STIŽE DOKUMENTARAC O ĐURI JAKŠIĆU: Priča o beskućniku po kome tri kuće nose ime

Autor:

Zabava

15.11.2022

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Film "Tragovima Đure Jakšića" predstavlja život, stvaralaštvo i zaostavštinu velikog slikara i pesnika, kaže Miodrag Mića Jakšić, koji potpisuje scenario i režiju.

STIŽE DOKUMENTARAC O ĐURI JAKŠIĆU: Priča o beskućniku po kome tri kuće nose ime

Foto: Narodni muzej

Đura Jakšić

Četiri i po meseca, iz dana u dan, svestrani umetnik Miodrag Mića Jakšić proveo je tragajući za mestima na kojima je boravio i ulicama kojima je prošla jedna od najznačajnijih srpskih istorijskih ličnosti - Đura Jakšić.

Čak 20 sati materijala snimljenog u raznim mestima u Srbiji, Republici Srpskoj, ali i Temišvaru i Budimpešti uspeo je da svede na jednočasovni dokumentarno-igrani film "Tragovima Đure Jakšića". Ovo ostvarenje premijerno će biti prikazano u sredu u 18 časova na televiziji Studio B, upravo na dan smrti velikog slikara i pesnika.

Scenarista i reditelj ostvarenja ističe za Republiku da životni put Đure Jakšića nije bio lak, pa samim tim ni filmskoj ekipi nije bilo jednostavno da na sveobuhvatan način predstavi njegovu tešku sudbinu, ogromno stvaralaštvo i zaostavštinu koju je ostavio iza sebe.

Republika

Foto: Boba Bogdanović/Zoran Pivlica

 

- Snimali smo na više od 60 lokacija u tri države i kad sam ulazio u ovaj projekat nisam bio svestan da 32 škole u Srbiji i Republici Srpskoj nosi ime Đure Jakšića, kao i njegova rodna kuća u Srpskoj Crnji, zatim ona u kojoj je umro u Beogradu u Skadarliji i kuća u Kragujevcu. Razni kulturni centri svakodnevno privređuju književne, muzičke, likovne kulturno-umetničke programe, što nije slučaj ni sa jednim našim stvaraocem. Nijedna javna ličnost iz srpske istorije nema toliko poštovanja u narodu. Mnogo je njegovih spomenika i bisti, razna kulturno-umetnička društva nose Đurino ime, dodeljuju se književne i likovne nagrade sa njegovim imenom. Pored svega toga želeo sam da javnost sazna još nešto više o njemu - ističe Jakšić.

Vredna likovna i književna dela Đure Jakšića, ali i interesantna životna priča, navele su našeg sagovornika da se dublje posveti jednom od najdarovitijih srpskih slikara svog vremena.

- Ostavio je značajna dela, portrete i kompozicije istorisjke i sakralne sadržine. Oslikao je Crkvu Svetog Prokopija u rodnoj Srpskoj Crnji, a zanimljivo je da je najpoznatiji kao pesnik iako je izdao samo jednu knjigu poezije. U ovom filmu govorimo i o njegovom životu, a Đura Jakšić se mnogo mučio. Bio je bez novca i živeo kao beskućnik. Neverovatno je da danas tri kuće u Srbiji, koje su kulturni-centri, nose njegovo ime, a Đura nikada nije imao svoj dom - navodi autor filma.

Republika

Foto: Boba Bogdanović/Zoran Pivlica

 

Život srpskog velikana protkan je anegdotama, a neke od njih biće ispričane u Jakšićevom ostvarenju.

- On je čovek koji je plenio, privlačio je ljude, bio je duhovit, spreman za vic i šalu, a pre svega je bio pošten, čestit i veliki rodoljub. Napisao je značajna dela koja veličaju ponos i strast srpskog naroda prema otadžbini. Trudio se da uvek bude pravdoljubiv i to je osnovna crta njegovog karaktera, a upravo zbog toga je ulazio u sukobe sa veličinama u lokalnim sredinama u kojima je radio. Oni nisu razumeli njegovo umetničko sagledavanje sveta, a posebno ne etičko i humanističko - priča naš sagovornik, koji i sam nosi Đurino prezime.

Ponosno ističe da ga sa velikanom spaja zajednički predak, te se njegova porodica trudi da održava ime Đure Jakšića.

Republika

Foto: Boba Bogdanović/Zoran Pivlica

 

- Organizujemo umetničku koloniju u Krčedinu, gde imamo veliki mural "Devojke u plavom" Đure Jakšića. Iz godine u godinu se na našoj koloniji okupljaju umetnici i često se pevaju Đurine pesme, a prošle godine je izveden moj igrokaz gde se kao likovi pojavljuju Đura Jakšić, Laza Kostić i Svetozar Miletić, savremenici koji su drugovali u tom periodu - završava Jakšić.

Pomenuti film je nastao povodom 190 godina od rođenja velikog umetnika, a u njemu učestvuje više od 20 sagovornika, među kojima su Matija Bećković, Pero Zubac, Dragan Stanić, Predrag Jakšić, Snežana Mišić, Violeta Obrenović, Maja Stanković i drugi.

Glavne uloge Danijel Sič i Vjera Mujović

Republika

Foto: Boba Bogdanović/Zoran Pivlica

 

Glumačke veličine dale su svoj doprinos "Tragovima Đure Jakšića" u igranim sekvencama, pa je čast da oživi lik Đure Jakšića pripala Danijelu Siču. U ulozi Mile Popović, najveće ljubavi slikara i pesnika, videćemo Vjeru Mujović, dok u filmu jednu Đurinu pesmu izvodi Milenko Pavlov. Na ekranu ćemo videti i Vladimira Đorđevića, Aleksandra Lazića, Marka Adžića i Janu Jakšić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading