STRATOSFERA UŠLA U "LETNJI REŽIM": Evo zašto će prava zima "KASNITI", ali i šta nas očekuje između FEBRUARA I MARTA - Najavljen "uznemirujući ŠOK"

Autor:

Vesti

05.02.2024

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo pregrevanje, kada se jednom aktivira, postepeno teži da se proširi ka gornjoj troposferi, sa reperkusijama na polarnom vrtlogu u roku od otprilike 2/4 nedelje.

STRATOSFERA UŠLA U "LETNJI REŽIM": Evo zašto će prava zima "KASNITI", ali i šta nas očekuje između FEBRUARA I MARTA - Najavljen "uznemirujući ŠOK"

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Shutterstock

Naredne nedelje obećavaju da će biti veoma dinamične sa efektima između kraja februara i marta. U završnom delu sezone, moglo bi doći do snažnog konačnog zagrevanja iznad Severnog pola sa mogućnošću faza nevremena i hladnoće čak do Italije.

Letnji režim u stratosferi

O čemu se radi? Konkretno, ovo je kao neka vrsta prelaska stratosfere u „letnji režim“, situacija u kojoj se polarni vrtlog raspršuje i razvijaju istočnjaci. To su vetrovi sa retrogradnim kretanjem, od istoka ka zapadu, po obimu planete, iznad 5 km nadmorske visine, na srednjim i visokim geografskim širinama, koje traju do kraja avgusta/početka septembra kada se vrtlog ponovo produbljuje.

Normalno „sezonsko raspadanje“

Sve se to dešava kroz intenzivno zagrevanje Zemljine stratosfere, neposredno iznad arktičkog regiona, reda veličine 40°C u razmaku od nekoliko dana. Ovo pregrevanje, kada se jednom aktivira, postepeno teži da se proširi ka gornjoj troposferi, sa reperkusijama na polarnom vrtlogu u roku od otprilike 2/4 nedelje.

Deformacija donjeg troposferskog sektora

Neposredno donji troposferski sektor je, u stvari, prisiljen da se deformiše (dislokacija polarnog vrtloga) ili čak da se pocepa na 2/3 izrazitih nižina (rascep polarnog vrtloga, raspad), koji potom delom putuju ka srednjim geografskim širinama, izazivajući talase kasnog mraza pravo u srce Starog kontinenta, a samim tim i kod nas.

Očekivana hladnoća i šok između februara i marta

Zbog toga bi vremenske prilike mogle da dožive odlučujuću hladnoću, a ponekad i uznemirujući šok između kraja februara i prve polovine marta.

Kao i uvek, s obzirom na još uvek veoma dug vremenski jaz, ne možemo da ulazimo u detalje, zbog čega vam savetujemo da pratite buduća ažuriranja korak po korak za ono što bi moglo biti finale sezone sa mnogo iznenađenja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading