VLADIKA RADE SE PREVRĆE U GROBU! Hrvatska pevačica srpsku svetinju izvrće ruglu: Razvratna Severina skrnavi Njegoša!

Autor:

Zabava

25.07.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogohulnom performansu crnogorskog slikara Dimitrija Popovića, koji je povodom 210 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića angažovao Vučkovićku, nije mesto u konaku Cetinjskog manastira, smatraju Njegoševi Crnogorci!

VLADIKA RADE SE PREVRĆE U GROBU! Hrvatska pevačica srpsku svetinju izvrće ruglu: Razvratna Severina skrnavi Njegoša!

Foto: Profimedia, Wikipedia

Većinski deo crnogorske javnosti ostao je zgrožen zbog najave da će kompromitovana hrvatska pevačica Severina Vučković, navodno u Njegoševu čast, plesati u njegovoj Biljardi, odnosno konaku Cetinjskog manastira, jednog od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve.

Republika

Foto: Wikipedia

Milutin Mićović, predsednik Književnog drušva "Njegoš" iz Nikšića, smatra da je Popovićev performans huljenje na Njegoša

Naime, Severina je deo performansa crnogorskog slikara Dimitrija Popovića, koji je zamislio da povodom 210 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša oskrnavi srpsku svetinju, smatraju ugledni Crnogorci poput predsednika Književnog društva "Njegoš" iz Nikšića Milutina Mićovića, koji je najavljeni "Igrokaz", neprimeren mestu gde su pisani "Luča" i "Gorski vijenac", okarakterisao kao huljenje čuvenog vladike i pesnika.

- Da se taj performans izvodi negde na kotorskoj rivi za turiste s kruzera, reklo bi se za te autore - rade nešto da se hlebom hrane. Ali da se to izvodi u Biljardi, gde je Njegoš pisao "Luču" i "Gorski vijenac" i mučio muke s Crnom Gorom i okupatorima, otvorena je blasfemija. Autor tog performansa Dimitrije Popović polacmanjeni je Crnogorac u svoj svojoj visokokotiranoj umetnosti. Opčinjen je visokim temama, posebno hrišćanskim mučeništvom, ali na tim slikama ne nazire se nigde odsjaj Njegoševe "iskre besamrtne" - rekao je za srpske medije Milutin Mićović, te objasnio, kako kaže, da baš "zato on i može taj bogohulni performans da smešta u Biljardu s pevačicom koja širi narkozu telesne sablazni jer je možda to za njega vila krotkim hodom koja leti":

- Taj performans je i simptom novocrnogoraca i njihove ideologije, koji ne podnose ni sopstveno poreklo, a kamoli Njegoševu duhovnu uzvišenost i mučeništvo kosovskih Crnogoraca-Srba. Njihovo je samo ono što mogu da obore na zemlju, u "smrtnu prašinu", pa onda svojski da se provesele.

Foto: instagram.com/severina

Severina u konaku Cetinjskog manastira izvodi ples uz Njegoševe stihove


Inače, tokom predstavljanja autorskog dela Dimitrija Popovića "Oreol mikrokozma" stihove Njegoševe pesme "Noć skuplja vijeka" govori crnogorski glumac Slobodan Marunović, dok je Severina zadužena da kroz igru dočara moć i čar telesnog užitka. Organizator ovog događaja je Sekretarijat za kulturu prestonice Cetinje, angažman Popovića i Vučkovićke navodno je poklon gradu Cetinju jer su želeli da nastupe bez finansijske nadoknade.
Ovim povodom oglasio se i bivši predsednik opštine Cetinje Jovan Markuš, koji je za srpske medije poručio da je Njegoševa Biljarda konak Cetinjskog manastira, "a ne pozornica za performans porno i muzičke zvezde Severine". 
Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa Severinom Vučković preko njenog menadžera Tomislava Petrovića, ali od njih nismo dobili nikakav komentar do zaključenja broja. 

Severina govorom tela
oponaša spoj ljubavnika

Republika

Foto: Printscreen

Slikar Dimitrije Popović angažovao Severinu za svoj performans u Biljardi

Autor performansa ističe da je telesnost u Njegoševoj pesmi "Noć skuplja vijeka", koju je rešio da aktuelizuje, veoma važna.

Glavni detalj je upravo taj erotski susret - spoj dvoje ljubavnika. Aktuelizaciju te Njegoševe divotnice sam koncipirao na način da taj lik osavremeni Severina Vučković, za koju smatram da će dobro oteloviti taj lik koji će pokazati govorom tela svu onu simboliku i lepe metafore koje se pojavljuju u čuvenoj pesmi. Stihove će čitati Slobodan Marunović i mislim da će se ostvariti lepi spoj stiha i scene. Dakle, performans kao likovno-scenska forma, mislim da će biti zadovoljavajući omaž u ovom lepom ambijentu - rekao je Popović uoči bogohulne priredbe.


Dajković: To je teška bruka, hoće                  li se dotaći i svojih video-uradaka

Republika

Foto: printskrin

Političar Vladislav Dajković žestoko osudio skrnavljenje srpskih svetinja

Lider Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković podsetio je na činjenicu da su upravo oni koji sada tobože slave Njegošev lik i delo doskoro čuvenog srpskog vladiku nazivali genocidnim pesnikom. On je istakao da zato i ne čudi što su posle Tompsona, uz čije pesme je vršen progon Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sada doveli Severinu da hule na sve što je srpsko.

- To je ponižavanje Njegoša od pristalica Mila Đukanovića i ideologije koju je on personifikovao u Crnoj Gori proteklih 30 godina. Očigledno nema granica, isti oni koji su ga nazivali genocidnim pesnikom i koji su decenijama nakon rušenja kapele crkve u koju je on tražio da se sahrani, koji su odbijali da ispune njegov amanet danas obeležavaju njegov rad i delo kroz skrnavljenje i dovođenje Severine. Mada, kakva je sveukupna atmosfera na Cetinju, možda treba da budemo spremni što dovode Severinu, a ne Tompsona, ustaškog pevača koji je rado viđen i slušan na Cetinju, naročito dok je trajao progon Srpske pravoslavne crkve. Sad se postavlja pitanje da li će se Severina u svom čitanju Njegoša možda dotaći i svojih video-uradaka i sopstvene kinematografije koja ju je proslavila širom regiona. To je teška bruka i teška sramota, nadam se iskreno da se to neće desiti - rekao je Dajković za naš list tokom jučerašnjeg dana i dalje se nadajući da se najavljeni sinoćni događaj neće održati.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Перагеније

25.07.2023 21:48

Женска ћуд је смијешна работа, посебно српских конвертита.

Ivana

26.07.2023 13:31

Pa ako su hteli da docaraju telesni uzitak, mogli su onda da prikazu i Severinin pornic.Fuj!