SVET KULTURE ZAVIJEN U CRNO: Preminuo naš slavni književnik sa Kosova i Metohije, poznat datum sahrane!

Autor:

Zabava

14.12.2023

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni Jordan Ristić preminuo u 82. godini!

SVET KULTURE ZAVIJEN U CRNO: Preminuo naš slavni književnik sa Kosova i Metohije, poznat datum sahrane!

Foto: printskrin Jutjub/ Koreni TV

Jordan Ristić, naš čuveni književnik i publicista, preminuo je juče u 82. godini u Beogradu. Jordan je rođen na Kosovu i Metohiji u mestu Slovinje kod Lipljanja, 1942. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom selu i Donjoj Gušterici, a srednju školu u Prištini. U Prištini je i diplomirao na Filološkom fakultetu, gde je studirao srpskohrvatski jezik i južnoslovensku knjiženovst, a magistrirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bio je direktor izdavačke kuće "Panorama" i Narodne i univerzitetske biblioteke "Ivo Andrić u Prištini, a radio je i kao profesor srpskog jezika i književnosti. Nakon sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine preselio se u Beograd, gde je i živeo do kraja života.

Jordan Ristić je objavio je knjige "Putopisna proza Grigorija Božovića" (1994), "Iz kosovske tragične zbilje" (2015), "Kosovske i druge teme" (2017) i "Kosovski duh" (2021). Takođe, priredio je Sabrana dela Grigorija Božovića u dva toma koja je objavio Zavod za udžbenike iz Beograda (2016), a koja su nagrađena za izdavački poduhvat godine na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, piše "RTS".

Kako se navodi, u književnoj periodici i naučnim zbornicima objavio mnoštvo članaka iz kulturne i književne istorije. Jordan Ristić bio je član Udruženja književnika Srbije, potredsednik Udruženja izdavača i knjižara Jugoslavije, član žirija za Vukovu nagradu, i nagradu "Meša Selimović". Istaknuti kulturni radnik će biti sahranjen sutra, 15. decembra, na Novom groblju u Beogradu u 14.30 časova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading