TUŽAN DAN ZA SVET KULTURE: Voljena istoričarka umetnosti izgubila bitku sa TEŠKOM BOLEŠĆU!

Autor:

Zabava

14.12.2023

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jasna Tijardović Popović preminula u 76. godini nakon duže i teške bolesti!

TUŽAN DAN ZA SVET KULTURE: Voljena istoričarka umetnosti izgubila bitku sa TEŠKOM BOLEŠĆU!

Foto: Youtube printscreen/SrpskiNadrealizam

Jasna Tijardović Popović, istoričarka umetnosti, kustoskinja i likovna kritičarka, preminula je danas, 14. decembra. Jasna je preminula u 76. godini u Beogradu, nakon duže i teške bolesti, saopštio je tim Muzeja savremene umetnosti.

Svoju karijeru započela je upravo u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 1975. godine. Tu je značajno doprinela razvoju Centra za vizuelnu kulturu i informacije, pod vođstvom Koste Bogdanovića. Krugu najmlađih likovnih kritičara priključila se još kao studentkinja, gradeći tako trajna prijateljstva is aradnje sa umetničkom zajednicom oko Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

Godinu dana u Njujorku provela je sa umetnikom Zoranom Popovićem, članom uticajne neformalne grupe šestoro umetnika, gde je pratila kretanje umetničke zajednice oko grupe "Art & Language". Značajan seminar ove grupe organizovala je 1975. godine.

Brzo je prihvatila izazove kustoskog rada u muzejskoj instituciji, a kroz svoj izuzetan interes i sposobnost traženja novih oblika vaspitanja i obrazovanja putem umetnosti, dala je značajan doprinos razvoju Centra za vizuelnu kulturu i informacije.

Mesto kustosa Zbirke novih umetničkih medija preuzela je početkom devedesetih godina, gde je inicirala i podržala ulazak konceptualne umetnosti i savremenih umetničkih tendencija u muzej. Aktivno je doprinosila afirmaciji konceptualne umetnosti, a posebno se isticao njen doprinos radu na kalazotima izložbi "Nova umetnička praksa 1966-1978" u Galeriji savremene umetnosti u Zagrebu i "Nova umetnost u Srbiji: pojedinci, grupe, pojave", u MSUB-u 1980. godine. Ostavila je značajan trag u svetu likovne kritike i umetnosti, a 2020. izabrana je za počasnu članicu srpske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA). Ostaće upamćena po svojoj stručnosti, posvećenosti i doprinusu kulturi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading