EKSKLUZIVNO: Ušli smo u tajnu sobu Đinđića u Vladi, najbezbedniju kancelariju u Srbiji!

Autor:

Vesti

18.10.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemanjina ulica. Zgrada Vlade Srbije. Kabinet broj 41. Reklo bi se obična kancelarija, jedna od mnogih u ovom zdanju. Ipak, onaj ko bi to zaključio grdno bi se prevario, jer ste unutar nje zaštićeni i od udara zolje.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Kancelarija u kojoj je sad Ivica Dačić

Ekipa Srpskog telegrafa prva je ušla u najbezbedniju kancelariju u Srbiji, tamo gde nijedan novinar do sada nije imao pristup. A prostorija broj 41 u Vladi je upravo to, obezbeđena specijalnim vratima, blindiranim prozorima, ometačima signala mobilne i internet mreže, tajnim prolazom...

Nazivaju je i Đinđićeva soba jer je u tom kabinetu boravio kao premijer, sve do atentata. U poslednjih deset godina koristi je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ali samo kada je u svojstvu i prvog potpredsednika Vlade jer u Ministarstvu spoljnih poslova ima poseban kabinet.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Mala kvadratura

Đinđićeva soba, još od tih dana s početka dvehiljaditih, obavijena je velom misterije i o njoj malo znaju čak i ministri, a kamoli javnost. Odaja na prvom spratu zgrade Vlade spada među najmanje u čitavom kompleksu, ali je zato vrhunski obezbeđena, pruža potpunu zaštitu od bilo koje vrste napada i onemogućava prisluškivanje.

Velja Ilić: Beba Popović sve to napravio po Zoranovom nalogu

Velimir Ilić, bivši ministar, sa višegodišnjim stažom u Nemanjinoj, potvrdio je za Srpski telegraf da je u zgradi Vlade napravljena posebno obezbeđena prostorija na izričit zahtev Zorana Đinđića.

- Takav koncept formirao je Đinđić, a sproveo ga je svojevremeno Beba Popović. Ta prostorija na prvom spratu, koliko je meni poznato, jedina je u zgradi Vlade koja ima takvu vrstu obezbeđenja. Sve je izolovano i blindirano, jer se smatralo da svi prislušni uređaji dolaze spolja, pa je taj deo morao da bude ekstremno dobro zaštićen. Taj deo zgrade nikada se nije tretirao kao ostale prostorije - objašnjava Ilić.

Pre Đinđića u ovom kabinetu je svoj mandat proveo Mirko Marjanović, ali je sadašnji izgled u najvećoj meri dobio tek nakon 5. oktobra i posebno nakon premijerovog ubistva.

Mada, kao što rekosmo, prostorija veličinom ne odaje da je posebno važna već na ulazu dvostruka sigurnosna vrata opominju da nas iza njih očekuje nešto što nije uobičajeno.

Unutra veliki radni sto, za kojim je sedeo i Đinđić, tu su i dvosed i dve fotelje. Duž celog desnog zida pružaju se u visini do plafona prozori koji su prekriveni jednostavnim, ali gusto zbijenim zavesama. Niko ne bi i pomislio da baš one prekrivaju specijalne prozore napravljene od neprobojnog stakla, postavljene na izričit zahtev Zorana Đinđića.

 

 

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Bezbednost ove sobe dodatno pojačava nemogućnost hvatanja signala mobilne mreže. Takođe, ne može se uhvatiti bilo koja internet mreža. Indikativno je i da je jedna od sigurnosnih kamera, sa spoljašnje strane zida, postavljena upravo kraj ovih prozora.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Sve dobro sakriveno

Konačno, stižemo i do najmisterioznijeg dela sobe. Neposredno iza radnog stola domaćini nam pokazuju svojevrsni tajni prolaz. Na drvenom paravanu, koji predstavlja improvizovani zid, otvor je poslužio kao vrata, koja vode negde dalje. Kao odgovor na naše pitanje gde se tim putem može stići, dobili smo samo zagonetan osmeh i zabranu da nastavimo dalje, uz komentar: "Dobili ste dozvolu, ali ne baš za sve"...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading