MAJKA OVOG POZNATOG MUZIČARA JE DRUGARICA NAŠEG NOBELOVCA: Od Iva Andrića krila jednu tajnu, a do detalja se seća dana kad mu je žena umrla!

Autor: Miljana Vojvodić

Zabava

10.09.2023

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Književnica Bosiljka Pušić je za smrt prijateljice Milice saznala kad je krenula kod nje i Iva da im pročita svoje nove pesme.

MAJKA OVOG POZNATOG MUZIČARA JE DRUGARICA NAŠEG NOBELOVCA: Od Iva Andrića krila jednu tajnu, a do detalja se seća dana kad mu je žena umrla!

Foto: Printskrin/Jutjub/RTHN - Talasi kulture

Crnogorski muzičar Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, dao je svojevrstan doprinos domaćoj pop-kulturi, a malo je poznato da on potiče iz umetničke porodice. Naime, majka Ramba Amadeusa, svestrana je umetnica, koja se šezdesetih godina prošlog veka družila s nobelovcem Ivom Andrićem i njegovom suprugom Milicom sa kojom je pisac, do njene smrti, živeo u Herceg Novom.

Republika

Foto: ATA Images

Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, potiče iz umetničke porodice

Rambova majka Bosiljka Pušić, čuvena profesorka Boka iz hercegnovske gimnazije, pripovedala je o svom druženju sa Ivom i Milicom. U jednom od svojih televizijskih intervjua Bosiljka se prisetila kobnog 24. marta 1968. godine, dana kada je supruga slavnog pisca, koja je, kako književnica priča, poslednje godine svog života provela negujući ljubičice u svojoj novskoj bašti, napustila ovaj svet. 

- Čudan je bio dan kada je otišla Ivova Milica. Imala sam dogovoreno da taj dan idem da im čitam svoje pesme. Branko Lazarević, koji je tamo odlazio svaki dan, otkrio je moju tajnu, iako sam ga ja molila da o tome ne priča nikome da ja pišem pesme. Mene je onda pozvala Milica i kaže: "Aaaaa, pesnikinjo..." gde ja mislim neko me zeza. Spremila se da opsujem najgrđe što umem, pa se brzo setim, da ona ima takvu boju glasa. Nastavlja ona: "Pa vi krijete od nas da pišete pesme, kad ćete da dođete da to pročitate i ja kažem, hajde u nedelju popodne" - priča Pušićeva koja je tog dana na putu do Andrića saznala da je Ivova supruga preminula:
- Samo što se nisam onesvestila. Odlazim kod Iva, on bled, upalih obraza, ni u koga nije gledao, samo je ponavaljao: "Svemu nas uče, samo nas ne uče kako da prihvatimo smrt najbližih."
Republika

Foto: instagram.com/_lilith_nyx

Ivo Andrić je posle Miličine smrti napustio Herceg Novi


Nakon Miličine smrti 1968. godine Andrić se vratio za Beograd, gde je i preminuo 13. marta 1975. godine. Kuća u kojoj su Milica i on proveli poslednjih pet godina njenog života, pripala je Miličinoj sestri, nakon čega je menjala vlasnike i funkcije, da bi tridesetak godina kasnije bila otvorena za posetioce. 
Republika

Foto: Printskrin/Jutjub/RTHN - Talasi kulture

Književnica Bosiljka Pušić poznavala je Iva Andrića i njegovu suprugu Milicu

Dobra prijateljica Andrića, Bosiljka Pušić, bila je na otvaranju i tom prilikom progovorila o vremenu dok su i Ivo i Milica još bili živi. Tako je otkrila da se i danas kaje što je Milicu jednom prilikom bukvalno vratila s kućnih vrata. 
- Milica i Ivo su bili jedan tihi, radni, vredni, estetizovani, bračni par. Uvek je nosila duge suknje, kosu pokupljenu u finu punđicu, bluzice sa čipkanim kragnama, sva je bila elegantna, kraljevski otmena. E, sad, dolazi ona jednom prilikom kod mene na vrata, a ja imala karte za neku predstavu na Kanli kuli. Nema dece, nema ni mog supruga u kući, neko zvoni na vrata, kad ja krećem da izađem, a ono Milica Andrić, sa osmehom, drži tanjir smokava sa njihove smokve ubrane. Jao, mene grize savest i sada zbog toga. Izvinim joj se jer sam već krenula, bila sam mlada i nepromišljena, mislila sam da će Milica živeti još dugo i da će biti vremena da joj se izvinim za ovaj postupak, ali eto to se dogodilo i to nisam oprostila sebi - zaključuje majka poznatog muzičara Ramba Amadeusa.

Foto: Printskrin/Jutjub/RTHN - Talasi kulture

Književnica Bosiljka Pušić u penziji počela i da slika i pravi izložbe

 

Inače, Bosiljka Pušić, koja je do penzionisanja radila u hercegnovskoj gimnaziji kao profesor srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti, u književne krugove upisala se kao pesnikinja, ali se oprobala u gotovo svim književnim žanrovima za koje je i nagrađivana. Po odlasku u penziju počela je da slika, te da samostalno i kolektivno izlaže. Imala je 15 samostalnih i tridesetak grupnih izložbi, a učestvovala je i na više slikarskih kolonija.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading