NAJSTRAŠNIJI SRPSKI HOROR FILMOVI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA: Nova "Leptirica" će sejati strah po Beogradu

Autor:

Zabava

04.07.2022

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog zle vampirice iz filma Đorđa Kadijevića jedan čovek doživeo srčani udar, deca završavala kod psihijatra.

NAJSTRAŠNIJI SRPSKI HOROR FILMOVI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA: Nova "Leptirica" će sejati strah po Beogradu

Foto: youtube.com/printskrin

Leptirica

Prvi jugoslovenski horor film "Leptirica" reditelja i scenariste Đorđa Kadijevića davne 1973. najavio je ulazak "mračnog žanra" u domaću kinematografiju. Do tada priče isprskane krvlju, prepune demona, veštičjeg smeha koji ledi krv u žilama i jezivih ritualnih žrtvovanja nisu bile zastupljene kod nas, iako su u svetu, pogotovo u Holivudu, doživele "bum" dvadesetih godina prošlog veka.

Kontroverzan žanr u Srbiji nikada nije zaživeo do kraja, ali to pojedine autore nije sprečilo da snime filmove koji su obeležili domaću scenu. Upravo njima bio je posvećen prvi festival horor filma "Slaughter Horror", koje je proteklog vikenda održan u Doljevcu, ni manje ni više nego u klanici!

Republika

Foto: youtube.com/printskrin

 

 

Foto: youtube.com/printskrin

 

 

Foto: youtube.com/printscre

Foto:  

Foto:  

Pre skoro pola veka "Leptirica" prvi put raširila krila i pokazala zube gledaocima u Srbiji. Radnja bazirana na propoveci Milovana Glišića "Posle devedeset godina", posvećena prvom srpskom vampiru Savi Savanoviću, i legendi koja se nekad propovedala u selu Zarožje kod Bajine Bašte, gde je Sava sejao strah među vodeničarima, spakovana je u 63 minuta.

Lepu i opasnu leptiricu Radojku igrala je Mirjana Nikolić, koja je zračila anđeosko lepim bezazlenim licem. Upravo to je činilo idealnom vampiricom jer đavo nikada nije onakav kakvim se prikazuje. Kadijević je otkrio da je zbog ovog filma bilo mnogo komičnih situacija, a burne reakcije publike često nisu bile baš bezazlene. U Makedoniji jedan gledalac je doživeo srcani udar, a kako i danas pricaju Dorćolci, glavnu glumicu su deca opsedala ispred zgrade u kojoj je živela kako bi je videli i uverili se da nije vampirica.

 - Nastavnici su govorili deci da gledaju film jer dopunjuju znanje o srpskoj literaturi misleći da je to ekranizovana proza Milovana Glišića. Umesto toga deca su doživljavala šokove, čak su ih vodili kod psihijatra. Roditelji su decu privodili kod pokojne Mire Nikolić, insistirajući da je dotaknu i da im ona pokaže zube da bi se uverili da nije vampir, već divna devojka - otkriva reditelj.

Kakve će reakcije proizvesti nastavak najstrašnijeg domaćeg filma videćemo najesen kada počne snimanje nove "Leptirice". Ovog puta vampirica će sejati smrt po ulicama Beograda.

 - Priča će biti smeštena u današnje vreme. Plašićete se čak više nego u prvobitnoj verzij zato što je zao duh sadašnjeg vremena mnogo agilniji i strašniji nego onaj koji je uplašio seljake na Kosmaju, a o kojima je pisao Milovan Glišić. I ovde postoji ukletost i strahota - nagovestio je Kadijević. 

ZANIMLJIVOSTI

"Leptirica" je snimljena bez ikakvih dodatih specijalnih efekata, nije bilo postrprodukcije, niti upotrebe tehnologije
Uz malo šminke postignut je efekat kakav je prvobitno zamišljen

Biković odbio ulogu Strahinje

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Najpopularniji srpski glumac nedavno je potvrdio da mu je ponuđena uloga u modernoj verziji filma "Leptirica", ali da je zbog obaveza i gustog rasporeda snimanja serije "Južni vetar", kao i još nekih projekata u Rusiji, morao da je odbije. Tako je i dalje neizvesno ko će biti novi Strahinja, mladić kojeg je davnih dana dočarao Petar Božović. 

"Pun mesec nad Beogradom"

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Ostvarenje iz 1993. u kojem su glavne uloge tumačili Dragan Bjelogrlić, Ružica Sokić, Rade Marković, Velimir Bata Živojinović i druga velika imena srpskog glumišta, "Pun mesec nad Beogradom" bilo je jedno od onih koje su gledali samo najhrabriji. Režirao ga je Dragan Krešoja, a scenario je pisao Petar Grujičić, dok je strah sejala vampirica Kosara Trifković, koju će maestralno dočarala Ružica Sokić.

"Sveto mesto"

Filmom "Sveto mesto" 1990. Đorđe Kadijević se vratio na filmsku scenu i za zvezde svog novog filma odabrao je bračni par Dragana Jovanovića i Branku Pujić. Dvoje glumaca je uspešno dočaralo priču o mladom svešteniku i bogatašici, koju opsedaju demonske sile. Iako je prošao skoro nezapaženo, ovaj film se smatra jednim od najboljih Kadijevićevih ostvarenja.

"Zona mrtvih"

 Ostvarenje novijeg datuma "Zona mrtvih" prvi je i zasad jedini srpski film u kojem se pojavljuju zombiji. Film je premijerno prikazan na Festu 2009, a pored srpskih glumaca Miodraga Krstovića, Marka Janjića, Vukote Brajovića, Bojana Dimitrijevića i Iskre Brajović u njemu se pojavljuju i holivudske zvezde, kao što je Ken Fori.

"Mamula"

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Za snimanje filma "Mamula" Milana Todorovića Filmski centar Srbije izdvojio je 2014. godina izdvojio 4.800.000 dinara. Morska priča snimana u Herceg Novom i na ostrvu Mamula donosi jezivu priču o ribolovcu koji drži zatočenu lepu devojku, sirenu koja izgledom i pesmom opčinjava, a potom se pretvara u krvožednog monstruma.

"Vampir"

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Prošle godine nastao je poslednji u nizu domaćih horor filmova - "Vampir" u koprodukciji Srbije, Nemačke i Velike Britanije. Baš ovde je Eva Ras prvi put zaigrala u horor žanru.
- Plašila sam se i pola filma sam gledala zatvorenih očiju -  priznala je srpska glumica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading