ISTINA O ŽUTOJ KUĆI: Albanci zarobljavali Srbe i organe im naživo vadili

Autor:

Zabava

22.03.2023

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Film autorke Slađane Zarić, koji će premijerno biti prikazan sutra u 21 čas na RTS 1, mnogi će gledati s rukom preko očiju.

ISTINA O  ŽUTOJ KUĆI: Albanci zarobljavali Srbe i organe im naživo vadili

Foto: Igor Salinger

Samo 24 sata je bilo dovoljno da se zarobljenik ubije, da mu se hirurški izvadi bubreg i da se potom avionom prebaci u drugu zemlju gde je bubreg bio transplantiran primaocu koji najčešće i nije imao saznanja o poreklu organa.

Te 1999. Albanci su zarobljavali Srbe, držali ih u štalama i ambarima privatnih kuća smeštenih u brdima i pripremali ih za monstruozni čin. Naživo su ljudima vadili organe u ozloglašenoj Žutoj kući u mestu Fuše Kruje.

Republika

Foto: Igor Salinger

 

O tome šta sve dešavalo u ovoj klanici, koja je bila sudbina nestalih Srba i kako je, pred očima skoro 50.000 vojnika Kfora UČK mogao da kidnapuje i ubije više od 1.000 ljudi, govori novi dokumentarno-igrani film "Dosije Kosovo - Žuta kuća" autorke Slađane Zarić, koji će premijerno biti prikazan u četvrtak u 21 čas na RTS 1.

- Film je baziran na izveštaju Dika Martija, usvojenog na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kao i na dokumentu Unmika iz 2003, koji sadrži izjave svedoka, bivših pripadnika UČK, koji su učestvovali u transportima zarobljenih Srba i ostalih nealbanaca sa Kosova na teritoriju Albanije - otkriva Zarićeva.

Glavne uloge tumače Zlatan Vidović i Strahinja Bičanin. Pored njih u epizodnim ulogama su Predrag Vasić, Goran Šmakić, Nemanja Jovanović i drugi glumci Narodnog pozorišta u Užicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bobo78

22.03.2023 21:40

Zna se koji su pa po kratkom postupku, al da plate i pate, nema tu zatvor...