PREVODILAC BABE ZLO AMBASADOR U CRNOJ GORI: Srbima se ne piše dobro

Autor:

Svet

27.06.2023

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biks Aliju pozvao na proterivanje našeg naroda iz Crne Gore.

PREVODILAC BABE ZLO AMBASADOR U CRNOJ GORI: Srbima se ne piše dobro

Foto: www.profimedia.rs

Novi ambasador SAD u Crnoj Gori biće Biks Aliju, desna ruka i prevodilac bivše američke državne sekretarke Madlen Olbrajt, od koje se godinama nije odvajao.

Aliju, Amerikanac albanskog porekla, na dužnost stupa na jesen, a poznat je po zapaljivim izjavama protiv Srba. Svojevremeno je poručio da bi Srbe iz Crne Gore trebalo autobusima prebaciti u Srbiju ako se usprotive ulasku u NATO. Prethodno je hapšen u Prištini zbog pobune albanskih separatista u južnoj srpskoj pokrajini 1998.

Činjenice o Biksu Aliju

Republika

Foto: Wikipedia

Biks Aliju

- master strateških studija na Ratnom koledžu u Pensilvaniji

- dobio više nagrada Stejt departmenta

- na listi najuspešnijih Amerikanaca albanskog porekla

- bio konzul u Krakovu i služio u ambasadi u Poljskoj

- služio i u ambasadi SAD u Tirani

- radio u Stejt departmentu i Kongresu

PRST U OKO

Olbrajtova, najžešći zagovornik bombardovanja SRJ i nezavisnosti Kosova, ni u penziji nije krila mržnju prema Srbima, pa je 2012. u Pragu, na promociji autobiografije, uzviknula: "Odvratni Srbi".

Aliju se nije odvajao od Olbrajtove i 1999. u njenom društvu posetio je i izbeglički kamp Stenkovac kraj Skoplja, gde joj je dočaravao patnje separatista koji su se godinu dana ranije digli na oružje. Inače, njega je za poziciju američkog ambasadora u Podgorici, gde će zameniti Džudi Rajzing Rajnke, predložio predsednik SAD Džozef Bajden. On je već službovao u Crnoj Gori (2014-2017), kad je ambasadorka bila Margaret Ujehara.

Republika

Foto: ST/N. Mutić

Vladislav Dajković

Lider Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković tvrdi za Srpski telegraf da je to novi prst u oko srpskom narodu u Crnoj Gori.

- Vidim to kao kontinuitet politike Mila Đukanovića, koja se temeljila svih ovih godina na mržnji prema srpskom narodu, antisrpskoj retorici, progonu SPC. Nisam uopšte optimista i mislim da će se obračuni s nama nastaviti, a ovo imenovanje političara albanskog porekla ići u prvacu produbljivanja mržnje i podela u Crnoj Gori - kaže Dajković.

FUNKCIJA OBAVEZUJE

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nenad Vuković

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, kaže za Srpski telegraf da ne treba imati iluziju da bi neko drugi značajno promenio politiku SAD u regionu, naročito njen globalni pravac, koji je apsolutno naklonjen Albancima i zaokruživanju nezavisnosti tzv. države Kosovo.

- S druge strane, zvanična funkcija ga donekle više obavezuje na poštovanje diplomatskih i međunarodnih normi nego kada deluje sa savetničkih pozicija kao eksponent "duboke države". A njegova biografija je dobro poznata kao eksponenta albanske dijaspore s dugim delovanjem u regionu - zaključuje Vuković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
TD

28.06.2023 16:38

Imali iđe neki pošten CRNOGORAC da ga dočeka???