ZEVS PRŽI I DONOSI VISOKE TEMPERATURE, A ONDA NASTUPA ZIMA! Vreme je totalno poludelo - EVO kad nam stiže novi sneg!

Autor:

Vesti

26.01.2024

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vremenski rolerkoster u Evropi.

ZEVS PRŽI I DONOSI VISOKE TEMPERATURE, A ONDA NASTUPA ZIMA! Vreme je totalno poludelo - EVO kad nam stiže novi sneg!

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV, Tanjug/J. ILIĆ

Do kraja januara zimsko-prolećna varijanta u Srbiji sa maksimalnim temperaturama od 5 do 10°C sa prolaznim naoblačenjima koja će usloviti slabu kišu, najavio je direktor "Weather2" Ivan Ristić.

Nakon toga, u februaru se nastavlja sa prolećnim temperaturama, naglašava on.

- Početak februara više će ličiti na početak proleća sa najvišim dnevim temperaturama od 10°C do 15°C. Zatim od 5.2 - 12.2 počinje promena vremena u Evropi, centar anticiklona se premešta prema Velikoj Britaniji i Atlantiku, a zatim ka Islandu, a ciklonska aktivnost prema Rusiji što će usloviti priliv hladnog artičkog vazduha u severnu i deo centralne Evrope. Istovremeno se stvara blok na Atlantiku dok MJO index ulazi u neutralnu fazu, tako da će ovakva struktura meteo polja potrajati malo duže - istakao je Ristić.

- Dakle sa početkom druge dekade najkasnije do polovine februara vraća se zima i u naše krajeve. Temperature će ponovo biti oko 0°C i biće uslova za snežne padavine, preciznije koliko će snega biti i ledenih dana znaćemo u narednim danima sve više, kad modeli počnu da ove promene najavljuju - dodaje on.

Stiže nam Zevs

Temperature su potpuno neuobičajene za ovo doba godine, kaže direktor "Weather2" Ristić, a to se objašnjava anticiklonom koji dominira Evropom.

- Zevs, anticiklon koji pobeđuje zimu sa temperaturama nikad tako vrućim za mesec januar. Pa da. Zimina sudbina je zapečaćena, barem u narednih deset dana, koji obećavaju da će na Grke uticati efekti "kralja Olimpa", odnosno Zevsa. Zevs kontroliše atmosferske pojave i kao otac bogova jedini može da pobedi zimu.

Zbog toga smo ovo prijatno nazvali moćnim afričkim anticiklonom, koji potiče iz srca Sahare, koji svoje težište pomera ka centralno-zapadnoj Evropi: trenutno se njegovo srce koje kuca u blizini Pirinejskog poluostrva, međutim njegovi efekti su jasno će se čuti i u Italiji - istakao je Ristić.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading