ZAPADNIM CENTRIMA MOĆI SMETA SVE BOLJA SARADNJA SRBIJE I MAĐARSKE! Razbiti savez Vučića i Orbana!

Autor:

Vesti

22.10.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saradnja Srbije i Mađarske mora biti zaustavljena, ne sme se dozvoliti produbljivanje i pravljenje novog saveza na tlu Evrope, naredba je zapadnih centara moći, saznaje Srpski telegraf iz diplomatskih izvora.

ZAPADNIM CENTRIMA MOĆI SMETA SVE BOLJA SARADNJA SRBIJE I MAĐARSKE! Razbiti savez Vučića i Orbana!

Foto: Tanjug/AP Darko Vojinovic

Mađarska, članica EU, već je u nekoliko navrata išla protiv Unije da bi zaštitila Srbiju, a i samo soliranje Viktora Orbana, mađarskog premijera, što u slučaju Beograda, što u slučaju Rusije, dovoljna je glavobolja za Zapad, koji se odlučio za ofanzivu.

OTIMANJE KONTROLI

- Zapadu ne odgovora da se napravi osovina Beograd-Budimpešta. Mi već imamo izvanrednu saradnju, što je već dovoljno zabrinjavajuće za zapadne centre, ali dodatno produbljivanje tumače i kao potencijalnu pretnju i "otimanje kontroli" - kaže izvor našeg lista i dodaje:

- Orban podržava Beograd, štiti nas i u EU, štaviše, ide protiv odluka i volje većine članica. Zamislite kakav bi problem tek ispao da i Srbija uđe u EU, pa onda taj blok nastupa jedinstveno pred ostatkom evropske zajednice.

Tomićeva: Odnosi se menjaju, korist ostaje

Poslanica SNS Aleksandra Tomić ocenjuje da su bilateralni odnosi Mađarske i Srbije na istorijski najvišem nivou zahvaljujući unapređenju političkih odnosa i desetogodišnjoj saradnji i razumevanju dvojice državnika.

- S obzirom na to da smo mnogo puta videli da se Orban istinski zalaže za Srbiju u EU, kao istinski prijatelj, i da štiti poziciju Srbije po pitanju odnosa prema Rusiji, bio je na udaru briselske administracije. Mnoge zemlje EU su to razumele, mnoge ne. Time je Orban pokazao da EU nema jedinstven stav po svim pitanjima - kaže Tomićeva.

Ona dodaje da će i Srbija i Mađarska imati dobre rezultate ekonomske saradnje kroz završetak strateških projekata u oblasti železničke i energetske infrastrukture:

- To će doneti dobro i zemljama EU, tako da je greška napadati saradnju naše dve zemlje jer sukobi u geopolitičkim odnosima se menjaju, redefinišu, a ono što ostaje niko neće moći da uništi. Benefiti su evidentni i to će Evropa morati kad-tad da vidi iako sada zatvara oči pred istinom jer ima svoje probleme.

Problem je i što, braneći Srbiju, mađarski premijer ruši sliku navodnog jedinstva Evropljana.

Prema rečima Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost, činjenica je da zapadnim centrima moći smeta bliska saradnja Orbana i Vučića jer upravo zahvaljujući premijeru Mađarske, zbog veta koje naši susedi imaju u EU, ne mogu da sprovode u potpunosti svoju politiku prema Srbiji i Republici Srpskoj. Saradnja Srbije i Mađarske, dodaje, izuzetna je i verovatno najbolja u istoriji dva naroda i dve države, a za to su, na prvom mestu, zaslužna dva državnika koja su se našla na čelu i Srbije i Mađarske.

STOP SANKCIJAMA

- Orban je svojim delovanjem potvrdio da je prijatelj srpskog naroda jer je, na kraju krajeva, on taj koji je sprečio da se Srpska suoči sa sankcijama EU. Takođe, otvoreno i jasno je stavio do znanja da bilo kakvo sankcionisanje Srbije nakon događaja u Banjskoj ne dolazi u obzir. To ide direktno protiv namere moćnika u Briselu, Berlinu i nekim drugim evropskim prestonicama da sprovode politiku sankcija - ističe Graovac.

Pastor: U Briselu nisu presrećni

Potpredsednik SVM Balint Pastor kaže da je činjenica da u Briselu nisu presrećni što su Srbija i Mađarska postale ozbiljni saveznici poslednjih godina.

- Ali to uopšte nije bitno, važno je da saradnja donosi korist građanima Srbije i Mađarske. Pitanje bezbednosti je mnogo važno, to je nova tema zbog trenutne situacije u svetu, ali nije reč samo o energetskoj bezbednosti. U ovom trenutku je važna bezbednost u klasičnom smislu te reči - poručio je ranije Pastor za Sputnjik.

Aleksandar Vučić i Orban su lideri, dalje navodi, koji ne sprovode bespogovorno tuđe odluke.

- Moćnicima smeta što se radi o državnicima koji ne dozvoljavaju da se stave u taj neki kalup u kom će se diktirati uslovi iz Brisela, prethodno izdiktirani iz Vašingtona - kaže Graovac i dodaje:

- Ono što dvojica lidera rade narušava dominaciju pojedinih zapadnih zemalja nad ostalima i pokazuje da se možete suprotstaviti tom diktatu ako imate dovoljno integriteta.

Strateški savet

Strateški savet Srbije i Mađarske formiran je na Paliću krajem juna ove godine, u prisustvu najviših zvaničnika dve zemlje.

Tom prilikom potpisan je niz bilateralnih sporazuma između dve zemlje, uključujući i one iz oblasti odbrane i bezbednosti.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (70)

Loading
Sila

22.10.2023 20:04

Kako se samo usudjuju ti madjari i srbi da se bore da njima bude bolje! Jo Bajden verovatno

Aleks

22.10.2023 20:06

Madjarska je Srbiji veliki prijatelj sto je i dokazala. Svima kojima to smeta jeste zato sto im i smeta uspeh Srbije.

Maja

22.10.2023 20:12

Uvek ce slabicima i onima kojima su nezadovoljni svojim ostvarenjima smetati uspesni i ostvareni! Vazda bilo i bice!

Maja

22.10.2023 20:12

Uvek ce slabicima i onima kojima su nezadovoljni svojim ostvarenjima smetati uspesni i ostvareni! Vazda bilo i bice!