MINISTARKA KULTURE O ZABRANI NARODNJAKA NA KONCERTIMA: "Očekivano i prirodno je"

Autor:

Zabava

24.02.2023

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek prokomentarisala je odluku grada Pule!

MINISTARKA KULTURE O ZABRANI NARODNJAKA NA KONCERTIMA: "Očekivano i prirodno je"

Foto: Youtube.com printscreen

Ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek oglasila se prvi put, nakon što je donela odluka u Puli o Osijeku o zabrani koncerta folk muzike u gradskim dvoranama. Ona ističe da je odluka očekivana i prirodna, te da ne vidi ništa sporno u tome.

Foto: Youtube.com printscreen

Nina Obuljen Koržinek

 

- Vlasnici prostora, u ovom slučaju grad Osijek i grad Pula, imaju puno pravo i odgovornost odlučiti kakve sadržaje žele dozvoliti u javnim prostorima. Mislim da je to normalna, prirodna i za mene očekivana odluka dva gradonačelnika - izjavila je ministrica tokom obilaska kulturnih ustanova koje se obnavljaju na Gornjem gradu, prenosi Index. 

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić nije dozvolio da se u pulskom Domu sportova održi koncert pevača folk i turbofolk muzike, uprkos potpisanom ugovoru između uprave dvorane i organizatora događaja, dok je osječki gradonačelnik Ivan Radić odbio da se isti koncert premesti u najveći slavonski grad. 

Foto: Youtube/HRT

Filip Zoričić

 

Ministrica kulture kazala je da ti gradovi puno ulažu u vlastito brendiranje kao kulturnih prestonica i podizanje kulturnog života.

- To nije cenzura.

- Pula ima niz uspešnih koncertnih gostovanja u Areni, dok najveću pojedinačnu investiciju u kulturni infrastrukturu iz nacionalnih sredstava ove godine imamo upravo u Osijeku za završetak koncertne dvorane - istaknula je.

Osim toga, Ministarstvo kulture ulaže velika sredstva i u ponovno pokretanje koncertne industrije nakon pandemije koronavirusa.

- Kada Hrvatsku i usporedite s drugim državama, kod nas su se puno brže počele puniti dvorane i stavljamo veliki naglasak na pomaganje i onog segmenta muzike koji volimo nazivati komercijalan, ali koji je hrvatski i vrlo kvalitetan - rekla je Obuljen Koržinek.

Međutim, Hrvatska nije zemlja u kojoj se cenzurišu kulturni sadržaji, napominje resorna ministrica.

"Svako je slobodan u komercijalnom prostoru organizovati kakve god želi koncerte i takvih je koncerata svakodnevno u različitim hrvatskim gradovima", poručila je Obuljen Koržinek.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Seka

24.02.2023 20:44

Turbofolk ??? Kic od muzike. Zna se sta je dobra stara narodna muzika i ko su legende.