PREMINULA ČUVENA PIJANISTKINJA: Za sobom ostavila neizbrisiv trag (FOTO)

Autor: P. R.

Zabava

09.12.2023

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored Balkana, pamtiće je ceo cvet!

PREMINULA ČUVENA PIJANISTKINJA: Za sobom ostavila neizbrisiv trag (FOTO)

Foto: pixabay.com

Sveće, ilustracija

Pavica Gvozdić, pijanistkinja čiji je izuzetan talenat ostavio dubok trag u svetu klasične muzike, preminula je u Tuheljskim Toplicama u Zagorju, ostavljajući za sobom neizbrisiv pečat svojih interpretacija klasičnih i savremenih dela, posebno hrvatskih kompozitora. Njen doprinos pijanizmu i pedagogiji je neizostavan, a njeni nastupi su bili pohvaljeni širom Evrope, Kanade, Kube i Japana.

Gvozdićeva je, inače, bila ne samo izuzetna umetnica već i cenjena profesorka. Njena umetnička ličnost, temperament, senzibilitet i iskrenost muziciranja su je činili posebnom, a njen pijanistički stil je bio obeležen "intuitivnošću pristupa i osećajnim čitanjem partiture". Njena sposobnost da sačuva svežinu u izvođenju i jednostavna mudrost koja je bila dostupna samo iskrenom umetniku, činili su je jednim od najvećih pijanista 20. veka.

Republika

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@CMCTelevizija

Pavica Gvozdić umrla

Njen repertoar je obuhvatao tridesetak koncerata za klavir i orkestar, gotovo sva značajnija solistička dela klavirske muzike od baroka do 20. veka, kao i brojna dela hrvatskih skladatelja, kojima je često davala prostora u svojim programima. Njene interpretacije dela Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Frédérica Chopina, Roberta Schumanna, Franza Liszta, Johannesa Brahmsa, Claudea Debussyja, Sergeja Prokofjeva, Béle Bartóka, kao i dela hrvatskih skladatelja, bile su izuzetno cenjene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading