OTKRIVAMO DETALJE O SNIMANJU FILMA "BOJ NA KOSOVU": Jezdić postaje novi knez Lazar!

Autor:

Zabava

14.11.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reditelj Predrag Gaga Antonijević ekskluzivno za Republiku otkriva detalje o filmu koji će pomeriti granice domaće kinematografije.

OTKRIVAMO DETALJE O SNIMANJU FILMA "BOJ NA KOSOVU": Jezdić postaje novi knez Lazar!

Foto: Youtube.com printscreen

Glumac Nenad Jezdić dočaraće na velikom platnu lik srpskog kneza Lazara u predstojećem dugometražnom igranom ostvarenju "Boj na Kosovu". Reditelj Predrag Gaga Antonijević ekskluzivno za Republiku otkriva detalje o filmu koji će pomeriti granice domaće kinematografije i mladim generacijama, ali i celom svetu, približiti ovu značajnu temu iz srpske istorije.

Republika

Foto: Dragan Kadić

Nenad Jezdić

 

- Radnja mog "Boja na Kosovu" biće drugacija od Šotrinog filma koji je snimljen 1989. Scenario je potpuno drugačiji i priču predstavljamo iz novog ugla. Držao sam se zapisa izmedu kralja Tvrtka i firentinske vlade, u kojima piše da se 12 srpskih vitezova zavetovalo da će ubiti turskog sultana, što su i učinili. Film će biti o njima - kaže reditelj i dodaje da će uloge Miloša Obilića, Ivana Kosančića, Toplice Milana, Banović Strahhinje, braće Jugovića i druge biti poverene mladim glumcima.

Kasting i dalje traje, a Igoru Đorđeviću pripala je uloga Vuka Brankovića, dok je prema mišljenju našeg sagovornika Nenad Jezdić kao stvoren za ulogu kneza Lazara.

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Predrag Gaga Antonijević

 

- Ne znam ko bi drugi mogao da dočara njegov lik jer je Jezda otelotvorenje toga što on simbolizuje. Jezdić ima tu srpsku snagu i promišljenost, sjajan je kao glumac i srećan sam što će biti deo ovog projekta - zadovoljan je Antonijević, koji ističe da se u svakom svom projektu osmelio da uloge poveri novim mladim ljudima, pa će i "Boj na Kosovu" biti jedan od njih.

Angažovanjem novih glumačkih imena ovim filmom pomeriće se starosna granica, ali sama priča to zahteva. Antonijević otkriva da ima ideju ko bi mogao da dočara lik Kosovke devojke, kao i da će se početkom decembra znati konačna podela uloga.

- Treba imati na umu da će ovo biti priča sa mlađim ljudima jer je i vreme bilo takvo. Olivera, Lazareva ćerka, imala je samo 16 godina kada je stupila u brak sa turskim sultanom Bajazitom, pa će u filmu biti prikazani mladi vitezovi i devojke - priča reditelj.

Republika

Foto: printscreen/youtube.com

Boj na Kosovu

 

Ovaj film rezultat je ogromnog interesovanja našeg sagovornika za srpsku istoriju. Pored "Boja na Kosovu" u glavi ovog znalca svog zanata već dugo se krčka i film "Janjičar".

- Taj naslov je na čekanju zbog Kristijana Bejla i nadam se da će se uskoro i on realizovati. Moje interesovanje za istoriju je ogromno i mislim da je sada pravi trenutak da se ponovo ispriča priča o Kosovskom boju i da je približimo omladini - naglašava naš sagovornik.

Pripreme traju već četiri meseca, a snimanje je planirano da počne u junu naredne godine da bismo na Vidovdan 2024. na velikom platnu premijerno pogledali ovaj istorijski spektakl. Film nastaje u saradnji sa "Telekom Srbijom".

"Boj na Kosovu" biće srpsko-španska koprodukcija budući da iz Španije stižu konji, oklopi i mnogi kostimi. 

- Imam dobru saradnju sa njima iz holivudskog perioda i sinoć nam je stigao stručnjak za borilačke veštine i za konje sa kojima ćemo raditi narednih dana. Inače, sedla nam šalju iz Portugala, oklope iz Španije i Francuske, kao i oružje, zatim oklopi za konje su iz Češke, a nešto će doći i iz Turske - kaže Antonijević.


"Boj na Kosovu" je akcioni film koji će srpsku istoriju približiti celom svetu. Kosovska tema je večna, smatra Antonijević, pa samim tim i danas aktuelna.

- Srećan sam što i dan danas uspevamo, zahvaljujući politici koju vodimo, da održimo ovu priču živom. Ne predajemo se olako i pokušavamo da sačuvamo narod na Kosovu i srpsko kulturno nasleđe, što je izuzetno važno - ističe reditelj.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading