CELO SELO TUGOVALO ZBOG PIVLJANKE! Evo ko je bila mlada Vinka, čija je TRAGIČNA SUDBINA opevana u čuvenoj pesmi!

Autor: Miljana Vojvodić

Zabava

02.09.2023

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon prerane smrti Vinke Koprivice iz mesta Nedajno na Pivskoj planini celo selo je istinski tugovalo. Godinu dana nije bilo igranki ni pesme, a onda se ona sama upisala u legendu i postala deo muzičke tradicije.

CELO SELO TUGOVALO ZBOG PIVLJANKE! Evo ko je bila mlada Vinka, čija je TRAGIČNA SUDBINA opevana u čuvenoj pesmi!

Foto: printskrin instagram, Pintskrin Facebook/Durmitorci

Gotovo da nema slavlja na kome se bar jednom u toku veselja ne zapevaju dobro znani stihovi "Bolovala mlada Vinka rodom Pivljanka", uz koje se raduju sve generacije, iako je reč o baladi u koju je utkana tuga brata za sestrom.

Foto: Pintskrin Facebook/Durmitorci

Vinka Koprivica sahranjena je u rodnom selu Nedajno u Pivi

Međutim, malo je pozato da je devojka Vinka Koprivica iz sela Nedajno na Pivskoj planini, opevana u jednoj od najlepših izvornih narodnih pesama, zaista postojala i zbog svoje tragične sudbine, nakon prerane smrti, postala legenda.

Ko je bila Mlada Vinka rodom Pivljanka i kako je nastala pesma o njenoj tragičnoj sudbini pripovedali su njeni najbliži srodnici, a kamere crnogorskih medija su svojevremeno zabeležile i kadrove iz njenog rodnog mesta.

Trag o nastanku balade "Pivljanka" vodi do sela Nedajno i kuće u kojoj je od 1939. do 1966. živela Vinka, ćerka Danice i Blagoja Kopirvice, a dalje do seoskog groblja pored crkve Svetog Jovana Krstitelja odakle Mlada Vinka, po svojoj želji, gleda na rodno Nedajno, snimila je ekipa RTV NK. 

Republika

Foto: Pintskrin Facebook/Durmitorci

Kum Vinke Pivljanke Milorad Davidović pripoveda o njenoj nesvakidašnjoj lepoti

- Vinka je bila izuzetno lepa devojka, visoka, vitka, sa nekim očima koje prosto prodiru kad te gledaju i dugo se pamte. Kad je umrla tako mlada i tako puna života, istinski je celo selo tugovalo. Tako da godinu dana nije bilo igranki ni pesme. Svojim odlaskom kao da je umanjila i radost svih u selu - sa setom se prisetio Vinkin kum Milorad Davidović za nikšićku televiziju i poručio: 

- Šta ćete više od jedne pesme nego da u krajnjoj lini postane narodna, tako da za par godina, možda sada znaju, ali niko neće znati ni za pisca teksta, ni za kompozitora, što nije ni bitno, ali će Vinka kao pesma i legenda o toj mladoj devojci ostati vanvremenska.

Republika

Foto: Pintskrin Facebook/Durmitorci

Posle Vinkine smrti ostalo je njeno nedovršeno pismo vereniku

Tragom ovih informacija, dolazi se i do podataka da je Vinka jedno od šestoro dece  Danice i Blagoja Koprivica iz sela Nedajno u Pivi. Upravo njen brat Momir, magistar pravnih nauka, pukovnik, vojni tužilac, koji je i napisao pesmu "Pivljanka" jednom prilikom je za medije ispričao kako je ona tačno nastala. 

- Kada je posljednje godine bila kod mene popularna je bila pesma "Sestra mi se udaje" Božidara Ivaniševića, koju je posvetio svojoj sestri. Slušala je Vinka i plakala. Verovatno bi je to podsetilo na njenu zlu sudbinu. Kada je umrla setio sam se njenih suza zbog te pesme i pomislio da bi i ona volela da je ja njoj napišem - govorio je Momir kako je nastala pesma kroz koju Vinka i dalje živi.

Republika

Foto: Pintskrin Facebook/Durmitorci

Brat Vinke Pivljanke Momir Koprivica koji je napisao tekst za pesmu "Pivljanka"

Kada je Božidar, koga je Momir lično poznavao, došao u Beograd, ispričao mu je sve o Vinkinoj sudbini i njegovoj želji da joj pokloni pesmu.

- Božidar je kazao da to uradim i da mu pošaljem pesmu, a on će je komponovati i izvoditi. Jedva sam čekao da se rastanem sa njim jer mi je, čini mi se, istog momenta bila u glavi. Napisao sam je za dva-tri sata i poslao Božidaru. Prošlo je dva-tri meseca, a on se nije javljao. Izgubio sam nadu da će išta biti od pesme. Međutim, poslije tri meseca pozvao me i kazao da će napraviti divnu pesmu koju će izvesti na Ilidži 1967, godinu nakon Vinkine smrti. To se i desilo - ispričao je svojevremeno Vinkin brat za Vijesti.me.

Pesma je na festivalu proglašena za najoriginalniju, a Božidar je dobio novčanu nagradu u iznosu od stotinu hiljada dinara. Tada je u listu „Oslobođenje“ zabeleženo da je Božidaru kada je otpevao pesmu prišla "jedna devojka u crnini, Vinkina sestra, sa buketom cveća, da mu čestita“.

Inače, znamenita Crnogorka Vinka Koprivica kojoj je posvećena pesma "Pivljanka", imala je i verenika, maštala je o udaji i zajedničkom životu kada je sa 25 godina obolela od neizlečive autoimune bolesti koja joj je potvrđena pod latinskim imenom Lupus. Bolovala je skoro dve godine, lečila se i u Beogradu, ali je rastanak sa porodicom i verenikom koji je tada živio u Pančevu bio neminovan. Najbliži su njenu smrt veoma teško podneli.
Pod uticajem tragedije, Vinkin brat Momir napisao je tekst pesme, a melodiju je uradio nastavnik muzičkog Vojin Žarković, takođe poreklom iz njihovog sela, da bi je na festivalu Ilidža godinu dana nakon Vinkine smrti otpevao Božidar Ivanišević. Kasnije je prepevao Zoran Kalezić, koji je ostavio neibrisivi trag i sećanje na ovu ponosnu Pivljanku.

TEKST PESME "PIVLJANKA"

Bolovala mlada Vinka
rodom Pivljanka
što je tebi, kćeri moja
pita je majka

Zašto kcćeri ne ustaneš
stiže proljeće
evo tvoje drugarice
beru cvijeće

Ja ti više nikad neću
majko ustati
no i s tobom ja se majko
moram rastati

Brigo moja, tugo moja
majka proplaka
a niz lice suze liju
ka' iz oblaka

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading