NARKO-TARIFE! OVOLIKO SU "KAVČANI" PLAĆALI PREVOZ DROGE: Suđenje u Ljubljani otkrilo nepoznate detalje delovanja ogranka zloglasnog klana

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

03.09.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svedok S. T. propevao kad je shvatio da su ga vođe klana izradile dok su drugi kuriri dobijali novac.

NARKO-TARIFE! OVOLIKO SU "KAVČANI" PLAĆALI PREVOZ DROGE: Suđenje u Ljubljani otkrilo nepoznate detalje delovanja ogranka zloglasnog klana

Foto: Privatna Arhiva, Tanjug, Profimedia

Suđenje slovenačkom ogranku "kavačkog klana" u Ljubljani otkrilo je tarife za prevoz droge, ali i detalje o načinu dopremanja droge iz Španije i trikovima da se zavara policija juga Evrope.

S. T., koji je priznao krivicu, rekao je da je grupa pod direktnom komandom Radoja Zvicera delovala od decembra 2018. do maja 2021, kada su vođe pohapšene. On je s Darkom Nevzatovićem osnovao dve tranzitne kompanije.

Cenovnik

Španija - Slovenija 250*

(marihuana)
Španija - Rijeka/Zagreb 750
(kokain, pola kilograma 450)
Španija - Split 900
Španija - Beč/Minhen 1.000
* u evrima

BEDNE PROVIZIJE

- Svake nedelje sam prevozio oko 300.000 evra za klan, a bilo je ukupno deset takvih transporta. Tokom drugog transporta nestalo je 60.000, a potom još 20.000 evra. Shvatili smo da nam postavljaju zamku jer su nas pritiskali pretnjama i ujedno teretili za osnivački novac za tranzitnu kompaniju u ukupnom iznosu od 680.000 evra. Kompanije nisu imale novca za plate vozača, a vođa ogranka Klemen Kadivec je Nevzatoviću rekao da vozači ne moraju da primaju plate jer primaju provizije od transporta droge - ispričao je S. T.

Prema njegovim rečima, te provizije su bile svega nekoliko stotina evra mesečno. Da bi se zavarao trag ilegalnog tereta kamufliranog legalnom robom, S. T. morao je da vozi bez odmora i zbog toga je koristio dve tahografske kartice.

- Posle mog hapšenja u Nemačkoj, od drugih kurira u pritvoru sam saznao da su me šefovi oštetili. Naime, ostali su dobili proviziju u iznosu od tri odsto od vrednosti droge koju su prevozili. Za prevoz kilograma kokaina iz Holandije u Nemačku dobili su po 1.500 evra, a za transport kilograma kokaina u Sloveniju dobili bi i 2.000 evra - rekao je S. T.

Prema njegovim rečima, "kavački klan" je imao precizan cenovnik prevoza droge. Prevoz kilograma marihuane na relaciji Španija - Slovenija naplaćivao se 250 evra, a kokaina do Rijeke i Zagreba 750 evra, a za pola kilograma 450.

- Do Splita se plaćalo 900 evra po kilu, a do Beča i Minhena po 1.000 - precizirao je svedok.

Velja prao pare

Foto: Starsport

Veljko Belivuk

U crnogorsko-srpsko-slovenačku mrežu bilo je uključeno stotine kriminalaca. Transport droge iz Južne Amerike, da podsetimo, bio je organizovan brodovima preko Španije i Holandije, deo kokaina je rasturan usput po zemljama zapadne Evrope, a deo je završavao u Sloveniji. Novac od trgovine kuriri su donosili u Srbiju Veljku Belivuku. Reč je o skoro šest miliona evra. Velja Nevolja je bio zadužen za pranje para kroz kupovinu imanja, poljoprivrednih firmi i građevinske poslove.

OPTUŽNICA NA 500 STRANA

Podsećamo, optužnica 14 osoba u predmetu "kavački klan" tereti da su tokom dve i po godine na teritoriji više država, u okviru hijerarhijski organizovane kriminalne grupe, bili uključeni u trgovinu drogom velikih razmera, transport u Sloveniju i teritoriju drugih zemalja. Protiv nekih pripadnika klana vođen je poseban postupak pred sudom u Kopru.

Tako su Klemen Kadivec i Bojan Stanojević osuđeni za učešće u otmici kasnije ubijenog Danijela Božića i Žarka Tešanovića. Sudija je Kadiveca osudio na šest godina i pet meseci zatvora, a Stanojevića na četiri godine i devet meseci, ali su oslobođeni po optužbi za zločinačko udruživanje.

Slovenačko tužilaštvo je novu optužnicu na čak 500 strana protiv 24 pripadnika slovenačke ćelije podiglo u novembru prošle godine. Terete se da su krijumčarili oko 800 kilograma kokaina i oprali milione stečene švercom.

Svedok izrešetan iz drugog pokušaja

Igor Mančić, koji je otkrio mnoge tajne "kavačkog klana", ubijen je u januaru ove godine, a na njega je atentat pokušan i 2020, kada je preživeo jer je uzvratio hice.
Između ostalog, rekao da je navodno Klemen Kadivec pre tri godine naručio i ubistvo Danijela Božića i Žarka Tešanovića u Ankaranu 2019.

Sudija 24 sata pod zaštitom

Suđenje se, inače, odvija pod neviđenim merama bezbednosti. U samoj sudnici se nalazi dvadesetak do zuba naoružanih pripadnika specijalnih jedinica policije, koji motre na sve što se mrda.

Slično je i oko zgrade suda, koja je zaštićena metalnom ogradom. Osim inspektora u civilu s dvogledima, na krovovima obližnjih zgrada su snajperisti, a i policijski psi proveravaju svakog ko ulazi u sud. Predsednika sudskog veća Tomaša Bromšea na suđenje dovoze u blindiranom BMW X5, koji se parkira tik uz ulaz pošto je predsednik 24 sata pod policijskom zaštitom.

- Kad dovoze optužene, moramo da zatvorimo vrata i sve staje - kaže konobar obližnjeg restorana.

Planirao ubistva iz zatvora

Na suđenju u Ljubljani pročitana je službena zabeleška, u kojoj se navodi da su čelnici slovenačke ćelije skovali plan o zastrašivanju sudija, tužilaca i policije, kao i da su isplanirali postavljanje eksploziva.

Ovaj plan je osmislio vođa ogranka Klemen Kadivec dok je bio u pritvoru. U tu svrhu je navodno pokušao da dođe do eksploziva koji je trebalo da bude postavljen na raznim lokacijama u Ljubljani, navodi se u dokumentu koji je policija dostavila sudu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading