FOND SAVETA EVROPE FINANSIRA "LANČANU REAKCIJU": Bjelogrlić za film dobio 350.000 evra

Autor:

Zabava

29.06.2022

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi film Dragana Bjelogrlića o jugoslovenskoj atomskoj bombi "Lančana reakcija" dobio je sredstva evropskog koprodukcionog fonda "Eurimages" Saveta Evrope za finansiranje snimanje i to u iznosu od čak 350.000 evra.

FOND SAVETA EVROPE FINANSIRA "LANČANU REAKCIJU": Bjelogrlić za film  dobio 350.000 evra

Foto: ST/D. KUJUNDŽIĆ

Dragan Bjelogrlić

Ostvarenje rađeno po motivima romana "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića vodi nas u vreme Hladnog rata i besomučne trke za nuklearnim naoružanjem. Glavna linija priče prati akcident koji se dogodio 1958. u naučnom institutu Vinča, nadomak Beograda, kada je došlo do nekontrolisanog zračenja u reaktorskoj hali koje je dovelo do toga da šestoro mladih istraživaca bude izloženo veoma visokim dozama zračenja.

Film je nadahnut istinitim istorijskim događajem o jednom od najznačajnijih momenata u modernoj medicini - prvom presađivanju koštane srži koje je izvedeno na ljudima. 

Republika

Foto: Aleksandar Levajković

 

Za finansiranje ovog film a "Eurimages" je odlučio na svojoj drugoj sednici ove godine i to birajući između 24 odabrana projekta među kojima su dva animirana i dva dokumentarna filma. "Čuvare formule", kako je glasio radni naziv filma, podržao je i Filmski centar Srbije sa 50 miliona dinara.

Nakon Beograda, snimanje filma nastaviće se u Sloveniji a zatim će ekipa raditi u Francuskoj. Premijera filma "Lančana reakcija" očekuje se u drugoj polovini 2023. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
bardulj

29.06.2022 19:24

a cerka mu je vidra,!