POČINJE VELIKA AKCIJA "ČISTAČ": Zajednička operacija Višeg javnog tužilaštva i MUP Srbije!

Autor:

Vesti

10.09.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lisice za korumpirane državne službenike.

POČINJE VELIKA AKCIJA "ČISTAČ": Zajednička operacija Višeg javnog tužilaštva i MUP Srbije!

Foto: ST/Nemanja Pančić/Dragan Kadić, Tanjug/Sava Radovanović

Prema saznanjima Republike, nakon višemesečnog rada istraga je zaokružena i uskoro slede hapšenja zbog milionskih prljavih poslova.

Spremna je velika zajednička akcija Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i MUP Srbije u kojoj će biti uhapšeno više od deset državnih službenika, od kojih su neki na visokim položajima, saznaje Republika.

Kako kažu naši izvori, upućeni u istražne radnje koje traju mesecima i pre nekoliko dana su kompletirane, obezbeđeno je dovoljno dokaza i osnova da se privedu korumpirani državni činovnici, koji su prljavim poslovima i raznoraznim kombinacijama i malverzacijama naneli budžetu štetu koja se meri milionima evra. Akcija nosi kodno (i simbolično) ime "Čistač".

- Ovo je nastavak odlučnog obračuna s kriminalcima koji koriste položaj i državnu funkciju za enormno bogaćenje - objašnjava izvor našeg lista i dodaje:

- Neki će biti privedeni i na radnim mestima, verujem da će biti i te kako šokirani jer je uglavnom reč o ljudima koji su pomislili da im niko ne može ništa. Srbija će biti šokirana kada počnu hapšenja i kada se bude videlo ko je sve, umesto za državu, radio za sebe i svoj džep.

Republika

Foto: MUP

Bratislav Gašić

Reč je, prema procenama svih naših sagovornika, o jednoj od najvećih, ako ne i najvećoj, akcija ovog tipa u našoj zemlji.

- Najveći profesionalci iz tužilaštva i policije zajedno su mesecima ovo spremali i rezultati njihovog rada su evidentni. Nakon početnih provera klupko je počelo ubrzano da se odmotava i pokazalo da su pojedinci u državnoj službi, pa čak i neki za koje se to nikad ne bi reklo, ovako na prvi pogled, Srbiju i budžet posmatrali bukvalno kao kravu koju treba da muzu. I to koliko im se prohte - kaže naš izvor.

U gotovo svim ovim slučajevima, osim nekih direktnih saznanja o tome šta rade, glavni indikator da su se ogrešili o zakon bio je evidentan nesklad između njihovih primanja i imovine kojom raspolažu.

- Kod nekih od njih ta nesrazmera išla je i do sto puta. Da budem precizniji, vrednost njihove imovine i gotovine koju imaju 100 i više puta je veća od onoga što su mogli da zarade kada im se uračunaju apsolutno svi prijavljeni prihodi. Pazilo se tokom prikupljanja podataka na svaku sitnicu, pa i na to da li je neko možda dobio neko nasledstvo, uključujući tu i članove njihovih užih i širih porodica, međutim, pošto toga nema, apsolutno nam je jasno bilo da smo se našli na tragu korupcije ogromnih razmera - ističe izvor Republike iz same istrage, naglašavajući da će javnost biti doslovno šokirana kada vidi neka imena na ovom spisku.

Na pitanje kada će tačno početi privođenja, sagovornici su nam rekli da je potrebno okončati još neke formalno-proceduralne pripreme, ali da govorimo o danima, a nikako o mesecima.

Republika

Foto: Više javno tužilaštvo

Nenad Stefanović

Dobili potpuno odrešene ruke

Prema saznanjima do kojih je došla Republika, tužioci, inspektori i operativci MUP imali su potpuno odrešene ruke u istrazi. Iz vrha države stigla je poruka da se za korupciju mora primenjivati sistem nulte tolerancije, odnosno da niko, ni po kom osnovu, ne može biti zaštićen ako se ogrešio o zakon. I tako je i rađeno...

- Rečeno je da uopšte nije važno da li je neko član neke stranke, na koga se eventualno poziva, s kim se druži i slično. Jedino je važno da li je radio u skladu sa zakonom ili je nešto muljao. Dakle, isti aršini za sve, bez i jednog jedinog izuzetka - kaže izvor našeg portala iz istrage.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Aleksandar Vučić

Vučićeva direktna poruka: Partijska knjižica i položaj ne mogu biti zaštita

Predsednik Aleksandar Vučić svojevremeno je, na ceremoniji prijema novih pripadnika MUP, poslao sledeću poruku, koja je, očigledno, i primenjena:

- Od vas zavisi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i tražim od vas, novih pripadnika policije, da budete još žešći i snažniji u toj borbi. Ničija partijska knjižica ili položaj na bilo kom mestu u državi, Vladi, ne sme da vas spreči da obavljate zakon. A zakon je jednostavan, svi koji ga krše, bave se kriminalom, korupcijom moraju da odgovaraju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (50)

Loading
Niki

10.09.2023 21:17

Napokon, cisti sve sto ne valja i zatvaraj.

Mala plava

10.09.2023 21:17

I treba svako da odgovara za svoje protivpravne postupke

Milan

10.09.2023 21:18

I doslo je vreme da se gamad rascisti.

Koja

10.09.2023 21:19

Puna podrška ovoj akciji. Bice pune ruke posla.