SKANDALI I ZABRANE SU OBELEŽILE NJEGOV ŽIVOT, A ONDA JE UMRO: Ovo je poslednja želja poznatog pevača, ostao je upamćen kao BUNTOVNIK! (FOTO)

Autor:

Zabava

04.02.2022

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Pustolovine Marka Brecelja i dalje se prepičavaju, a njegovi skandali obeležili su karijeru.

SKANDALI I ZABRANE SU OBELEŽILE NJEGOV ŽIVOT, A ONDA JE UMRO: Ovo je poslednja želja poznatog pevača, ostao je upamćen kao BUNTOVNIK! (FOTO)

Foto: Youtube/ Art-kino Croatia

Nekadašnja SFRJ populacija koja je slušala rokenrol, pamti Marka Brecelja kao izvrsnog muzičara, a svi su ostali u šoku nakon vesti o njegovoj smrti. Inače, Marko je pisao pesme za slovenačku grupu Buldožer, a imao je 71 godinu kada je preminuo. Radio Koper preneo je informaciju o njegovoj smrti. 

Inače, ovaj popularni frontmen se rodio u Sarajevu 30. aprila 1951. godine, roditelji su mu bili učitelji, a nešto kasnije se preselio u Maribor. U mladosti bio je poznat kao mali od skandala, a posle mature i završene gimnazije, uputio se ka Ljubljani, gde je započeo studije. Inače, imao je veliku želju da se ostvari u ulozi meteorologa, ali mu se to nikada nije ispunilo. 

Foto: Wikipedia/Milica Prodanovic

Marko Brecelj

 

Možda je za to bio kriv profesor matematike Alojz Kodre koji je predavao predmet matematička fizika. Marko mu je u čast toga posvetio legendarni komad " Alojz valcer" koji tumara dugim noćima, a svojim mladim očima opevao je majstora za sve i mafiju. Taj komad omogućio mu je da postane samostalni kulturni radnika, koji svoju muzičku karijeru započinje sviranjem violine, a zatim nastupa u kvartetu Tri crnca i u triu Krik sa kojima 1973. nastupa na omladinskom festivalu u Subotici.

Naredne godine kada je doneo odluku da ponovo nastupi u Subotici, Marku kradu violinu, no, to ga nije sprečilo da osvoji nagradu žirija za pesmu ,,Duša i ja". Iste godine mu izlazi i prva ploča ,,Koktel", za koju je aranžman radio Bojan Adamič, ugledni i poznati kompozitor.

Sa Buldožerima Marko snima prvu ploču "Pljuni istini u oči", koja zbog neobičnih reči i cinizma nije doživela reizdanje. Buldožeri počinju svirati koncerte širom bivše Jugoslavije. Zbog načina na koji su propagirali muziku, Buldožeri su na nekim koncertima dobijali ovacije publike, dok sa druge strane, imali su i neprijatna iskustva, te su ih napadali. Nastupi su im bili poput današnjih MTV nastupa, jedne godine na koncertu u Zagrebu Marko se na stejdž popeo iz pomoć invalidskic kolica, što je izazvalo veliki skandal u javnosti, nakon čega su i dobili zabranu nastupa. U Ljubljani tokom izvođenja hita Dan bolesti sa gitarama na pozornici pokosili su red bolesnika.

Foto: Youtube/ Art-kino Croatia

Marko Brecelj muzičar

 

Buldožeri su se ubrzo raspali. Dve su verzije po kojima je došlo do raspada.

Po jednoj za to je navdno Markovo "šmrkanje" tokon nastupa po bivšoj Jugoslaviji, a po drugoj verziji ponuda Bregovića da Buldožeri budu predgrupa Bijelom Dugmetu, ali Marko s njima nije hteo da nastupa. 

Nakon što je završio sa muzičkom karijeru, Marko donosi odluku da se preseli u Kopar, a odmah potom postaje i WC direktor u Omladinskom kulturnom centru, koji se ponovo oformio tada. Tada dobija i nadimak diktator, a u tom periodu počinje i jačanje alternativne kulture, gde dobija i političke ambicije. Međutim na izborima 1994 pogorio je za mesto gradonačelnika Kopra.

U novoj slovenačkoj istoriji postao je poznat kada je " izbrsanima" koji su maršem upozoravali na svoj status ponudio da prespavaju kod njega. Ostao je upamćen po vređanju lidera slovenačke opozicije Janeza Janše prilikom pisanja grafita zbog čega je novčano kažnjen kao i tužbom za vređanje morala i osećanja državljana.

Foto: Wikipedia/Milica Prodanovic

Marko Brecelj Buldožeri

 

Kada je u Sjedninjenim državama Džordž Buš postao predsednik Marko se pojavljuje kao organizator "mekih" teroirstičkih akcija. Kao što je kidnapovanje američkih marinaca. Naime Brecelj je šokirane marince poslao plemenskom vraču da im pomogne da se oboje. Marko pred njima drži kraći govor o američkoj spoljnoj politici i što mu sve smeta, posle čega marinici u šoku odlaze na brod.

Ostao je upamćen kao oštar protivnik priključenja Slovenije NATO-u, pa je čak bacao papirnate avione na američku amabasadu, a isplovljavanje nosača aviona iz Kopra 2003. godine pozdravio je detonacijama baruta, pa je bila sreća da američki brod nije odgovorio.

Takođe Brecelj je došao u konflikt sa katoličkom crkvom jer je sa pomoćnicima na koparskom zvoniku sa etisonom oblepio sedam zvonova. Zatim je na slovenačkoj televiziji izvređao kardinala i rekao mu da se gubi u Vatikan. Uvek oštar i beskompromisan, živeo je svoju istinu, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading