MERLINOVA PESMA "DA ŠUTIŠ" KRIJE NAJTUŽNIJU PRIČU ESTRADE: Posvećena ljubavi sa ženom koja je slepa i nepokretna!

Autor:

Zabava

12.08.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi znaju hit Dina Merlina, ali je malo upućenih u to da ih je napisao Eldin Huseinbegović za teško bolesnu suprugu.

MERLINOVA PESMA "DA ŠUTIŠ" KRIJE NAJTUŽNIJU PRIČU ESTRADE: Posvećena ljubavi sa ženom koja je slepa i nepokretna!

Foto: ATAImages

 

Jedna od najtužnijih, ali i najlepših balada "Da šutiš", koju je otpevao bosanski kantautor i pevač Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin, krije tragičnu istinitu priču.

 

Srpskoj javnosti nepoznato je kako je pesma nastala jer ju je napisao Dinov kolega i čest gost na njegovim koncertima Eldin Huseinbegović, a Republika otkriva da je najtužnija priča s estrade nastala kao posveta njegovoj prvoj supruzi, koja je u tridesetim preminula od teške bolesti.
- Kad bih mogao da vratim vreme i kad bih znao da će oslepeti i biti u kolicima, opet bih se oženio Emkom - govorio je svojevremeno Eldin, koji je posle dugih godina tugovanja, nakon velike tragedije, ponovo uspeo da nađe sreću i s drugom suprugom Suzanom zasnuje porodicu i dobije decu.
Svoju prvu ljubav zauvek je sačuvao u stihovima dobro poznate pesme.
- Osobi koju najviše volim nisam mogao da poklonim cipele jer ona ne hoda. Ni knjigu jer ne vidi, pa sam došao na ideju da supruzi Emki poklonim album - ostale su upamćene Huseinbegovićeve reči na jednom od Merlinovih koncerata povodom mučne borbe koja je trajala godinama i nakon koje je njegova Emka, nažalost, preminula.
Iako ju je opevao i u drugim pesmama, od svih stihova koje joj je posvetio, Eldin je uvek isticao da je njihov odnos najbolje opisao u velikom hitu Dina Merlina "Da šutiš":
- Dobro je kad u životu neko te sluti, ti nekoga slutiš, ali je najbolje kad u životu imaš nekog s kim možeš ovako da šutiš.
Inače, prva supruga bosanskog pevača i tekstopisca Emka Huseinbegović razbolela se usled dijagnostikovane multiple skleroze, te nije uspela dugo da se odupre bolesti i drži je pod kontrolom. U nemogućnosti da joj pomogne u zdravstvenom problemu, Eldin je u bosanskim medijima govorio da je lečio tugu tako što je posvećenost i ljubav prema supruzi stavljao u stih.

Tekst pesme:

"Da šutiš"

Svima reci da sam tu,
neka vide, neka čuju.
Šta mi tijelo osjeća
neku novu struju.
Slijepa za moju čežnju,
samo noćas nemoj biti to.
Ja znam da ti možeš puno bolje,
naravno da znam ja to

Ref:
Dobro je kad u životu
za nešto se boriš, rukama stvoriš,
dobro je kad u životu
nekoga voliš, neko te voli,
dobro je kad u životu
neko te sluti, ti nekoga slutiš,
ali je najbolje u životu
kad imaš nekog s kim možeš
lako da šutiš

Ne slaže se kalendar
moga doba i tvoga tijela.
Ne idu ni s godinama tvojim
ove bore i kosa bijela.
Zatvori mi kapke ti
usnama sklopljenim u jedu,
ja odavno ne znam kuda
odlaze voljeni kad krenu

Sarađivao i sa Sofronijevićem

Eldin Huseinbegović prošle godine ostvario je saradnju i s našim harmonikašem Aleksandrom Sofronijevićem, s kojim je objavio singl "Đula".
- Lepa muzika uvek je spajala ljude, a tako je i u našem slučaju. Već dugo se poznajemo i svaki naš susret se završavao pitanjem: "Kad ćemo konačno nešto zajedno uraditi?" Sve dođe u pravo vreme onom ko zna da čeka, pa je tako i "Đula" bila strpljiva svih ovih godina - rekao je tom prilikom Eldin za bosanske medije i dodao:
- Velika su mi čast i privilegija što delim ovu lepu priču s umetnikom i prijateljem, kakav je Aleksandar. Znao sam da pesma neće proći nezapaženo, ali da će biti među najslušanijim u našem regionu i doći do desetog mesta u trendingu, nisam očekivao. Pesma ima elemente sevdalinke i onih starih pesama koje smo svi poželeli i kao takva se lepo izborila za svoje mesto.

Dino: Govorio sam o Srbima i gore
stvari od tih koje mi pripisuju

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Dino Merlin zakazao četiri Arene u Beogradu

Dino Merlin, koji je zakazao četiri Arene u Beogradu, i dalje uverava srpsku publiku da nikada nije pričao protiv Srba iako ga takav glas prati još od rata u Bosni i Hercegovini. Međutim, i po društvenim mrežama kruži slika na kojoj je pevač u društvu zločinaca koji su ubijali Srbe u BiH, kao i snimak kako peva "Da te nije, Alija", dok u pozadini vijori zastava Armije BiH. Dok sada tvrdi da je i na sudu dokazao da s njegove strane govora mržnje nikada nije bilo, kada je prvi put pevao u Beogradu posle ratnog vihora, on nije negirao da je možda nekad i bilo teških reči.
- Postoji jedna izreka koja kaže da nema puta koji kreće ni od kuda. Morate razumeti moj stav u to vreme. Sarajevo je bilo pod opsadom, i jedno jutro sam se probudio pod granatama i snajperima, ni kriv ni dužan. Bilo je to strašno vreme. Znate, kada granata padne na, recimo, tačku A, vi znate da će za nekoliko minuta pasti i na tačku B, a vi ste negde, možda na tački B, a možda na tački Z. U takvim trenucima, ja sam možda rekao i gore stvari od tih koje se pričaju. Ljudi vade stvari iz konteksta, ali ja te stvari nisam ni čuo ni čitao, nisam gledao na filmovima, već sam doživeo taj strah. Nije bilo lako. E u tim časovima sam mislio da nema dobrog u ljudima. Nisam verovao da ima ičeg dobrog, ni u ljudima ni na nebu. Mislio sam samo da preživim do sutra. Ali ja sam te stvari rekao pre 15 i više godina i ne dao to bog nikom. Kada bih vadio iz konteksta šta sam sve ženi rekao besan, ne bismo više bili zajedno. Kako se kaže: "Ko poželi rat, dabogda mu u kući bio." Ali srećan sam što sam u Beogradu, nisam bio ovde 20 godina... - rekao je Dino 2011. u jednoj emisiji.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading