I BOGATI PLAČU! Sunak objavio kraj velikog projekta! BRITANCIMA SKUPA BRZA PRUGA, A MI JE GRADIMO!

Autor:

Vesti

05.10.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajkunski mediji danima lamentiraju nad tempom radova na relaciji Beograd-Budimpešta, ali im je hladan tuš stigao s Ostrva

I BOGATI PLAČU! Sunak objavio kraj velikog projekta! BRITANCIMA SKUPA BRZA PRUGA, A MI JE GRADIMO!

Foto: Tanjug/AP

Danima mediji u vlasništvu Dragana Šolaka kroz seriju tekstova pišu o tempu radova na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, pričajući o navodnoj nesposobnosti i nedostatku para, sve sa željom da kod čitalaca stvore utisak da se tu dešava ne znam kakav skandal iako o tome nema ni govora.

Problema, manjih doduše, ima, ali isključivo na mađarskoj trasi, međutim, poenta ove priče je nešto drugo.

Baš u trenucima najvećeg pisanja tajkunskih medija o ovoj temi, iz Londona je stigla vest da je britanski premijer Riši Sunak objavio odustajanje od projekta koji je predstavljan kao najveća britanska investicija u oblasti saobraćaja u poslednjim decenijama. Reč je o gradnji brze pruge, koja je od Londona trebalo da prođe dalje i poveže Birmingem i Mančester. Razlog: nedostatak finansija.

ZAMENA TEZA

I šta ćemo sad? Čekamo, za početak, jedan ozbiljan istraživački tekst, koji će nam pomoći da razumemo kako to ekonomski moćna Britanije nema para za gradnju brze pruge, a mala Srbija je pravi sve u 16. Ne uklapa se, naravno, to u njihovu matricu, pa takav tekst nećemo dočekati, ali će se zato naširoko pisati o svemu što bi moglo (kako oni to vide) da pokaže da aktuelna vlast i predsednik Aleksandar Vučić ne rade dobro.
Ajmo da vidimo, kako to izgleda, baš na primeru brze pruge...

Vesić: Trasa do Subotice gotova šest meseci pre roka

Brza pruga od Novog Sada do Subotice, odnosno granice sa Mađarskom, biće završena do kraja 2024, što je šest meseci pre roka, izjavio je juče ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

- Radimo s najboljim kompanijama na svetu, pruga će biti pre roka i nadam se da ćemo već od marta 2025. moći da se vozimo brzim prugama do Subotice - rekao je Vesić, koji je radove obišao s gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem.

- Zaustavljena izgradnja pruge Beograd-Budimpešta: presušio budžet, a i Kinezi ne mogu da ispune standarde - naslov je jednog od tekstova, gde se dalje još pompeznije navodi: - Izgradnja pruge Beograd-Budimpešta traje godinama, beskonačno kasni, a sudeći po poslednjim vestima, sve se ponovo stopira i odlaže.

Dalje pišu da je sva prilika da će "veliki projekat dvojice velikih prijatelja premijera Viktora Orbana i predsednika Aleksandra Vučića morati da pričeka". Ni pomena, naravno, da uveliko putujemo brzim vozom "Soko" od Beograda do Novog Sada za 33 minuta, a uskoro ćemo tim tempom i do Subotice.

PRAVITE SPISAK!

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije kaže da je sramno i licemerno kada oni koji nisu bili u stanju da završe ni jedan jedini auto-put kritikuju kašnjenje u realizaciji važnih infrastrukturnih projekata čiji je napredak očigledan i jasno vidljiv na terenu.

ČINJENICE

pruga Beograd-Budimpešta
- biće duga 305 km
- vozovi će ići brzinom od 200 km na sat
- radovi počeli 2017.
- do sada je u rad puštena deonica Beograd - Novi Sad, duga 74,9 kilometara
- ceo projekat procenjen na oko dve milijarde dolara

- Umesto što osporavaju i nipodaštavaju rezultate vlasti u Srbiji, možda bi mediji u vlasništvu Dragana Šolaka trebalo da naprave spisak rezultata u vreme vlasti onih koje sada podržavaju i čijim interesima služe. I sami bi se zaprepastili koliko bi taj spisak bio mali - napominje Matić.

Prema rečima političkog analitičara Stevice Deđanskog, nekad se od nečeg odustane, nešto se uspori, postoje razne stvari, ali samo kod nas ima ljudi koji se zlurado raduju tome.

- Vesele se svemu što šteti srpskom narodu, mržnja je apsolutno neverovatna - ističe Deđanski.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading