PREMIJERA DOKUMENTARCA O SVECU IZ TUMANA: Istina o Svetom Jakovu

Autor: Republika

Zabava

26.03.2023

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Film pokazuje ključne momente njegovog života - školovanje, rat, obrazovanje i prosvetiteljski rad, kao i potonje monašenje, stradanje i, nakon smrti, uzdizanje u svetost.

PREMIJERA DOKUMENTARCA O SVECU IZ TUMANA: Istina o Svetom Jakovu

Foto: printscreen

Film "Sveti Jakov Tumanski" biće premijerno prikazan u sredu 5. aprila, u 20 časova, u Domu omladine Beograda.

"Sveti Jakov Tumanski" je dokumentarni film reditelja Boška Milosavljevića o Svetom Jakovu Arsoviću, koji je do dana-današnjeg ostao enigma.

Kuda se sve kretao Radoje Arsović i kako je došao do Svetog vladike Nikolaja i doživeo veliki preobražaj? Odgovore ili makar naznake odgovora na ova pitanja dobićemo 5. aprila.

Film pokazuje ključne momente njegovog života - školovanje, rat, obrazovanje i prosvetiteljski rad, kao i potonje monašenje, stradanje i, nakon smrti, uzdizanje u svetost.

Posebno se izdvaja period života koji je proveo kao iskušenik i monah u Žiči, kao i stradanje i misija, koji će ga dovesti do Manastira Tumane.

Foto: printscreen

 

- Veoma mi je bilo važno da se bavim ovom temom pošto je to bio svojevrsni izazov. Jednostavno, nemamo tako često priliku da radimo na filmu o svetitelju, a čak i kada se ukaže, postavljamo i sebi i drugima mnogobrojna pitanja. I pokušavamo da odgovorimo - ističe Milosavljević i dodaje:

- To je, međutim, teško. Naš film nije odgovor, nego samo dodatni putokaz ka kulturi sećanja, koju posebno neguje naša pravoslavna crkve. Film o Svetom Jakovu snimali smo veoma dugo, ali na autentičnim lokacijama, s veoma upućenim sagovornicima i sjajnim glumcima. Bilo je lepo raditi na ovom filmu. Bilo je i poteškoća, naravno, ipak, nadam se da će se ova priča svideti ljudima. I voleo bih da utiče, makar malo, na naše zajedničko sećanje.

Kako kaže reditelj, zahvalan je bogu i ljudima što mu je data prilika da režiram ovaj film:

Veliku zahvalnost dugujem tumanskim monasima, kao i mojim prijateljima i saradnicima. Pozivam sve ljude dobre volje da pogledaju naš film - istakao je reditelj.

Humanitarna pretpremijera

Publika će moći da pogleda film i dan ranije, 4. aprila, na pretpremijeri, koja ima humanitarni karakter.

Karte koštaju 350 dinara, a sav prihod otići će u humanitarne svrhe za Versko dobrotvorno starateljstvo, koje svakog dana obezbeđuje 2.000 obroka za socijalno ugroženo stanovništvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading