U SRBIJI SLEDI PREOKRET VREMENA: Stižu PRLJAVA KIŠA i jak južni vetar, a ovaj dan doneće i NEVEROVATNIH 20 stepeni!

Autor:

Vesti

20.02.2024

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U drugoj polovini sedmice, nad područjem Srbije očekuje se jačanje aktivnosti ciklona sa Atlantika.

U SRBIJI SLEDI PREOKRET VREMENA: Stižu PRLJAVA KIŠA i jak južni vetar, a ovaj dan doneće i  NEVEROVATNIH 20 stepeni!

Foto: shutterstock

Vremenska prognoza

Do kraja februara očekuje se natprosečno toplo vreme u Srbiji, sa temperaturama koje će biti iznad proseka za ovo doba godine. Trenutno, zemlju zahvata uticaj malo svežije vazdušne mase sa severa, što donosi promenljivo oblačno vreme sa kišom i snegom na planinama. Maksimalne temperature se očekuju od 10 do 14°C, dok će na severu biti uglavnom suvo. Međutim, od četvrtka će vreme početi da se menja.

Jačanje aktivnosti ciklona sa Atlantika

U drugoj polovini sedmice, nad područjem Srbije očekuje se jačanje aktivnosti ciklona sa Atlantika. Ovi cikloni donose snažne oluje oblasti Atlantika i zapadnim predelima Evrope. Vazdušni pritisak će biti u padu, a južno strujanje će doneti osetno topliju vazdušnu masu sa Mediterana.

Rekordno visoke temperature

Već u četvrtak se očekuje značajan porast temperatura, sa maksimalnim vrednostima od 15 do 19°C, dok će u Beogradu temperatura dostići do 17°C. Najtoplije će biti u petak, sa prognoziranom maksimalnom temperaturom do čak 20°C. Očekuje se oblačno vreme i pojačan južni vetar fenskog efekta.

Neobična pojava: Prljava kiša sa česticama peska

Zbog izraženog južnog strujanja, očekuje se dolazak manje količine pustinjskog peska iz Sahare, što će uticati na atmosferske prilike. Ova pojava će dovesti do prljave kiše, odnosno kiše sa česticama peska. Iako može delovati neobično, ovo je prirodna pojava koja se javlja u aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

Završetak februara: Blago zahlađenje, ali i dalje toplo vreme

Kraj februara doneće blago zahlađenje, ali i dalje natprosečno toplo vreme, sa temperaturama oko 10°C. Iako se očekuje povremena kiša, sneg će padati samo na višim planinama, dok će niži predeli Srbije ostati bez snežnog pokrivača. Prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine iznose od 5 do 8°C, što znači da će temperature do kraja februara biti iznad proseka, često čak i za 10 stepeni. Srbija će tako ovog februara proći bez značajnijih snežnih padavina, što predstavlja neuobičajenu situaciju za ovo doba godine.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading