PREMINULA POZNATA UMETNICA: Izdahnula mesec dana uoči svog 100. rođendana

Autor: P. R.

Zabava

07.12.2023

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bila je poznata širom umetničkog sveta!

PREMINULA POZNATA UMETNICA: Izdahnula mesec dana uoči svog 100. rođendana

Foto: Wikipedia/Pantalaskas

Danas je u Francuskoj preminula Vera Molnar, medijska umetnica rođena u Mađarskoj, samo mesec dana pre svog 100. rođendana. Rođena kao Vera Gak 5. januara 1924. godine, Vera se smatra pionirkom kompjuterske umetnosti i generativne umetnosti, te je bila jedna od prvih žena koja je koristila računar u svojoj umetničkoj praksi.

Vera je rođena u Mađarskoj, gde je studirala estetiku i istoriju umetnosti na Mađarskom univerzitetu lepih umetnosti. Tokom 1940-ih i 50-ih godina, stvarala je nereprezentativne slike, da bi do 1959. godine prešla na kreiranje kombinativnih slika. Zatim, 1968. godine, koristila je kompjuter da napravi svoje prve algoritamske crteže.

Kada je uzela francusko državljanstvo, Vera je promenila ime u Vera Molnar, pod kojim je postala poznata širom umetničkog sveta.

Inače, tokom osam decenija umetničkog stvaralaštva, Molnar je istraživala estetske mogućnosti saradnje između ljudi i mašina, postavljajući je - zajedno sa figurama poput Manfreda Mohra, sa kojim se sprijateljila u Vinsenu 1970. godine - kao jednu od najvažnijih preteča nadolazeće generacije digitalnih umetnika. Kako kaže Majkl Buhana, šef digitalne umetnosti i NFT-ova u Sotheby's: "Vera Molnár je jedna od neosporenih legendi generativne umetnosti, čije decenije eksperimentisanja s formom su utrle put onome što danas znamo kao digitalnu umetnost zasnovanu na algoritmima."

Njena saradnja sa Graserom govori o ogromnom uticaju koji je imala. "Meni, kao i mnogim umetnicima koji rade s algoritmima i slovima, Vera Molnár je bila nepokolebljiv uticaj i izvor inspiracije", kaže Graser. "Sarađivati s njom kako bismo oživeli ovaj projekat bilo je pravo privilegovanje."

Vera je preminula jutros u Parizu, što su potvrdili francuski mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading