Umetnici pokrenuli peticiju, pisali i premijerki i poslanicima za pomoć: Kockate se sa sudbinom kulturnog identiteta zemlje!

Autor:

Zabava

03.05.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tražimo da država hitno izdvoji novac, naš novac, za rešavanje elementarnog egzistencijalnog opstanka umetnika i radnika u kulturi, apeluju iz udruženja Srbija u pokretu u pismu upućenom premijerki Ani Brnabić, ministru finansija Siniši Malom i narodnim poslanicima.

RepublikaFoto: youtube.com/STUDIO BULEVAR
Nela Mihailović

Članovi Srbije u pokretu pokrenuli su peticiju i pozvali građane, umetnike i radnike u kulturi da "ne ćute" jer su "njihovi sugrađani i kolege samostalni i nezaposleni umetnici zanemareni".

ČITAVA OBLAST IZBAČENA

- Oni su za ovu Vladu nevidljivi. Kultura, umetnost, njeni stvaraoci, nisu im bitni. Čitava jedna oblast života grubo je odstranjena, ponižavajuće, nekulturno, nehumano izbačena iz planova za budućnost. Pokažimo solidarnost i nepristajanje na gubitak, na ljude, njihove egzistencije, na umetnost i kulturu.... - navodi se u dopisu, uz podsećanje da su pozorišta zatvorena pre kockarnica, pa u tom redosledu vide i simboliku.

- Odluka Vlade je jedno veliko kockanje sa smislom, ali kockanje i sa sudbinom kulturnog identiteta naše zemlje - zaključuju iz udruženja Srbija u pokretu.

Potpis na peticiju stavili su do sada poznati umetnici, između ostalih, Svetlana Bojković, Nenad Maričić, Nela Mihailović, Nataša Ninković, Vesna Čipčić i Milena Marković, a u dopisu se ističe jasan zahtev da se usvoje predlozi umetničkih udruženja:

RepublikaFoto: Tanjug
Svetlana Bojković

- Zahtevamo donošenje odluke o podršci od 30.000 dinara samostalnim i nezaposlenim umetnicima za sve mesece u kojima nisu i neće biti u mogućnosti da radom zarade za život.

Ni dinar nije izdvojen za kulturu rebalansom budžeta, kojim je predviđeno 5,1 milijarda evra na ime ekonomske pomoći za saniranje posledica koronavirusa

HITNA FINANSIJSKA POMOĆ

Hitnu realizaciju finansijske pomoći samostalnim umetnicima i samostalnim stručnjacima u kulturi zahtevaju i brojna udruženja, među kojima su i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Srpski PEN Centar, Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS) i Udruženje kompozitora Vojvodine (UKV), koji su prethodnih nedelja predlagali mere i pozivali nadležne da pokrenu raspoložive mehanizme za pomoć, koja je neophodna onima koji su ostali bez ikakvih prihoda.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Nataša Ninković

Ministarstvo kulture i informisanja je predložilo Vladi Srbije da obezbedi pomoć za samostalne umetnike u iznosu od po 90.000 dinara za period od tri meseca, ali rebalansom budžeta, kojim je predviđeno 5,1 milijarda evra na ime ekonomske pomoći za saniranje posledica koronavirusa, nije izdvojen ni dinar za sektor kulture i samostalne umetnike. Resorno ministarstvo je saopštilo da su sredstva kojima raspolaže u 2020. umanjena (za 2,7 milijardi dinara, prim. aut.), ali da će "uložiti trud da što pre okonča započete konkursne aktivnosti, što bi trebalo da dovede do izvesne stabilizacije prilika", te da ima uveravanja od Vlade da će pitanje pomoći samostalnim umetnicima biti razmotreno u okviru naredne faze sektorskih mera podrške.

Solidarni fondovi

NKSS je osnovao Solidarni fond, ULUS je pokrenuo akciju ULUS65+ za pomoć starijim članovima u potpunoj izolaciji, a mini-akcije solidarnosti pokreću i mnogi kulturni radnici zaposleni u javnom sektoru kulture. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada odvojilo je novac za martovske plate honorarnih saradnika, a Narodno pozorište u Beogradu pružiće pomoć samostalnim umetnicima, članovima udruženja dramskih, muzičkih i baletskih umetnika kroz fond Solidarnost.

Poruka da umetnici nisu vredni ni pišljiva boba

Iskreno, očekivao sam da će Ministarstvo kulture, samoinicijativno, doneti odluku da duplira novac za obavezan otkup knjiga za biblioteke u Srbiji. Bio bi to čin solidarnosti sa onima koji žive od pisane reči. Ali sudeći po onome što zagovara ministarstvo u svojoj strategiji razvoja kulture: samo mrtav pisac je dobar pisac. Uredbom Vlade je rečeno da umetnici u Srbiji nisu vredni ni pišljiva boba, a kamoli socijalne pomoći, napisao je pisac Srđan V. Tešin u kolumni objavljenoj na sajtu Arhipelaga.

REAKCIJE

Hana Selimović, glumica

Molim da ubuduće, umesto predstava u kojima "slobodni" umetnici igraju, građanima u izolaciji puštate sednice Vlade da se malo kreativno uzdižu i, pre svega, nadahnu i opuste u ovim kriznim vremenima. I, naravno, hvala mojoj državi na uvek spremnom šipku u džepu

Lidija Jovanović, predsednik UO ULUPUDS

Slobodnih umetnika u Srbiji ima 2.373, da ne govorimo o onima koji nemaju ovaj status jer posluju preko sopstvenih agencija u kojima su jedini zaposleni i plaćaju dažbine državi... Ipak, sve te hiljade ljudi Ministarstvo finansija je uspelo da prenebregne i da ih u paketu mera ne pomene čak ni kao opciju za razmatranje. Šta god da je razlog, neosvešćenost ili tendendencionalno zanemarivanje, izvesno je da umetnost neće i ne može biti nevidljiva

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Branko

03.05.2020 08:47

A koji je to "njihov novac"??

Kiza

03.05.2020 11:06

@Branko - To je novac radnika i naroda Srbije.