NAGLA PROMENA VREMENA: Da li se bliži topli talas ili nas očekuje novo zahlađenje?

Autor:

Vesti

29.01.2024

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema Čubrilovoj najnovijoj vremenskoj prognozi, naredni dani će biti uglavnom suvi i prohladni, naročito na istoku regiona uz noćne i jutarnje mrazeve.

NAGLA PROMENA VREMENA: Da li se bliži topli talas ili nas očekuje novo zahlađenje?

Foto: shutterstock

Meteorolog Marko Čubrilo iz Novog Sada najavio je da će narednih dana noći i jutra podsećati na zimu, dok će dani biti izuzetno topli za ovo doba godine, prenosi Blic.

Početak februara doneće nam prave prolećne temperature, pa se možemo pripremiti za dane sa čak 16 stepeni i više. Ipak, treba imati na umu da je moguć i još jedan hladni talas koji nas očekuje.

Prema Čubrilovoj najnovijoj vremenskoj prognozi, naredni dani će biti uglavnom suvi i prohladni, naročito na istoku regiona uz noćne i jutarnje mrazeve. Oko 2. februara možemo očekivati toplije vreme uz moguću, prolaznu kišu.

U narednim danima, očekuje nas drastična razlika u temperaturi vazduha tokom dana. Dok će noći i jutra biti vrlo hladna sa temperaturama ispod nule, popodne će biti izuzetno toplo. Prva tri dana ove nedelje biće pod uticajem anticiklona, što znači suvo i stabilno vreme. Noći i jutra će biti hladna sa mrazevima od -7 do -1 stepen Celzijusa, dok će maksimalne temperature vazduha biti malo iznad proseka, uglavnom do +4 do +10 stepeni Celzijusa.

- Prva tri dana ove nedelje biće pod uticajem anticiklona i očekuje se suvo i stabilno vreme. Noći i jutra će biti hladni sa mrazevima od -7 do -1, lokalno i do -12 stepeni Celzijusa. Tokom dana maksimalne temperature vazduha će biti malo iznad proseka, uglavnom do +4 do +10 stepeni Celzijusa, osim u mestima gde se će magla duže zadržati, tamo će maksimalna temperatura biti oko +1 stepen Celzijusa – kaže Marko Čubrilo.

Do 7. februara temperature će biti relativno visoke, lokalno čak do +16 stepeni Celzijusa. Nakon tog datuma, očekuje se zahlađenje, mada su prognoze za taj period još uvek neizvesne.

Marko Čubrilo ističe da će od 1. februara jezgro anticiklona otići južnije od nas, što će rezultirati toplijim vremenom uz vrlo retke jutarnje mrazeve. Dnevne maksimalne temperature će se kretati od +5 do +12 stepeni Celzijusa. Očekuje se i prolazna kiša 2. februara, naročito na severu regiona.

Od 3. do oko 7. februara, očekuje nas suvo i relativno toplo vreme, sa dnevnim maksimalnim temperaturama od +6 do +14 stepeni Celzijusa, a lokalno i do +16 stepeni, što je znatno iznad proseka. Samo ponegde u kotlinama biće niskih oblaka i magle, sa dnevnim maksimumom oko +3 stepena Celzijusa.

Čubrilo objašnjava da posle 7. februara sinoptika postaje vrlo neizvesna. Trenutno operativni američki i evropski model već 8. februara imaju jače zahlađenje uz sneg, dok ansambli članovi oba modela za sada baš i ne podržavaju tu opciju. Dugoročni CFSV2 model simulira izmenu koja bi nas uvela u zimski režim vremena u periodu od 7. do oko 10. februara, dok bi sredinom meseca sinoptika podržavala hladno vreme.

- Dugoročni CFSV2 model, koji je manje pouzdan, u periodu od 7. do oko 10. februara simulira izmenu koja bi nas uvela u zimski režim vremena, dok bi zatim sredinom meseca po aktuelnoj simulaciji ovog modela sinoptika podržavala hladno vreme. Mesečni, dugoročni CFSV2 ima odstupanje vazdušnog pritiska koja daje opciju jakog anticiklona nad severozapadnom Evropom uz održavanje ciklona nad Rusijom i istokom Skandinavije. To je generalno hladan signal ali ne mora da znači da će ceo februar proći u ovoj anomaliji – kaže Čubrilo.

U Beogradu se očekuje porast temperature do +12 stepeni Celzijusa u petak, uz mogućnost kiše. Sutra će maksimalna dnevna temperatura biti +6, u sredu +7, a u četvrtak do +8 stepeni Celzijusa. Noći će biti hladne sa najnižom temperaturom od -1 do 0 stepeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading