PKS PODRŽALA REGIONALNI PROJEKAT: Mladi muzičari nastupaće u šest gradova regiona, podršku im pružila EU I FOND ZA ZAPADNI BALKAN

Autor:

Vesti

29.06.2022

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šesnaest mladih muzičara okupljenih u ansamblu Kamerata Balkanika nastupiće u okviru regionalnog projekta - Art Link Festival.

PKS PODRŽALA REGIONALNI PROJEKAT: Mladi muzičari nastupaće u šest gradova regiona, podršku im pružila EU I FOND ZA ZAPADNI BALKAN

Foto: Promo/PKS

Ansambl Kamerata Balkanika nastupiće u šest gradova regiona i izvoditi dela najvećih umetnika klasične muzike poput Hajdna, Griga i Mocarta.

Spajajući umetničku izuzetnost i kreativnost, ovi mladi umetnici predstaviće prepoznatljiv stil Balkana, a podršku nastupima ovog regionalnog orkestra, pružili su Evropska unija, Fond za Zapadni Balkan, GIZ, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija RS i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

- Drago nam je da je Privredna komora Srbije pružila podršku ovom festivalu i omogućila da održimo probe našeg ansabla u prostorijama PKS. Ovogodišnji festival održaće se na najlepšim lokacijama na otvorenom u regionu, a prvi nastup biće večeras na Ramskoj tvrđavi, gde će sa Kameratom Balkanikom nastupiti poznati koncert majstori - Fedor Rudin, violinista i Jan Fogler, čelista - navodi Jovanka Višekruna Janković, direktor Art Link-a.

Foto: Promo/PKS

Kamerata Balkanika

Nakon toga slede nastupi i na Golubačkoj tvrđavi, Felix Romulijani, dok će 7. jula, u saradnji sa Exit festivalom, održati koncert mlada talentovana violiniskinja Lana Zorjan.

- Prvi put sam došao u Srbiju na poziv Art Link-a 2007. godine i mnogo mi se dopala zemlja, grad i ljudi. Od tada sarađujemo na promociji mladih talenata iz Srbije na evropskoj sceni. Radujem se koncertu na tvrđavi Ram. Ovo je važan model saradnje između regiona i EU - ističe čelista Jan Fogler.

Fedor Rudin, violinista i koncertmajstor se raduje nastupu sa ansablom Kamerata Balkanika.

- Uvek je divno raditi i sarađivati sa  mladim ljudima jer oni mnogo lakše i brže usvajaju znanje. Učimo jednih od drugih i to je ono što je najvažnije i što daje posebnu dinamiku našem radu - kaže Rudin.

Trinaestogodišnja violinistkinja Lana Zorjan sa Art Link festivalom sarađuje od svoje sedme godine.

- U okviru Art link Festivala, kao solista, nastupiću 3. jula na koncertu na Golubačkoj tvrđavi, a 7. jula imaću priliku da nastupim na otvaranju Exit-a. To je velika čast, jer će po prvi put klasika biti na Exit-u i jako mi je drago što mogu da promovišem klasičnu muziku na ovako velikom festivalu - objašnjava Zorjan.

Foto: Promo/PKS

Kamerata Balkanika

Art Link Kamerata Balkanika, je regionalni kamerni orkestar sastavljen od najtalentovanijih mladih muzičara iz regiona. Orkestar je prvi put formiran u okviru projekta „Balkan-Višegrad kulturni most“, koji je podržan od Međunarodnog Višegradskog fonda, a svoju misiju nastavlja i kroz novu regionalnu i evropsku platformu za mlade talente.

Misija ovog kamernog ansambla jeste da predstavi najbolje mlade umetnike iz regiona, kao i sam region zapadnog Balkana na jedan novi način kroz prizmu uspešnih mladih ljudi koji svojim primerom i posvećenošću pokazuju dobre rezultate zajedničke saradnje i kreativnosti. 

Do sada su sa ArtLink regionalnim ansamblom radili i nastupali umetnici – Stefan Milenković, Ištvan Vardai, Robert Lakatoš, Marija Mahovska, Đorđo Mandolezi, Pavel Doležal i mnogi drugi.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading