ISTINA O ČLANU "BIJELOG DUGMETA" KOJI JE IZVRŠIO SAMOUBISTVO: Zbog DROGE zaglavio na ROBIJI, a onda ga je zadesio RAT!

Autor:

Zabava

23.12.2023

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pričalo se da su muzičaru "Bijelog dugmeta" pronašli 50 kilograma droge u bubnjevima, istina se saznala posle posle nekoliko decenija!

ISTINA O ČLANU "BIJELOG DUGMETA" KOJI JE IZVRŠIO SAMOUBISTVO: Zbog DROGE zaglavio na ROBIJI, a onda ga je zadesio RAT!

Foto: ST/D. KADIĆ

Radomir Raka Marić, jedan od najpoznatijih estradnih menadžera, progovorio je o svojoj dugogodišnjoj saradnji sa grupom "Bijelo dugme", te otkrio mnoge nepoznate detalje o problemima na koje je naizalo. Njihova saradnja traje skoro pet decenija.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Raka Marić

Kako je došlo do saradnje sa Goranom Bregovićem?

- Ja sam upoznao Gorana preko našeg prijatelja Predraga Stojanovića. On je tada bio bubnjar u Parnom Valjku i svirao je sa Indeksima. Tako sam upoznao Gorana preko njega. On se znao sa Goranom i tako došao do te saradnje koja traje malte ne i dan danas. Ovo Dugme koje radi Goran sada sa trubama to mi se ne sviđa. Ne ide mi Bijelo dugme sa trubačima, tako da kad nešto ima radimo. Ta saradnja traje skoro 50 godina.

Krenuli ste, da kažemo ni iz čega, jedan stari kombi i želje za uspehom.

- Taj stari kombi jedino sam ja znao da vozim i niko više. Niko nije imao ni vozačku. Samo dva mesta je imao taj stari kombi, ja sam vozio, a oni su se menjali na svakih 100 kilometara. Ili Goran, ili Zoran, ili Bebek. Sedeli su pozadi u kombiju na blatobranu, tamo bismo montirali neke sunđere, da bude mekano. U to vreme na primer Ljubljana-Sarajevo, to ti je u to vreme bilo 8 sati, 10 sati vožnje. Putovanja. Pa stani, počnu da puše, pukne guma, pa nikad ne dođeš do Ljubljane. U to vreme to je bilo...

Republika

Foto: ATA Images

Goran Bregović

Ali je u to vreme Bijelo dugme je bio pravi zemljotres za Ex Yu?

- Da, tako počinje, to je prvi neki prvi korak, kasnije već dolaze vozači, dolaze sponzori sa divnim kombi vozilima, i onim specijalnim koje smo imali, gde smo mogli da spavamo u njima, jako brzo je to došlo. Kreće, apsolutno sve.

Kreću i problemi, odnosno glavobolje za Raku Marića. Koliko je bilo teško da se sačuvaju svi ti članovi benda, od žena, od publike, od fanova, i ta konkurencija koja u tom trenutku nije baš bila presrećna i radosna što je jedan bend toliko harao po bivšoj Jugoslaviji?

- Konkurencija nije bila neka, Čorba je bila aktuelna, i Yu grupa. Dobro, Dugme je tu bio jedan level veći od ostalih i onda je rastao sve više i više. Pa bilo je problema normalno, sa članovima benda, Ipe je bio mlad, nismo mogli da ga obuzdamo. To je u početku, kasnije dolaze drugi problemi s drugim pevačima, sa Tifom, to su bile muke, to je bilo ono, da režeš vene od muke, šta mi je radio. Voleo je te poroke, tako, da sam ga morao paziti, gde će biti, šta će biti posle koncerta, kada će leći, obilazio sam ga da ne pobegne negde, da ne ode u život. Tražio sam ga po kafanama. U Vršcu kad sam ga tražio, noć 12 sati, ja krenem u obilazak da vidim da li su svi legli. Vidim da ga nema u sobi, Vršac, ponoć, nigde ništa nema sve je zatvoreno. Ja izlazim iz hotela, naiđem na neki taksi pitam ga: "Ima li da radi, neka kafana nešto", kaže, ima gore, na vrh čuke, kaže, vršačke, ima neka kafana koja radi. Ja se uputim tamo, izlazim iz taksija, čujem: "Lipe cvatu", ja ulazim, imam šta da vidim. Tifa na stolu, peva oko njega su svi pijani muškarci.

Republika

Foto: printscreen/ RTS Zabavni program - Zvanični kanal

Tifa

Da li je bilo teže sačuvati Tifu od poroka ili Gorana Bregovića od pomahnitalih devojaka?

- Ma sa Goranom nikad nije bilo problema, samo sa Tifom je bilo problema. To su bili problemi u Dugmetu i bilo je problema sa Ipetom, otišao je bio u zatvor. On je kaznjen dužim zatvorom, baš je teško bilo. Kod njega je pronađeno 5, 6 kilograma neke droge. Dobio je 4-5 godina zatvora, ali je on bio primer. Za primer je dobio tu kaznu da drugi ne rade isto. Znaš, nije bio samo, on je bio sa društvom. Oni su osuđeni nešto simbolično, a on je možda dobio kaznu, ispostavilo se da je on dao pare za tu drogu, ali to nije bilo tako. Pričali su da je pun bubanj bio droge. Priča u novinama je išla tako da je pun bubanj bio droge, 50 kila, što nije bilo baš tako. Tako je jadan nadrljao i otišao u zatvor, bio je u Zenici, bio je u Foči ležao.

Republika

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@pjesmesvesatekstom

Ipe Ivandić

Koliko je njegovo samoubistvo koje se kasnije desilo uticalo na sve vas?

- Jeste. Znaš, kada imaš sve i kada preko noći ostaneš bez ičega, kao što je on ostao. Nemaš ništa, rat je. Ne radiš, ne sviraš, kome da sviraš? Kome da svira bubnjar u ratu? Može da svira samo na groblju, posmrtne marševe.

Da li vam se prethodno obraćao za pomoć?

- Pa nije, ja ga nisam video. Ja sam tada otišao, živeo sam u Grčkoj, kada je počeo rat. Tako su mi javili da je to uradio. Bilo mi je žao, ja sam ga jako voleo. Bio je najmlađi i bio mi drag mnogo.

Kako je došlo do toga da Bijelo dugme promeni čak tri pevača?

- Prva promena sa Bebekom se desila tako što je trebalo da se ide na snimanje novog albuma i Bebek je uvrteo u glavu da se bez njega ne može. I počeo je sa pričom nekim oko novca i tražio je neke cifre od mene i Gorana da mu damo. Goran mi je tada rekao: "Slobodno mu reci da nam ne treba". I ja sam bio u fazonu kako ne treba kada nam treba a Goran je insistirao neka da treba nam. Reko treba da se snima album, i on je nastavljao samo ti njega otpusti, tako reci. Tako  je i bilo. I meni Goran kaže posle toga ovaj mali u Divljim jagodama on je jako dobar, možeš li da vidiš sa njim. Tako sam ja prvo bio u kontaktu sa Alenom. Oni su u to vreme imali planove, želeli su album da rade u Londonu, mislili su da će napraviti neku svetsku karijeru. Uglavnom, on je odgodio saradnju sa nama. I došli smo u neki ćorsokak. Ja sam malo preko muzičara svih sa kojima sam bio u kontaktu došao do Tife. Preporučili su mi ga. I ja odem, nađem Tifu. Ja ga pitam jel bi išao na probu da vidiš to i to, kod Gorana, kaže hoće. Zovnem ja Gorana, došao Tifa, Goran uzeo gitaru kaže: "Ajde ovo, ajde ono", i kaže Goran, može on. I tako je ostao Tifa.

Republika

Foto: ATA Images

Željko Bebek

Taj Tifin problem sa alkoholom ga je dovodio do ludila?

- Da dovodio je do ludila Gorana taj Tifin problem sa alkoholom. Nije mogao da peva par puta. Goran je znao da peva umesto njega da ga pokriva sa glasom. Alen je dve godine kasnije da nema ništa od te svetske karijere koju su počeli u Londonu. I kad sam ga pozvao, odmah je pristao i eto, on je ostao zadnji kao pevač.

Većina ljudi je mislila da do ponovnog okupljanja Dugmeta nikada neće doći što zbog toga što su znali pozadinu odnosa članova tog benda što zbog činjenice da je Goran već otpočeo samostalnu karijeru. U kom trenutku ste shvatili da do tog koncerta može da dođe?

- Pa vidi, sve vezano za povratak Bjelog dugmeta to je sve moja ideja. I moji dogovori s njima, i moje finansiranje tu celog projekta. Našao sam sponzora pa sam onda krenuo, normalno. I sve je moja ideja bila da se ponovno okupimo. Goran, je bio zauzet strašno, on ima po 150 koncerata  i dan danas zakazano i treba odvojiti to neko vreme za probe i sve to. Nekako smo uspeli da organizujemo probe. Čak je bio momak jedan koji je svirao gitaru sa Goranom da kada Goran nije tu da radi sa bendom. Bio je, samo problem sa Bebekom da li će on da pristane. I on je pristao za neki veliki novac da dođe. Sećam se, Goran me je pitao koliki je to novac? Rekao sam mu koliko traži i kada je čuo rekao mi je da nam Bebek ne treba ne treba. Ja sam mu rekao da ne mogu to da radim, da radimo ta tri koncerta velika, a da nemamo sva tri pevača. Odlučio sam da platim Bebeka i platio sam ga debelo, tri puta više nego sve ostale zajedno. I tako smo došli do koncerata.

Da li je istina da Vas je Bebek tužio nakon tih koncerata i da je tražio još novca?

- Jeste, jeste istina. Pošto je Mjuzik star imao  imao ekskluzivno pravo na snimanje svega toga, i ja sam posle koncerta objavio žive albume, odmah me je on tužio. Pošto mi nije potpisao ugovore, ja sam njemu dao pare ovako na ruke, na neviđeno, bez ugovora. Mogao je da ne dođe. Prethodno sam mu slao ugovore, i svaki put je bilo kao nije tu, otišao je u Livno, kod tasta, ja mu pošaljem tamo onda ne potpiše. Ali je došao, radio, ali mislim da je on to radio sve svesno, da bi kasnije nas i tužio, to sam zaključio, po onome što se je desilo na sudu. Naplatio se odlično mislim, dobio me je na sudu. On je zahtevao cifru od nekih sto hiljada evra, na sudu je želeo da obmane sudinicu išao je na sentimentalnost kao da ne potražuje taj novac za sebe nego za svoju decu.

Koliko je bilo teško držati tu neku zdravu atmosferu među njima, budući da znamo da su odnosi među članovima beenda bili zategnuti?

- Nije bilo teško, oni su došli iz interesa, došli su za pare, normalno, ako ne radiš nećeš dobiti pare. Ja sam im stavio penale za te probe, za te koncerte, pa hoćeš hoćeš, nećeš ne moraš. Lako sam se ja sa njima dogovorio, ja sam dobar sa svima njima. Jedno to sa Bebekom, posle toga, tih koncerata, me je iznenadilo jako, znaš, da tuži, da traži kada nije on autor, zna se ko je autor, čije su pesme sve, nego se on pravio pametan.

Republika

Foto: ATA Images

Hipodrom

Došao je taj koncert, hipodrom. Zašto je baš pala odluka na hipodrom?

- Nije bilo ušće još gotovo. Na ušću je bio šut, tamo su bila brda. Nisi imao gde da radiš koncert nego na Hipodromu, tako veliki koncert. Stadion, ne bi podneo taj broj ljudi. Onda nisam mogao da dobijem ni dozvolu, možda bih i tražio Marakanu, ali nisam ja mogao dobiti dozvolu, pošto je trava propala posle Cecinog koncerta. Tako da mi nisu dali. Dobio sam i stadion Koševo u Sarajevu, dobio sam Maksimir u Zagrebu. Dobio sam sve. Hteo sam ja da radim na Marakani, ali kažem nisu mi hteli dati a i bolje što mi nisu dali. Ne bi mogli da organizujemo vrliko je interesovanje ljudi bilo, pa bismo morali da radimo četiri Marakane.

Velike kritike dobio si zbog ozvučenja koncerta koje je bilo jako loše. Kako je došlo do tog propusta?

- Da, to je ispalo kao da sam ja kriv za to sve. Međutim, nije tako. Sad kažem prvi put, odnosno pričam prvi put to kakva je istina sa moje strane. Istina je takva da sam bio u pregovorima sa jednom nemačkom firmom za produkciju koja radi velike koncerte. I dogovorio sam se sa njima sve. Rekao sam ti malopre, sve sam ja finansirao ceo taj projekat. I sad nije mi bilo važno da li ću platiti, više pet, deset, sto hiljada, važno mi je bilo da bude to kako treba. Međutim, javljaju mi se Goran i Zoran. Zoran je kod nas bio čovek koji je brinuo o tehnici. Kad smo radili koncerte, on je znao sve i brinuo je za tehniku. Zoran me je zvao i kaže javio se Braco Radović, naš čovek koji je s nama radio godinama, koji je ozvučavao i osvetljavao koncerte. Javio se da bi voleo to da radi, da mu je to velika želja i da posle toga neće da radi ništa više i da ide u penziju. Malte ne, da mu je to želja jedina u životu. Uzmi ga, kolega je naš. Uglavnom ja im kažem da sam se dogovorio sa Nemcima već, da imam dogovore, ne znam šta ću. Goran mi kaže vidi ti to za Zoranom. Šta ću ja? Uzmem njega. Dođe Braco u Sarajevo, dođe u Zagreb, izmeri sve, izmeri površine, dođe u Beograd, odmah na hipodrom. Ja ga pitam jel znaš, kaže znam, izmeri svetla, sve u redu, gde je struja, gde je ovo, gde je ono, agregati, gde će biti to, ovo, ono, i dođe koncert. Ništa ne radi. Plus što je on to loše izmerio, on je išao u dubinu a nije išao u širinu sa tim merenjem. Prvo, nije se očekivao toliki broj ljudi. Znajući podatke policije, na hipodromu je bilo 500.000 ljudi. Zašto 500.000 ljudi? Zato što je hipodrom bio totalno otvoren. Ko god je došao ušao je tamo. Mi smo napravili samo glavni ulaz, a ulazio je kako je ko hteo, preko brda, okolo, svi su ušli na hipodrom. Meni je došao tada šef policije Banjac i rekao Rako mi smo izmerili, ima 500.000 ljudi. Ja rekao, kako 500.000 ljudi prodato je 225.000 plus ovih 20.000 sponzorskih koje su uplaćene, ja to računam kao prodate. Znači, na biletarnicama 225.000. To sam zaustavio bio prodaju dve nedelje pre koncerta. Nisam znao gde ću staviti sve te ljude. Pa Sarajevo je bilo prodato za dva sata, 85.000 u Zagrebu. Do podne nije bilo jedine karte. Znači, celu noć su bili redovi u Zagrebu čekali ljudi otvaranje biletarnice? Celu noć su stajali ljudi. U 12 sati nije bila ulaznica. Tako je u Sarajevo, 65.000. U Sarajevo je puklo isto za jedan dan. To su bili redovi. Užasno, slali su mi snimke, nisam mogao da verujem. Televizija je prenosila to. Znači bilo je previše ljudi, a kažem ti oni nisu to postavili kako treba. I šta je bio još problem, bio je neki vetar, a vetar nosi zvuk kao kad plivaš po talasima. I kako je duvao vetar, odneo je to gore. I meni kasnije kažu ljudi koji žive na Dedinju i na Senjaku, da se nije moglo živeti kako je to bilo bučno i jako. Tamo su sedeli, slušali, kažu, kao da je tamo koncert a na hipodromu ništa. Uglavnom kažem ti, i sad mi Goran govori i dan danas kaže, ti si kriv za hipodrom. Nisam ja kriv on je uzeo Bracu. Ja bih uzeo Nemce koji bi to izmirili kako treba sa lastarima, oni to znaju. Tako je, i na mene zvono, e Raka, je kriv što niste čuli. Mislim, preuzimam ja tu odgovornost, normalno. Ja sam preuzeo odgovornost, mene su i tužili, neki advokati. Simpatični su mi na kraju bili. Mene su tužili i ganjali zbog lošeg ozvučenja. Simpatični su mi bili na kraju -  ispričao je Raka Marić u podkastu "5 cast" za "Telegraf".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading