerima, izbija požar koji uništava ono što je ostalo netaknuto pre dve i po godine. Jasno vam je da sada nema ništa od naših planova i da stvar smrdi do neba.

Republika

Foto: Republika

Vlasnici lokala ostali bez ičega

Vlasnici lokala ostali bez ičega

Podsetimo, stravični požar je vlasnicima stotina lokala odneo sve što su imali, a nesreća je utoliko veća jer je mnogima od njih i 2021. na istom mestu vatra odnela sve.
Odmah su na lice mesta pohrlile ekipe vatrogasaca, a ubrzo se u gašenje uključila i helikopterska jedinica MUP Srbije, koja je iz vazduha vodom zasipala žarište. Pristigli su i pripadnici Žandarmerije, kao i specijalistička jedinica MUP koja treba da utvrdi kako je došlo do požara.

Da nijedan mogući uzrok nije isključen, potvrdio je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je naveo da će istraga pokazati da li je požar nameran ili slučajan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading